Derfor kvitter bibliotekene seg med nesten 100.000 bøker

PLANER: Biblioteksjef Siri Tidemann-Andersen selger rundt 13.000 avlagte bøker under Asker kulturfestival.

PLANER: Biblioteksjef Siri Tidemann-Andersen selger rundt 13.000 avlagte bøker under Asker kulturfestival. Foto:

Alle bøkene på biblioteket granskes. De to siste årene kvittet bibliotekene i Asker og Bærum seg med over 78.000 utgivelser. Asker vraker ytterligere nesten 13.000.

DEL

Nå skal de avlagte bøkene tilbys innbyggerne ved et digert boksalg, som skal pågå så lenge Asker kulturfestival varer, fra 20. til 28. mai. Og resten skal bli SFO-kunst.

Asker har fått ny biblioteksjef. Nå har Siri Tidemann-Andersen og resten av staben med 23 bibliotekarer gått igjennom hyllene og vurdert hver bok, 102.386 til sammen.

De siste ukene er 12.800 av dem vurdert og kassert. Selv anslår bibliotekarene at de bare er halvveis i prosessen.

Kriterier for kassering

Men biblioteksjefen presiserer at hun ikke kaster bøker:

– Vi vurderer hver enkelt bok etter faste kriterier (se fakta), sier hun og nevner utslitte bøker og titler som ikke har vært utlånt på tre år som eksempler på de hun kvitter seg med:

– Når en ny bok er svært populær, og biblioteket opplever stor pågang fra utålmodige lånere, kan vi kjøpe inn opp til 10 og 12 eksemplarer av hver tittel.

– Men når nyhetens interesse er over, og bøkene skal til magasinet, er det ikke nødvendig med mer enn et par eksemplarer.

– Bøker om for eksempel teknologi blir fort utdatert. De har kort levetid i hyllene, og kanskje oppdatering for fremtiden vil foregå på nett? spør biblioteksjefen.

Hun har også bøker som er så populære at de rett og slett leses i stykker.

Samlingsutvikling

Beskrives i CREW. Håndbok i samlingsutvikling for bibliotek (2011).

Slik begrunnes kassering: Bibliotekene trenger å opprettholde en samling som er levende, relevant og nyttig. Hovedkriteriene er fysisk tilstand, faglig relevant og oppdatert innhold.

Håndboken beskriver dilemmaet: «Mange av oss arbeider i bibliotek fordi vi er glad i bøker. Vi må prøve å overkomme våre egne barrierer mot å kassere. Folkebibliotek bør ikke ha som oppgave å akkumulere flest mulig fysiske objekter. Dette er ikke et folkebiblioteks primære oppdrag. Bibliotekloven sier at vi skal ha aktuelle samlinger. Selv om vi forstår at det er innholdet i boken som er viktig, må vi være forberedt på å møte andre som insisterer på å beholde ethvert eksemplar i samlingen.»

Da 39 åringen fra Vollen mønstret på som ny biblioteksjef i Asker skrev Budstikka at hun gikk i gang med å modernisere boksamlingen. Hun grep bokstavelig talt sagen og kuttet bokhyllene med en halv meter. Når de to øverste hyllene er fjernet, blir det også mindre plass til bøker, selv om de skal stables mer effektiv.

– Vi kapper høyden på hyllene, får å få bedre siktlinjer. I dag er det vanskelig å orientere seg. Folk finner ikke frem blant de høye hyllene, forklarer hun og ber brukerne om innspill til ominnredning.

Tall som bibliotekene rapporterer til Statistisk sentralbyrå viser at Asker de siste årene kvittet seg med rundt 11.000 bøker i 2015, og 17.000 i 2016. Mens Bærum kvittet seg med henholdsvis 30.000 og 20.000 bøker.

LES OGSÅ: Biblioteksjef med sag kutter hyllene en halv meter

Bærum

Ved disse tider i fjor gjenåpnet hovedbiblioteket på Bekkestua etter omfattende oppussing. Da hadde biblioteksjef Trine Overskott Schønning og staben hennes på med 56 medarbeidere gått grundig igjennom boksamlingen:

– Fra tid til annen er det aktuelt og gjøre et dypdykk i samlingen og foreta kassering i et større omfang. I Bærum bibliotek gjorde vi en slik jobb i forbindelse innføring av ny teknologi og oppgraderingen av hovedbiblioteket på Bekkestua, forklarer Schøning om kassering av 50.000 bøker.

– Dette har vært helt nødvendig for å sikre at bibliotekets samling er moderne og aktuell. Samtidig arbeider vi kontinuerlig med samlingsutvikling, sier biblioteksjef Trine Overskott Schønning i Bærum.

I dag har Bærum bibliotek en samling på 280.000 bøker og medier og Asker har 134.000.

LES OGSÅ: Slik ble biblioteket vår nye debattarena

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags