Bærums-mannen Ragnar Dørstad, oppvokst i Bjerkelundsveien, strålte om kapp med solen da familien med tvillingdøtrene Karin og Kjersti gjorde stor stas på han lørdag.

Jubilanten selv, som bor sammen med sin kone Johanne Marie på Bekkestua, hadde i god tid før 100-årsdagen gjort det klart at noen stor feiring ikke var nødvendig. Kanskje kunne dagen til nøds markeres med en god middag. At hans to døtre i lang tid hadde planlagt en fest der ingenting var overlatt til tilfeldighetene, hadde han ingen anelse om.

– Vi har planlagt litt i det stille, smiler datteren Kjersti.

Dagen startet i barndomshjemmet i Bjerkelundsveien med brask og bram til toner fra Smågardistene. Senere på dagen bar det blant annet til Lommedalsbanen og middag på Værtshuset på Bærums Verk.

– Begge døtrene hans har spilt i Smågardistene, og selv har Ragnar vært engasjert i Smågardistene gjennom administrativt arbeid. De spilte hjemme hos han da han ble 50, da syntes vi det passer fint å få de til å komme også nå når han ble 100, forteller datteren videre.

ANBEFALT LESNING: Bølge av hundreåringer 

Rektor på Evje og stasjonsmester på Stabekk

Transporten mellom stedene var heller ingen tilfeldighet. Ragnar ble kjørt rundt i 1916-modell Cadillac, utlånt fra Teknisk Museum og altså like gammel som jubilanten selv. Hans kone fikk skyss i en Ford Model A fra 1928, som er i privat eie i Bærum.

– Vi har lagt en eldre profil på hele feiringen. Vi har besøkt Bærums eldste skole, Evje, skal kjøre damplokomotiv fra 1904 på Lommedalsbanen, skal spise på Norges eldste spisested Versthuset og både han og kona blir transportert rundt i gamle biler, beskriver datteren.

Dørstad har lang fartstid både i skolevesenet og i NSB. Han var blant annet rektor på Evje skole i flere år inntil han gikk av med pensjon som 70-åring i 1986, men var også innom Grav skole og Snarøya skole. Mange har nok derfor et forhold til den nå 100 år gamle bæringen.

I NSB hadde han ulike arbeidsoppgaver gjennom 30 år, blant annet som stasjonsmester på Stabekk stasjon og telegrafist i Mosjøen.

LES DENNE? – Alder er bare et tall, er det ikke?

Trivdes i dampen

Bursdagens høydepunkt var kanskje turen med damplokomotivet Bjørkaasen fra 1904 på Lommedalsbanen. Med sin bakgrunn fra NSB, så jubilanten ut til å sette stor pris på turen med lokomotivet som er enda eldre enn han selv.

– Dette gleder jeg meg stort til, slo hovedpersonen fast.

– Vi har allerede vært her i fem timer for å fyre damplokomotivet klart, kunne museumsleder for Lommedalsbanen, Arvid Bredsten, fortelle da jubileumsfølget ankom.

Lommedalsbanen holdt lørdag åpent for bursdagsfølget på rundt 40 personer. Ellers kan publikum ellers ta en tur på skinnene innerst i dalen på søndager i juni, samt søndager fra midten av august.

Den rundt 45 minutters togturen til ære for Ragnar lrødag hadde flere stopp og informasjon underveis.

Den spreke 100-åringen holdt ut hele feiringen. Men da han og kona var tilbake i leiligheten på Bekkestua, der ekteparet klarer seg utmerket uten annen hjelp enn til litt vasking, kunne de begge puste lettet ut. Feiringen i det strålende juniværet var helt topp - og hadde gjort inntrykk.