Vi blir 50.000 flere innbyggere på 15 år

FLYTTET INN: Det var kjærligheten som bragte den greske frisøren Antonios Votzakis til Norge og Bærum. Det tok heller ikke lang tid før han fant lykken i arbeidslivet.

FLYTTET INN: Det var kjærligheten som bragte den greske frisøren Antonios Votzakis til Norge og Bærum. Det tok heller ikke lang tid før han fant lykken i arbeidslivet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Asker og Bærum kan få betydelig flere innbyggere enn Trondheim i 2030. De unge som flytter ut, kommer ofte tilbake.

DEL

– Jeg flyttet til Emma Hjorth for å bo med kjæresten min. Norge er et flott land, og jeg har funnet meg til rette her på kort tid, sier Antonios Votzakis.

Grekeren gjorde bæring av seg for kun fire uker siden, men er allerede i jobb ved frisørsalongen Studio Bli Z i Sandvika.

Votzakis er en av de mange innflytterne som bidrar til den formidable befolkningsveksten som er ventet i årene fremover.

LES OGSÅ: Asker og Bærum lokker stadig flere

Kommer for å jobbe

Asker og Bærum kommuner vil telle drøye 227.000 innbyggere om 15 år, skal vi tro en fersk rapport utarbeidet av Akershus fylkeskommune (se faktaramme). Det er langt flere enn Norges tredje største by, Trondheim, som passerte 185.000 innbyggere ved inngangen til 2015.

Greske Antonios Votzakis er langt på vei prototypen på en tilflytter av utenlandsk opprinnelse, ifølge Jan Ivar Bøe, pressesjef i Akershus fylkeskommune.

– Innflytting fra utlandet preges av folk fra vestlige land og Øst-Europa som kommer hit for å jobbe, sier han.

LES OGSÅ: På vandring etter røtter og forankring

Flytter frem og tilbake

Tallene viser at det er unge mellom 16–29 år som i hovedsak flytter ut fra hjembygdene sine.

Eivind Walberg fra Asker er blant dem. Den 23 år gamle musikkprodusenten flyttet nylig til Oslo for å komme tettere på hovedstadens musikkmiljø.

– Det var helt fantastisk å vokse opp på Drengsrud, men på et tidspunkt ble jeg lei bjørk og grantrær – for ikke å snakke om motorveien, sier han.

Ifølge pressesjef Jan Ivar Bøe i Akershus fylkeskommune flytter mange unge fra i Asker og Bærum til nettopp Oslo, andre norske storbyer eller utlandet for å studere.

– Men de kommer gjerne tilbake senere for å stifte familie. Dette forklarer hvorfor det er svært mange skolebarn i Asker og Bærum per innbygger i forhold til for eksempel Oslo, sier Bøe.

LES OGSÅ: Yngrebølge i Asker og Bærum

– Blir dyrere og dyrere

Et høyt utdanningsnivå er ifølge Bøe en viktig årsak til at såpass mange unge forlater Asker og Bærum i en periode av livet.

Eivind Walberg utelukker ikke at han vil flytte tilbake til hjembygda.

– Det er vanskelig å si hva fremtiden bringer, men du skal ikke se bort ifra at jeg flytter hjem til Asker en gang. Spørsmålet er vel om jeg får råd – det blir jo bare dyrere og dyrere, sier han.

Artikkeltags