Skip to main content

USA-hjelp gjør Bærum til gullkandidat

Raziyah Farrington topper poengstatistikken i basketligaen for kvinner.

Raziyah Farrington topper poengstatistikken i basketligaen for kvinner. 

Foto: EVA GROVEN

Raziyah Farrington og Keelie Lamb hadde ikke truffet hverandre før de møttes på flyplassen for å reise til Bærum. Nå bor de sammen, og skal spille Bærum basket til topps. 

– Vi ville reise og spille basketball. Norge er et flott og vakkert sted. Det er kult å komme hit og oppleve nye ting, sier de to amerikanerne.

Farrington er fra North Carolina, mens Lamb er fra Tennessee. De to hadde aldri spilt sammen før, men har samme agent. Og agenten har god relasjon med Bærum-trener Ola Gravem Knutsen.

Dermed havnet de i Bærum.

– Vi møttes for første gang på flyplassen, smiler Lamb.

Nå deler de leilighet i Sandvika, sier de trives, men innrømmer at de gjerne skulle reist litt mer rundt enn de har hatt mulighet til.

– Det har vært en litt sakte start, men vi kommer gjennom det. Nå har vi koronasertifikat og kan reise. Alt skjer av en grunn og vi lærer mens vi går, sier Farrington.

Rollemodeller

Bærum-trener Ola Gravem Knutsen er strålende fornøyd med å ha de to amerikanerne på laget.

– Vi hadde to importspillere i 2019/2020, to i fjor og to i år. Vi ønsker å heve kvaliteten på produktet, og heve treningene. Vi har en del unge spillere, og da trenger de rollemodeller som kan gå foran og vise hva som kreves for å komme på samme nivå, sier Bærum-treneren. 

Han forteller at utgangspunktet er at de to skal bidra mot yngre treningsgrupper og et inkluderingsprosjekt, i tillegg til å spille basket. 

Ifølge Farrington og Lamb har koronapandemien satt en stopper for disse tingene, men amerikanerne sier at de regner med at dette kommer i gang fra januar. 

– Vi har langt mindre økonomiske forhold enn i andre idretter. Spilleren kommer hit rett fra college, og er lystne på komme ut og oppleve litt. De får dekket opphold og ellers penger til det daglige, sier Gravem Knutsen som mener Bærum har truffet veldig bra på de to spillerne de har hentet i år. 

– De kommer fra en kultur hvor basket står veldig sterkt. Og de kommer begge to rett fra en collegehverdag på øverste nivå, som er som å spille i profesjonell klubb ute i Europa, forteller treneren og legger til at Bærum ønsker å legge forholdene til rette for at norske spillere kan utvikle seg til å få stipend og reise til USA.

Keelie Lamb og Raziyah Farrington scoret 25 poeng hver for Bærum i den siste kampen før juleferien.

Keelie Lamb og Raziyah Farrington scoret 25 poeng hver for Bærum i den siste kampen før juleferien. 

Foto: EVA GROVEN

Hjem til jul

I den siste kampen før juleferien scoret både Farrington og Lamb 25 poeng. Farrington topper poengstatistikken i ligaen, mens Lamb er nummer syv. 

Etter 20-poengsseieren mot Bergen, 74-54, reiste de to jentene hjem til USA på juleferie. De lover å komme tilbake etter jul.

– Vi kommer tilbake sterkere enn noen gang, smiler de. 

Og da håper Bærum på å bli en utfordrer til sluttspill-gullet. 

– Ulriken har et veldig bra lag i år med spillere som enten er på senior eller aldersbestemte landslag. Men vi viste i den siste kampen mot dem at vi er på skuddhold. Vi håper å være i posisjon til å utfordre dem i sluttspillet, sier Ola Gravem Knutsen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.