Skip to main content

Statistikk-kongene i Bærum Basket

Eric Gilchrese (t.h.) er en at Bærums statistikk-toppere. Her sammen med Shane Temara, som ble toppscorer i første sluttspillkamp mot Asker.

Eric Gilchrese (t.h.) er en at Bærums statistikk-toppere. Her sammen med Shane Temara, som ble toppscorer i første sluttspillkamp mot Asker.

Foto: EVA GROVEN

Bærum topper «alle» individuelle statistikker etter seriespillet. Men i første sluttspillkamp, mot naborivalene Asker, ble det jevnt.

BÆRUM BASKET – ASKER ALIENS 84–75

– Det er ikke noen planlagt fra vår side, det har bare blitt sånn. Vi er gode på hver våre ting, og da fungerer det sammen, smiler Bærums Sjur Dyb Berg etter 82-72-seieren over Asker i første sluttspillkamp.

Det som ikke er planlagt, er at Bærum-spillere topper nesten hver eneste individuelle statistikk, ifølge basket.no. Berg selv vant flest returer i grunnspillet. Stian Mjøs scoret flest poeng per kamp, flest straffekast og flest trepoengere. Og Eric Gilchrese har flest assist. Dessuten scoret Bærum flest, også blant trepoengere og straffer, ifølge basketsiden.

– Det viktigste er at vi er i toppen på statistikker som lag, men det hjelper jo at vi er det individuelt også. Assist, poeng og returer er jo de viktigste statistikkene i basketball, sier Berg.

Søndag ble det ni nye returer på den 199 centimeter høye Bærum-spilleren – som imidlertid påpeker at han ikke aktivt jager det å toppe noen statistikker. Og Berg får støtte fra Gilchrese.

– Det viktigste er at vi vinner mesterskapet, og vi har en gruppe spillere og trenere som gjør at jeg har troen, sier amerikaneren.

Han attribuerer «statistikktoppingen» til trener Mathias Eckhoff spillesystem, og sier han har en «enkel» jobb.

– Vi deler ballen mellom oss, og jeg har gode skyttere rundt meg. Sjur er nådeløs under kurven, og Stian er en av de beste skytterne jeg noen gang har spilt med. Vi spiller en form for uselvisk basket som gjør min jobb enkel. Det er takket være systemet vi har, sier Gilchrese.

Stian Emil Berg (med ballen) og Stian Mjøs i en duell søndag.

Stian Emil Berg (med ballen) og Stian Mjøs i en duell søndag.

Foto: EVA GROVEN

– Tid til å bygge

Søndag vant altså Bærum over Asker i første sluttspillkamp – men oppgjøret ble langt jevnere enn den seneste seriekampen lagene mellom, for en måneds tid siden. Da vant Bærum med 35 poeng, og seieren var aldri var truet. Søndag hang Asker, som har slitt med mange spillere ute i seriespillet, særdeles godt med. 

Halvveis sto det 44–43 i Nadderudhallen, og i en heseblesende tredje periode byttet lagene på å ta ledelsen. Da Askers spillende trener Stian Emil Berg satte en trepoenger fra langt hold bare sekunder før tredje pause, sørget han så for 59–59 inn til de avgjørende ti minuttene. Der scoret imidlertid Bærum de første åtte poengene, og sørget for en ledelse de aldri ga slipp på. De siste minuttene handlet det bare om å kontrollere inn seieren.

Askers Joshua Hart forklarer Askers fremgang med at de nå har hatt tid til å «bygge» laget i større grad.

– Rundt juletider hadde vi mye covid i laget, og vi mistet Aksel Bolin med en ryggskade. Det å ikke ha folk på trening, og ikke kunne møtes som en gruppe var tøft, sier Hart. 

– I januar og februar fikk vi folk på trening, så vi kunne bygge laget mer. Det var litt sent i sesongen, men vi har fått tilbake en del rutinerte spillere, og de yngre har virkelig tatt tak.

– Skal slå tilbake

Eric Gilchrese sier han vet at Bærum alltid får «hendene fulle» når de møter Asker, og at kampene i sluttspillet er noe helt eget.

– Om vi slo noen med 50 poeng i seriespillet, betyr det ingenting når sluttspillet er i gang. De har fått inn noen friske spillere, og det forandrer dynamikken i ting, sier han.

Den neste kampen i sluttspillet – som spilles i en serie på best av tre – går onsdag, i Leikvollhallen. Hart lover at Asker skal stille enda sterkere til onsdagens oppgjør.

– Guttene har virkelig selvtillit. Vi kom inn i denne kampen med tro på seier. Vi kommer til å gjøre de nødvendige endringene, og vi skal slå tilbake onsdag.

Shane Temara ble Bærums toppscorer søndag, med 25 poeng. Stian Emil Berg scoret flest for Asker, med 21.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.