Skip to main content

Myggen ble Bærums største

EB85 har vokst til å bli en av landets største klubber.

Foto: Marianne Stenerud

I over 30 år har EB85 rekruttert i det små for de små i Østre Bærum. På få år er klubben nesten tredoblet.

EB-lagene har ifølge klubbledelsen ofte vært rekruttert gjennom ranselpost til barneskoleelever, og medlemsmassen har vært relativt stabil.

Men nå har det tatt av. Treningene for relativt få er flyttet til Nadderudhallen.

I underkant av 100 medlemmer for noen få år siden er blitt til 283, EB85 (Eikeli Bærum Basketballklubb) har blitt Bærums største basketballklubb og er blant de ti største i landet.

Jentesatsing

Nadderudhallen er blitt hjemmebane og klubben har også en satsing på jenter. Det er ikke lenge siden klubbens nåværende eldste lag var de yngste – 02-årgangen av gutter i EB85 er blant landets beste i sin årsklasse. De satser tøft, de vinner mye og er naturlige forbilder. Da klubben dro i gang seriøs satsing på jenter, ble jentekullene så store at de måtte meldes på i flere serier.

Klubbkultur

– Vi satser helt bevisst på de yngste og følger dem gjennom tenårene. Når de er gode nok og gamle nok, slipper vi dem videre, gjerne til Bærum Basket (overbyggingsklubb mellom Sandvika, EB85 og Lommedalen), forteller Finn Erik Øverli som er leder i EB85.

Han legger ikke skjul på at tilhold i Nadderudhallen er viktig. 

– Tidligere var vi spredt rundt på flere haller. De siste tre-fire årene har vi fått litt mer tid i Nadderudhallen, da er det enklere å bygge klubbkultur. Men som alle inneidretter sliter vi med halltid, vi skulle gjerne hatt mer.

Halltid begrenser da også hvor bredt EB85 kan rekruttere. 

– Hvis halltid ikke hadde vært tema kunne vi gått ut helt annerledes og mye bredere, sier Øverli, som legger til at hans inntrykk er at basketinteressen har fått et oppsving. 

Basketball vokser

Det kan Martin Wroblewski bekrefte. Han er barne- og ungdomskonsulent i Basketballforbundet. 

– Det går generelt oppover i samtlige regioner, men mest i region Øst. 

Han forteller at den største økningen i spillere er på guttesiden fra seks til 13 år. 

– Der er det rent over en ganske stor økning.

60 prosent de som rekrutteres i alderen 6–12 år er gutter, 40 prosent er jenter.

Siden 2014 har Basketballforbundet delegert et prosjekt med spillformen EasyBasket ut til regionene. EasyBasket er en enklere basketballform med mindre bane, lavere kurver, mindre baller og færre spillere. 

– Det er et konsept som passer som hånd i hanske for Idrettsforbundets barneidrettsbestemmelser. Det telles blant annet ikke poeng. Klubbene og arrangørklubbene har blitt godt vant til spillformen og synes det er kjempebra. Når vi har fått til et så godt opplegg gir det effekter i form av økte tall.

Trenger treningstid

Wroblewski sier imidlertid at det er utfordringer med å bli for store for raskt. 

– Vi sliter med å få nok treningstid for klubbene vi har. Vi konkurrerer med lag- og ballidretter som er en del større, som håndball og innebandy. Vi skulle gjerne sett at vi økte antallet medlemmer kjapt. Men da er vi også i stor i fare for ikke å kunne tilby nok treningstid, så det blir å jobbe sakte, men sikkert.

– Mye har skjedd

Pål Berg er trener for EB85s eldste lag – 2002-årgangen. Han spilte selv basket på slutten av 1970-tallet. Berg har vært trener fra 1981 og var med og stiftet EB85 i 1985.

Nå er det sånn at barn ønsker seg til basket. Det er tydelig at jungeltelegrafen fungerer, også blant 12-åringer.
Pål Berg

– Tidligere var det slik at et lag rant ut av klubben, så la man ved ranselpost og inviterte nye spillere. Nå er det sånn at barn ønsker seg til basket. Det er tydelig at jungeltelegrafen fungerer, også blant 12-åringer, kommenterer Berg. 

Også Berg ser tegn til at det går oppover for basketballsporten generelt. 

– Tallene går i riktig retning. Jeg tror vi var 13.000-14.000 en gang, så var vi nede i 10.000, nå går det oppover igjen.

Berg sier han nylig kom fra en basketballskole i Tønsberg hvor han har vært med mange sommere. 

– Spillerne er bedre skolert enn før, nå er det seriøse utøvere som har lyst til å bli bedre og kan mye. Det er åpenbart mye som har skjedd. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.