Skip to main content

Kjærligheten fikk tysk basketstjerne til Bærum

Philipp Schwethelm har spilt 16 år som basketballproff i Tyskland og hadde aldri vært i Norge før hans norske kone Katinka tok han med hjem. Nå stortrives han i Bærum.
Philipp Schwethelm har spilt 16 år som basketballproff i Tyskland og hadde aldri vært i Norge før hans norske kone Katinka tok han med hjem. Nå stortrives han i Bærum.
FOTO: PRIVAT

Da Philipp Schwethelm (32) avsluttet sin profesjonelle basketkarriere i Tyskland, var det konas tur til å bestemme. Det kan Bærum basket være glade for. 

– Det var opp til henne. Jeg sa at hvis du flytter til Tyskland og lar meg fullføre kontrakten min der, så blir jeg med deg hvor som helst etterpå, sier Philipp Schwethelm.

Det var rett og slett kjærligheten som brakte basketballstjernen til Bærum.

32-åringens kone, Katinka, er fra Lier og ville flytte til Norge.

– Jeg hadde aldri vært i Norge før, forteller Philipp.

Han legger til at han nå trives så godt at han ikke vil flytte tilbake til Tyskland. Schwethelm krever å bli trodd på at han ikke bare sier det for å være høflig.

– Jeg mener det. Det er en fin livsstil. Jeg liker kombinasjonen av by, fjell og vann og alt som følger med det.

16 år proffbasket

I 16 sesonger har han spilt profesjonell basket på toppnivå i Tyskland og startet proffkarrieren i Köln 99ers. Han har også spilt for Eisbären Bremerhaven, Bayern München, Ulm og Oldenburg.

– Etter 16 år som proff tenker man på å gjøre noe annet, jeg begynte å kjenne det på kroppen, forteller 32-åringen. 

I Bærum basket reagerte de da de fikk høre at stjernespilleren hadde flyttet til Norge. Styreleder Anita Holan trakk i trådene og hjalp Schwethelm med jobbintervju. 

– Jeg ville ikke spille for penger, men fortsette å spille hvis de hjalp meg med å finne en jobb og forbedre nettverket mitt. I bytte spiller jeg for Bærum, forklarer han.

Schwethelm har fått jobb i et Sandvika-firma, jobber med salg, digital forretningsutvikling og markedsføring.

– Jeg elsker min første jobb, smiler han fornøyd. 

Philipp Schwethelm (høyre) og Bærum møter Roy Emeka Lindland Nwachukwu og Asker Aliens i kvartfinalen i basketball.

Philipp Schwethelm (høyre) og Bærum møter Roy Emeka Lindland Nwachukwu og Asker Aliens i kvartfinalen i basketball. 

Foto: Joakim S. Enger

Som proffspiller i Tyskland spilte han regelmessig for ca. 7.000 tilskuere. I Bærum og Norge er det helt andre omgivelser. Det gir Schwethelm blaffen i. 

– Når du spiller profesjonelt er basket en jobb med forventninger og press. Det gjorde at jeg kanskje ikke gledet meg så mye over basket som jeg gjorde da jeg vokste opp. Nå spiller jeg for moro og elsker basket igjen, sier 32-åringen og legger til at han stortrives med nye lagkamerater og trenerteamet. 

Møter Asker

Bærums-trener Mathias Eckhoff kjente tyskerens ungdomstrener og visste at Schwethelm hadde vært i samtaler med Kongsberg og Ammerud. Han er strålende fornøyd med å ha fått stjernespilleren på laget. 

– Han prøver å få en overgang til det sivile liv. Veldig flott at han valgte oss. Han er blant de mer meritterte som har spilt i Norge, kommenterer Eckhoff. 

Med Philipp på laget og Shane Temara friskmeldt etter mageoperasjoner, seiler Bærum opp som en av de største favorittene til å vinne sluttspillet. 

Etter jul har laget bare tapt en eneste kamp. 

– Philipp er en veldig bra spiller og vi er ganske gode når vi har med alle. Vi har vunnet ganske greit når vi har hatt med alle mann, sier Bærums-treneren. 

Søndag møtes Bærum og Asker til første kvartfinale i sluttspillet. Kvartfinalene avgjøres i best av tre kamper. Schwethelm sier Bærums mål er å vinne sluttspillet. 

– Motivasjonen for å spille er ikke lønnen. Jeg synes det er inspirerende å spille på et lag hvor folk kommer fire-seks ganger i uken og ofrer fritiden for laget fordi de elsker basketball. Jeg håper jeg kan hjelpe til med at sesongen ender med feiring, sier Philipp Schwethelm. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.