Skip to main content

Far og sønn møtes: – Har ingen hemmeligheter for hverandre

Stian Emil Berg (mørk drakt) er spillende trener i Asker Aliens. Bildet er fra en tidligere kamp.

Stian Emil Berg (mørk drakt) er spillende trener i Asker Aliens. Bildet er fra en tidligere kamp. 

Foto: KARL BRAANAAS

For første gang møter trenerlegenden Pål Berg (65) og sønnen Stian Emil Berg (30) hverandre som trenere for hver sitt lag.

– Vi snakker sammen nesten hver dag på telefonen. Det blir selvfølgelig mye basketball, men også mye familieprat, forteller Pål Berg.

I sommer ble det klart at han skulle ta over eliteserielaget Tromsø i basketballens eliteserie. 65-åringen pakket bagen, flyttet til Tromsø og innlosjerte seg i en pendlerleilighet i ishavsbyen. Oppgaven var å få skikk på byens eliteserielag i basketball. Så langt har det blitt to seiere og to tap for trenerlegenden.

– Det å gå fra å trene sultne tenåringer uten forpliktelser til å trene voksne med barn og familie, er jo en litt annerledes tilværelse, sier Pål Berg.

Samtidig som det ble klart at Berg senior flyttet til Tromsø, ble det klart at sønnen Stian Emil Berg gikk inn i trenerteamet til Asker Aliens, sammen med Anders Leween Stien. I kamper er det Rolf Birger Halvorsen som leder laget.

Lørdag møtes far og sønn for første gang som trenere for hvert sitt lag.

– Jeg har faktisk ikke tenkt så mye på det at jeg skal møte han som motstander. Det hele kommer vel til å foregå i ganske siviliserte former. Jeg kommer ikke til å slenge dritt til han, og jeg antar at han ikke kommer å gjøre det til meg, ler Pål Berg.

– Vi har ingen hemmeligheter for hverandre. Den som kommer til å bli mest fornøyd, er vel fru Berg (Torill Berg), som uansett kan heie på en vinner, sier 65-åringen.

Rart

Stian Emil Berg innrømmer at han synes det er litt rart å møte et lag som faren trener. 

– Jeg synes ikke det er noe gøy å møte familie og konkurrere mot dem. Jeg møtte broren min da han spilte for Gimle, og jeg spilte i Asker. Det var nesten så jeg vurdere å stå over en kamp, forteller Stian Emil Berg.

– Men jeg får naturligvis glede av å banke Tromsø, men jeg misliker at det er pappa som trener det laget vi forhåpentligvis slår.

Han forteller at han har tett dialog med faren, selv om det er lang avstand mellom de to. Og at det prates mye basketball.

– Vi har en vidåpen linje, og vi prater om det meste. Jeg vet mye om Tromsø, og han vet mye om hva som skjer i Asker. Men hvilket spilleoppsett vi skal ha mot Tromsø har jeg vel ikke tenkt å fortelle om, smiler Stian Emil Berg.

– Og han røper vel ikke akkurat taktikken til Tromsø heller.

Under selve kampen lørdag er 30-åringen ren spiller, og det er Rolf Birger Halvorsen som leder laget fra sidelinjen.

– Da er Anders (Leween Stien) og jeg spillere. Det måtte være slik. Ellers tror jeg ikke det hadde gått så bra, sier han.

Betydd mye

Stian Emil Berg sier at han ble overrasket da faren tok jobben i Tromsø.

– Jeg mente jo at det var mange andre lag han kunne trent enn Tromsø, men etter at jeg pratet med ham forsto jeg at det var mye som klaffet, og at han og Tromsø var en bra match, sier junior.

Han forteller om en far som har betydd mye for norsk basketball – og som menneske for mange spillere.

– Jeg tror kanskje at det han setter mest pris på er at han kan være med på å forme spillerne også som mennesker. Det er vel det han setter mest pris på, sier Stian Emil Berge.

Lørdag barker de to sammen i Vollenhallen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.