– Kunstnerne betyr enormt mye for oss, og vi har en målsetting om å bli en stor kunstdestinasjon fordi det trekker kunder hit, sier Heidi Stilling, senterleder på Bærums Verk, og forteller videre;

– Så langt i år har kunstnere omsatt for 12 millioner kroner. Det er en omsetningsvekst på 6 prosent fra samme periode i fjor. Og julen er en stor salgstid for oss, da årssalget frem til da pleier å dobles. Så vi forventer at omsetningen i år vil ende på 24 millioner. Og vi har veldig tro på ytterligere omsetningsvekst for kunst og kunsthåndverk, sier hun.

I tillegg legger de 30 kunstnerne som er knyttet til senteret igjen leieinntekter, men disse går ikke senteret ut med av prinsipp.

– Folk vil ikke kun handle lenger, de vil oppleve noe unikt og det kan de her på Verket ved å besøke kunstnernes åpne atelierer, verksteder og utstillingsstedene, sier Stilling. Senteret som helhet har en omsetningsvekst på 4,5 prosent så langt i år. Total omsetning hittil er 300 millioner. Hun forteller at senteret også har ledertrening for kunstnere slik at bedriftene deres skal være sterke og bærekraftige. – Vi har tro på at dette gir stabile leietagere med god utvikling, sier hun

Verksuka åpnes i kveld

Og torsdag gikk startskuddet for Bærum Verks kunstmønstring, Verksuka.

– Mange er ikke klar over mangfoldet av kunstnere her, så derfor arrangerer vi Verksuka for å synliggjøre det, sier Solveig Torsteinsen, møbel- og utstillingsdesigner. Det er femte gang Verksuka arrangeres med åpne verksteder og aktiviteter. En stor utstilling i Gassbygningen med mange kunstnerne representert er også en del av den.

– Vi har valgt å gi utstillingen navnet Tverrsnitt, fordi det er med veldig mange ulike typer arbeider, materialer og uttrykk, sier Torsteinsen. Så der er det alt fra jernharde saker fra kunstsmed Tobbe Malm til myke tekstilarbeider fra Trine Bakke forteller hun.

LES OGSÅ: Prisbelønte kontormøbler

– Fellesskap gir energi

– Hvorfor etablerte du deg på Verket?

– Det var praktisk å arbeide nær der jeg bodde, og jeg trives her fordi kunstmiljøet har vokst. Fellesskapet utvikler oss som kunstnere, vi kan spille ball med hverandre, og det gir enormt mye energi, sier hun. Og kunstdestinasjonen har vokst godt i år. Etter 15 år i Sandvika har Bærum Kunsthåndverk med sine 15 medlemmer flyttet sitt utsalg til Verket.

– Det er et fint kunstnerisk miljø her som vi vil være en del av, da vi kan lære av hverandre. I Sandvika var det ikke noe slikt miljø. Det var i tillegg litt stille når det gjaldt omsetning og en mye høyere husleie. På Bærums Verk har vi har tro på omsetningsvekst fordi folk har bedre tid her enn i Sandvika, sier Nina Vedeler Svendsen, smykkekunstner. Eline Smith er en annen kunstner som har fått eget atelier på Bærums Verk i år.

– Tidligere har jeg jobbet på Vøyenenga og Fornebu, men ville være nærmere her jeg bor for å slippe reisevei. Nå satser jeg også på å arbeide med kunst på heltid, før har jeg alltid hatt en 50 prosent jobb i tillegg, sier hun.

LES OGSÅ: Abstrakt i flytårnet