Duftene, fargene, luften: Derfor elsker vi høsten

HØSTETID: Malin Vestmo (25) er i ferd med å åpne delikatessbutikken Smelters hus på Bærums Verk. – Høst betyr rotgrønnsaker og gresskar, sier butikksjefen. Alle foto: Eva Groven

HØSTETID: Malin Vestmo (25) er i ferd med å åpne delikatessbutikken Smelters hus på Bærums Verk. – Høst betyr rotgrønnsaker og gresskar, sier butikksjefen. Alle foto: Eva Groven

Malin og Johan Fredrik på Bærums Verk er blant dem som synes høst er best.

DEL

På Bærums Verk bryter solen frem gjennom rødmende løvtrær. Kokk og butikksjef Malin Vestmo (25) er i ferd med å åpne butikken. Trekasser med gresskar, løk, urter og rotgrønnsaker bæres ut og plasseres langs veggen utenfor.

– Det er alltid så vakkert her, særlig nå det er høst. Jeg elsker å se løvet som faller fra trærne og de vakre fargene, sier hun.

Henter elgen selv

Butikken har spesialisert seg på kortreist mat og delikatesser. Det mest spektakulære er elgjakten.

– Vi henter inn elg fra Nordmarka. Vi er to kokker som henter hele dyret selv, så parterer vi det her og pakker stykkene. Ellers forbinder jeg høsten med lekre matretter av blant annet rotgrønnsaker og gresskar.

SE DE VAKRE BILDENE:

Duft av lerk

Bærums Verk-kunstner Johan Fredrik Arntzen (72) synes høsten er den fineste årstiden av alle.

– Det beste er fargene på skauen. Særlig rundt her, for det er så mye lønn.

I atelieret ligger sagflis i hauger på gulvet. Bak står trerelieffer dekorert med sterke farger og bladgull. I dag jobber han med sine karakteristiske båtformer.

– Jeg kom over to tømmerstokker nordpå i sommer. Det viste seg å være lerk fra Sibir. Det er kvaen i disse som dufter.

LES OGSÅ: Nytt navn på Lesterud skole? 

Peiskos og får-i-kål

Tobarnsfar Martin Skjønsberg (37) fra Sandvika går tur på Bærums Verk med datteren Mimmi (10 md.) og søster Karoline Gangnæs (41) fra Rykkinn i dag.

– Jeg synes tidlig høst er fint, særlig i år. Det er fordi jeg har pappa-perm og tid til å kose meg med babyen.

– Det beste om høsten, er å gå på tur i marka, sier storesøsteren.

– Jeg liker duftene og de vakre fargene. Det er så friskt med den klare, kalde luften. Og så er det fint å kose seg inne med god mat i hyggelig lag – og tid for får-i-kål.

Anne-Kjersti Johansen (57) feier vekk løv utenfor sømbutikken sin, der hun også holder kurs.

– Høsten betyr at jeg får masse tid til å være inne og sy, med varme på peisen og gjerne en kopp sjokolade. Men jeg er nok mest et sommermenneske.

Artikkeltags