Søndag ettermiddag bekrefter Bærum kommune at de har fått melding om at to av kommunens innbyggere ble drept under masseskytingen i Oslo natt til lørdag 25. juni.

– Våre tanker og medfølelse går til de etterlatte og pårørende, og til de skadde og alle som nå kjenner på en bekymring eller frykt, sier varaordfører Siw Wikan i Bærum i en uttalelse.

– Ingen skal få ta fra oss friheten til å være den vi er eller elske de vi vil. Dette er et angrep mot våre verdier om mangfold og likeverd samt respekten for hverandre, legger hun til.

De to drepte i masseskytingen var begge fra Bærum, henholdsvis en mann i 50-årene og en mann i 60-årene. Navnene på de to er ikke offentliggjort, og de etterlatte har heller ikke gitt samtykke til at navnene skal gjøres kjent ennå.

– Vi har stort fokus på å ivareta og følge opp de etterlatte til de to drepte, i tillegg til oppfølging av alle de som ble skadet. Dette gjør vi i samarbeid med kommunene som har innbyggere som er involvert, sa politiadvokat Børge Enoksen på en pressekonferanse søndag.

– Det er kort tid siden dette skjedde og de etterlatte er i en forferdelig belastende situasjon, begrunnet Enoksen om hvorfor politiet ikke går ut med navnene.

Les også

Så rammes vår trygghet igjen

Vil ha ro

Bistandsadvokatene til de etterlatte formidler at de berørte familiene ønsker ro i den vanskelige situasjonen etter Oslo-skytingen.

– De tar det selvfølgelig tungt. De ønsker størst mulig ro i saken per nå, sier Per Ivar Hessen, bistandsadvokat for de etterlatte etter den drepte mannen i 60-årene.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Også bistandsadvokaten mannen i 50-årene, Brit Kjellberg, sier til Avisa Oslo at familiene ikke ønsker at noe skal formidles per nå.

– Det er fryktelig kort tid siden det skjedde og mye informasjon som skal fordøyes. Familien ber om forståelse for at de trenger ro, sier hun.

Overføres til fengsel

På søndagens pressekonferanse kom det også frem at flere av de andre fornærmede i saken som har vært innlagt på sykehus nå er utskrevet. Ingen av de fornærmede har livstruende skader.

Politiet har satt av betydelige ressurser til å gjennomføre en såkalt prosjektbasert etterforskning av det som betegnes som en terrorhandling, hvor tema som video, vitneavhør, siktede, digitale spor, åsteder og kriminaltekniske undersøkelser er noen av temaene.

Den siktede 42-åringen overføres fra politiets arrest til et fengsel søndag. Mandag fremstilles han for varetektsfengsling. Politiet ber om fire ukers varetektsfengsling.

Politiet har både lørdag og søndag forsøkt å avhøre mannen som skjøt, men siktede har avbrutt avhørene begge dager. Årsaken er at han nekter politiet å ta opp avhøret med lyd og bilde, så lenge det ikke sendes offentlig i sin helhet.

Kriseteam i beredskap

Bærum kommune følger opp i etterkant av skytingen ved at psykososialt kriseteam i beredskap er koblet inn overfor de pårørende i samarbeid med politiet.

Det er satt kriseberedskap og kommunen har i samarbeid med Røde Kors og politiet åpnet Røde Kors-huset i Sandvika for innbyggere som trenger noen å snakke med etter terrorhandlingen. Representanter fra psykososialt kriseteam er til stede på Røde Kors-huset mellom klokka 12 og 16 søndag.