Bærums natur byr på flotte fritidsopplevelser for store og små. Hvem trenger egentlig å lide seg gjennom en klam flytur til Syden i sommerferien når vi har perler som blant annet Østernvann, Kolsåstoppen og Kalvøya her i vår egen kommune?

Likevel kan idyllen ved sjøen eller i marka forringes av forsøpling. Det er kjipt å komme over plastemballasje fra Norvegia når man bader i Oslofjorden, eller en full hundepose på plassen i marka hvor man har tenkt å slappe av i hengekøyen.

For søppel i naturen er en utfordring også her i Bærum, de fleste steder i naturen du oppholder deg. Enten det gjelder plastemballasje, forlatte klær eller fulle hundeposer så er det lett å komme over stort og smått av søppel.

Folk har først og fremst et eget ansvar for å ikke kaste søppel i naturen. Men kommunen har også et betydelig ansvar for å gjøre det enklere å kaste søppel.

I dag svikter kommunen sitt ansvar. Det er stor mangel på søppelkasser, særlig i Bærumsmarka. Det øker risikoen for at flere kaster søppel i naturen og senker mulighetene for at folk som kunne tenke seg å plukke opp søppel de kommer over på tur, tar det med seg når de må gå unødvendig langt med det.

Kommunen må derfor ta en gjennomgang av hvor dekningen av søppelkasser er god nok i dag – og hvor den er manglende.

Samtidig som en opprustning av søppelkassedekningen må tas fatt i, bør det også opprettes flere sommerjobber til kommunens ungdom slik at vi kan sørge for at tømmingen særlig blir tilstrekkelig i periodene hvor naturen brukes mest.

Det vil både gi bra arbeidserfaring for ungdom og være med på å synliggjøre viktigheten av å holde marka vår ren for de som vokser opp.

Å rydde opp søppel er viktig av flere årsaker enn trivselen i naturen. Søppelrydding kan også handle om liv og helse.

Ville dyr og kjæledyr som får søppel i seg kan i verste fall dø eller få indre skader, særlig om det gjelder plast og metall. Plast som havner i naturen, brytes også sakte ned til mindre biter som til slutt kan havne tilbake i oss mennesker.

Søppel skader dermed alle på sikt – og det er ingen tjent med.

Les også

Bærum trenger marka- og badebuss

Å skape en kommune med mindre forsøpling handler også om å forme en kultur hvor folk rydder opp etter seg selv fordi vi får en økt forståelse for at det å kaste søppel skader oss selv.

Alt henger sammen med alt. Søppel er ikke et unntak. Derfor bør det også skiltes bedre om konsekvensene forsøpling kan ha for dyr, natur og til slutt mennesker selv.

Selv om folk bør være bevisste på dette i utgangspunktet, kan ekstra påminnelser styrke gode holdninger og kunnskapsnivået for flere. En slik skilting er dessverre enda mer manglende i marka enn søppelkasser er i dag.

I årene fremover trenger vi å øke prioriteringen rundt håndtering av søppel i marka. Her har politikerne så langt sovet i timen.

MDG ønsker en langt bedre forvaltning av marka vår – og å tilrettelegge for langt mindre forsøpling er et godt sted å starte.

Det vil koste penger, men å ikke ta fatt i problemet vil koste naturen og kommunen vår mer på sikt.