Tok av for sommerrushet - 160 babyer kom i juni

LYKKE PÅ ROM 424: To dager gamle Mille sover trygt inntil mamma Kathrine Martinsens (34) bryst, mens pappa Ole-Kristian (34) beundrer vidunderet som ble født 10. juli. – Fødselen ble akkurat slik vi hadde håpet på, sier foreldrene.

LYKKE PÅ ROM 424: To dager gamle Mille sover trygt inntil mamma Kathrine Martinsens (34) bryst, mens pappa Ole-Kristian (34) beundrer vidunderet som ble født 10. juli. – Fødselen ble akkurat slik vi hadde håpet på, sier foreldrene. Foto:

I juni kom så mange som 160 babyer til verden på Bærum sykehus. Juli og august forventes å bli roligere enn vanlig.

DEL

To dager gamle Mille sover trygt inntil mammas bryst på rom 424. I dag skal det lille nurket få komme hjem til Kolsås og storebror Ludvig (4) for første gang.

– Han var her i går og hilste på. Han er kjempestolt, forteller mamma Kathrine Martinsen (34).

Les om fotografen som har dokumentert fødsler i 17 år: Hun har fotografert 55 fødsler

Jordmor Marie Therese Hove var på jobb under føderushet i juni og tok imot babyer på løpende bånd.

– Noen vakter var slitsomme, men det var mest gøy. Det går i bølger, så vi rekker å hente oss inn. Det er hyggelig å ta imot barn. Det er derfor vi er her, sier hun.

– Gøy å ta imot barn

På Bærum blir rundt 1.500 barn født per år. Kapasiteten er god, så ønsket er at flere velger å føde her. Nå i juli og august ser det ut til å bli uvanlig rolig på avdelingen, så de fødende kan vente seg god service.

– Vi har god service her ellers også. Selv i den mest hektiske perioden i juni kunne vi tilby alle mødre enerom sammen med ledsager, sier avdelingsjordmor Kjersti Nordrum.

De nybakte mødrene blir alle servert sykehusets spesialitet om morgenen etter fødselen, en havresuppe med hemmelige ingredienser. Tradisjonen er over femti år gammel.

Les mer om den hemmelige suppen: Serverer hemmelig havresuppe

– Dessuten er vi tilgjengelig absolutt hele døgnet, det er bare å trekke i snoren, smiler Hove.

– Hvilke råd har dere til de som har fått baby i sommer?

– Nyt sommeren, ro ned og bruk tid til å bli kjent med den lille. Det er lurt få i seg nok væske i varmen, men babyen får nok mat og tørstedrikke gjennom morsmelken. Ikke sett vognen i solen og heng aldri teppe over vognen. På bilturer er det best å stoppe ofte. Ring oss hvis du lurer på noe, vi er her, sier Nordrum.

Fordel med sommerbarn

Hun mener det er mange fordeler ved å få barn om sommeren.

– Da er det litt ro ellers i samfunnet også. Med både ferie og permisjon blir det god tid å bli kjent med den lille, sier avdelingsjordmoren.

Styr unna disse kjerringrådene: Jordmødre advarer mot hastverk

– Sommeren er en deilig tid og man slipper å kle på så mye, sier mamma Kathrine, som også fødte eldstemann Ludvig i juli.

– Det passer bra med sommerbarn med tanke på oppstart i barnehage og skole, sier far Ole-Kristian.

Godt samarbeid

Mille var 50 centimeter lang og veide 3.710 gram da hun kom til verden 10. juli. Fødselen gikk kjempefint.

– Den ble slik jeg håpet. Alle i rommet fungerte som et team. Fødselen var helt naturlig og tok rundt to timer. Vi hadde et svært godt samarbeid med jordmødre og barnepleier, sier Kathrine.

Pappa Ole-Kristian Martinsen (34) titter ned på den nyfødte.

– Den forrige fødselen var mer hektisk. Denne gangen fikk jeg bidratt med litt mer enn å legge kalde kluter på pannen, sier han.

– Det er hyggelig at dere fikk en god fødselsopplevelse. Erfaringsmessig går den andre fødselen lettere enn den første, men det er ingen selvfølge, sier Kjersti Nordrum.

Resten av sommeren blir Mille og familien mest hjemme. Pappa Ole-Kristian har bestilt markise og fjerning av et vepsebol, så alt er snart klart hjemme på Kolsås.

– Det blir fint med en Bærums-sommer, sier Kathrine.

Artikkeltags