– Utsalget på Bærums Verk har mye mer besøk enn det vi hadde i Sandvika, og salget er stigende, sier Gunda Aarhus.

– I desember var det helt vilt, og det var bra i sommer også, sier Nina Sandok, keramiker.

– Vi regner med at halvparten av omsetningen vår skjedde i desember, sier Aarhus. Men eksakte tall har de ikke ennå, da de ikke har vært et helt regnskapsår på Bærums Verk.

Landets andre

Bærum Kunsthåndverk startet landets andre verkstedutsalg ved Malerstua på Slependen i 1978. I 1987 flyttet man til bygningen Stortinget på Bærums Verk, også her var det både verksteder og utsalg. En periode var kunsthåndverkerne i den gamle skolebygningen på Verket.

Så satte man kursen mot Sandvika sentrum i 2003, men der var det ikke plass til verksteder. Noe det heller ikke er i huset i Verksgata hvor man nå har utsalg. I dag er det 17 stykker som driver Bærum Kunsthåndverk. Og arbeidene til 24 andre kunsthåndverkere er fast representert i utsalgets sortiment.

LES OGSÅ: Kunst er millionbutikk på Verket

Interessen for og omsetning av kunsthåndverk har som sagt økt for lokalt kunsthåndverk, og det er også en nasjonal trend, mener kunsthåndverkerne.

– Du ser at kunsthåndverk er på vei inn i interiørmagasinene igjen, sier Sandok.

– Ja, det er en økende interesse for det autentiske, sier Nina Vedeler Svendsen.

Og lørdag åpnes jubileumsutstillingen Markens grøde klokken 13.00. Og der skal det formelig bugne av planter, frukter og grønnsaker gjengitt i tekstil, metall, glass og leire.

LES OGSÅ: Dette bygget skal fylles med eksperimentelle godbiter

Chili i leire

– Du går aldri tom for ideer når du ser på alt det som finnes i naturen. Så i går var ovnen min full av røde chili, sier keramiker Sandok.

– Det er inspirerende med temautstillinger, sier Aarhus som blant annet bidrar med puter med overskårne frukter, for tekstil er hennes materiale.

– I mine smykker har jeg hele tiden med blader og blomster, så temaet markens grøde passer meg veldig godt, sier Vedeler Svendsen.

Nå skal det sies at de holder seg ikke kun til det som spirer og gror opp fra den mørke muld, så her er også blå geitehoder med. Men de er jo et produkt av skaperverket de også for å si det slik.