Pippip fascinert av nakensnegl

SJØDYR: Pippip Ferner fra Nesøya med et av arbeidene hun stiller ut, med motiver hentet fra havets verden. På dette har hun fabulert over sneglens anatomi. FOTO: KNUT BJERKE

SJØDYR: Pippip Ferner fra Nesøya med et av arbeidene hun stiller ut, med motiver hentet fra havets verden. På dette har hun fabulert over sneglens anatomi. FOTO: KNUT BJERKE

Med utstillingen «Havets kakofoni og vitenskapelige mysterier» vil Pippip Ferner (59) si at livet i sjøen må tas bedre vare på.

DEL

– Jeg har brukt begrepet kakofoni, fordi det i utgangspunktet betyr ulyd laget av mange lyder. Hensikten er å appellere til at vi må slippe ulyd i havet, som forurensing fra plast og utslipp fra husholdningsartikler, industri og fiskeoppdrett, sier Pippip Ferner.

Lørdag åpner hun utstillingen «Havets kakofoni og vitenskapelige mysterier» i Bærum Kunstforening.

LES OGSÅ: Pass opp: Her kommer en stor salamander på fortauet

Spiser gift for beskyttelse

– Men kakofoni er også fascinerende hvis vi forstår det som myldringen av liv i havet. Og når det gjelder vitenskapelige mysterier tenker jeg på at hver og en av tilsynelatende enkle organismer er veldig kompliserte og avanserte, sier kunstneren fra Nesøya.

Hun nevner nakensneglen, som ikke har noe sneglehus og må beskytte seg på annen måte, som eksempel.

– Derfor lever den av gift fra anemoner og maneter slik at den selv blir giftig. Jeg synes det er utrolig fascinerende hva forskerne finner av mysterier, sier Ferner.

Fascinert av havet

Mange av modellene til maleriene og skulpturene finnes i fjæra på Nesøya, hvor hun bor.

– Hva er årsaken til at du er så interessert i livet i sjøen?

– Først og fremst fordi jeg er veldig nysgjerrig. Hvordan klarer sjødyrene å leve under vann. Ved Arktis, for eksempel, er det helt mørkt store deler av året, men plankton følger lys vi mennesker ikke kan se, sier hun, og fortsetter:

– Og sjøens vesener har fascinerende former, rare egenskaper, de er et nesten utømmelig tema. Det handler også om at størsteparten av kloden vår er dekket av vann. Og jeg er fascinert av havet fordi det er skummelt så svært og dypt som det er, og samtidig så vakkert.

LES OGSÅ: Solgte sola til Nord-Norge

Advarer med humor

På utstillingen har Ferner laget sine versjoner av sjødyr, i form av malerier og skulpturer. Noen av arbeidene går langt ut i en humoristisk fantasifull verden der fisk har fått ben og armer, eller en hummerklo som hode.

GENKAOS: Slik kan fisker bli hvis vi fortsetter å dumpe gift i sjøen, fantaserer Ferner på dette maleriet. FOTO: KNUT BJERKE

GENKAOS: Slik kan fisker bli hvis vi fortsetter å dumpe gift i sjøen, fantaserer Ferner på dette maleriet. FOTO: KNUT BJERKE

– Jeg prøver på en humoristisk måte å påpeke at hvis vi tukler for mye med naturen vil det gå galt.

– Hvorfor benytte humor?

– Veldig alvorlige temaer kan påpekes på annen måte enn ved å skremme, det tar mediene seg av. Tror det er mer effekt i å skape interesse ved humor, underfundighet. Og hvis 10 av 100 som ser utstillingen blir litt mer bevisst på hva og hvor de kaster søppelet si, og hva de slipper ut i sjøen er jeg glad, sier Pippip Ferner.

Artikkeltags