Gigantbarnehager er sjansespill med små barn, mener Utdanningsforbundet

GIGANTSTART: Ada Furholt Fuglevik (2) har akkurat startet i Forneburingen barnehage, med plass til 300 barn. Frida Stavrum Lindholm (t.v.) og tjenesteleder Elisabeth Biørnstad følger med på leken.

GIGANTSTART: Ada Furholt Fuglevik (2) har akkurat startet i Forneburingen barnehage, med plass til 300 barn. Frida Stavrum Lindholm (t.v.) og tjenesteleder Elisabeth Biørnstad følger med på leken. Foto:

Den første barnehagen med plass til 300 barn har åpnet i Bærum. Flere er på vei. Utdanningsforbundet retter kraftig kritikk mot kommunen for ikke å ta seg tid til å se an hvordan gigantene faktisk fungerer.

DEL

– Hvorfor tar ikke kommunen seg tid til å se hvordan hverdagen i en barnehage med flere hundre barn blir før de setter i gang med å bygge flere så store barnehager? Dette er et sjansespill med små barns hverdag, sier Anne Beathe Ryttersveen, leder av Utdanningsforbundet i Bærum.

Som Budstikka skrev i går, har nå den omstridte Forneburingen barnehage startet opp. Her er det rom for 300 barn, i lokaler på 3.700 kvadratmeter. 70 ansatte skal ta hånd om alle barnehagebarna.

STØRST I BÆRUM: Forneburingen barnehage har 13 mål tomt, som ligger mellom Nansenparken og det gamle flytårnet på Fornebu.

STØRST I BÆRUM: Forneburingen barnehage har 13 mål tomt, som ligger mellom Nansenparken og det gamle flytårnet på Fornebu. Foto:

– Mindre rom for spontanitet

Den storstilte barnehagebyggingen i Bærum stopper ikke der. De neste ti årene planlegger Bærum kommune å bygge ytterligere fem barnehager med plass for over 200 barn hver, noe Utdanningsforbundet misliker sterkt.

– Jeg er redd tiden det tar å organisere så store enheter vil ta for mye plass. Det vil gå på bekostning av nærhet til hvert enkelt barn. Det blir mindre rom for spontanitet og medvirkning, sier Ryttersveen.

– Mange barn og ansatte styrker fagmiljøet og gjør barnehagen bedre, hevder noen. Er det feil?

– Ingen har svar på det ennå. Jeg er svært spent på å se hvordan Forneburingen barnehage vil fungere når den kommer i gang for alvor. Problemet er at hvis det viser seg å fungere dårlig, har kommunen allerede planlagt flere nye storbarnehager. Jeg frykter at det ikke er noen vei tilbake.

– Nødt til å bygge større

HAR FULGT MED: Barna fra Nansenparken barnehage, som hittil har holdt hus ved Storøya skole, har nå flyttet inn i nybygde Forneburingen barnehage. Ungene har fulgt spent med på byggingen.

HAR FULGT MED: Barna fra Nansenparken barnehage, som hittil har holdt hus ved Storøya skole, har nå flyttet inn i nybygde Forneburingen barnehage. Ungene har fulgt spent med på byggingen.

Da den nye, storstilte barnehagestrategien ble vedtatt i fjor høst, var skepsisen stor blant både foreldre, fagfolk og politikere. Det er lagt inn et forbehold om at strategien skal revideres annethvert år.

– Jeg gleder meg til å følge opp Forneburingen barnehage fremover. Så langt er tilbakemeldingene svært gode, sier Anne Lene W. Hojem (H), som leder utvalg for barn og unge i Bærum.

– Kan planene skrotes hvis dere ser problemer med stordriften?

– Da må vi se på organiseringen av storbarnehagene for å forbedre driften. Det er innholdet som teller, vi er nødt til å bygge større. Økningen i antall barn vet vi kommer og tilgangen på nye tomter er begrenset.

Det forventes 2.000 flere bæringer i alderen 1 til 5 år de kommende 20 årene.

LES OGSÅ: Veksten tilsvarer én barnehage hvert år i Asker

Artikkeltags