Naturen som lekeplass

I NATUREN: Barn fra NaKuHel-barnehagen på tur i området ved Semsvannet. – NaKuHel-barnehagen lever opp til navnet sitt. Natur, kultur og helse står virkelig i sentrum for alt de gjør, skriver innsenderen. FOTO: NAKUHEL

I NATUREN: Barn fra NaKuHel-barnehagen på tur i området ved Semsvannet. – NaKuHel-barnehagen lever opp til navnet sitt. Natur, kultur og helse står virkelig i sentrum for alt de gjør, skriver innsenderen. FOTO: NAKUHEL

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Innspill. NaKuHel-barnehagen ved Semsvannet har naturen som lekeplass.

DEL

Når jeg legger ut på tur med femåringen vår, må jeg legge inn tid til lekepauser, for det gjør de i barnehagen.

Da skal vi leke gjemsel, klatre i trærne, leke med pinner eller studere sopp og insekter. Gleden og ikke minst roen han finner ute i naturen er fantastisk.

Han oppdager ting på bakken, i jorda, i lufta og forteller stolt om blomster, sopp og insekter. Å gå på tur med et NaKuHel-barnehage barn er en underholdende og lærerik fornøyelse.

En ting er sikkert, og det er at NaKuHel-barnehagen lever opp til navnet sitt. Natur, kultur og helse står virkelig i sentrum for alt de gjør.

Og de gjør mye! Fra å lage potetlomper med Sofies bestemor, så og høste grønnsaker med Helga, synge i operaen der foreldrene til Marta jobber, spise julegrøt i nisselåven til Josefines besteforeldre, lære om viktigheten av å ivareta havet på båten Legend – Miljøpiratene som drives av foreldrene til Charlie, lære om samene fra bestemoren til Nils, samt besøke dyrene på Bergvang gård for å nevne noe.

I NaKuHel-barnehagen byr barnas familier, lokale aktører og ikke minst ansatte på seg selv med sin kunnskap og sine interesser – noe som gir en enorm bredde og et unikt tilbud i aktiviteter og opplevelser for barna.

Lek i det fri står i fokus, og ved å ha trær og steiner som lekeapparater blir barna oppfinnsomme, motoriske, fysisk sterke og utholdende.

For vår del synes vi det er herlig å måtte hente sønnen vår ned fra et tre når vi henter ham ved NaKuHel-senteret. Deretter skal han vise hvilke steiner, pinner eller andre skatter han har funnet på dagens tur.

Hjemme oppbevares den etter hvert så omfattende samlingen i en egen skuff – akkurat som de gjør i barnehagen.

Sønnen vår har en rekke steder han vil vise oss rundt Semsvannet, hans lekeplass. Der ligger nemlig Rugbys utsikt, Revehiet, Holtet, Steinstranda, Rådyrhytta og Hestesletta for å nevne noen av plassene de har besøkt jevnlig på sine turer. Vi gleder oss til å oppdage dem med ham som turleder!

Barnehagen har sitt eget kamprop med verdiene som barna skal kjenne, og med seg har de sin faste turkamerat Rugby (en akita) – samt gjerne to eller tre andre hunder som de ansatte har med.

På Tangen, deres utebase, er det enkle kår. Her finnes ikke innlagt vann eller toaletter, men jeg har aldri hørt barna klage over det. Guttene tisser gjennom gjerdet, og jentene bruker utedo.

Samlingsstunden holdes rundt bålplassen eller inne i lavvoen. Mat spiser de helst ute i det fri, og ingenting slår Helgas rundstykker og cowboysuppe laget av egne grønnsaker.

Les også: NaKuHel får overta Vevstua

Les også: Gir gratis fiskebåter til folket

Når man er på Tangen er det virkelig som å hoppe tilbake i tid til Astrid Lindgrens barndomsparadis.

De gode årene som NaKuHel-barnehagebarn går nå mot slutten for vår eldste sønn, og det markeres med en tre dagers utflukt i skogen uten foreldre. En fin og passende avslutning på noen fantastiske barnehageår.

NaKuHel-barnehagen er en privat, non-profit barnehage som ble etablert høsten 2007.

En engelskspråklig avdeling holder til på Sem Grendehus med 18 barn i alderen 3–6 år. En norskspråklig avdeling på Tangen, husmannsplassen ved Semsvannet med 18 barn i alderen 3–6 år.

NaKuHel-barnehagen har som målsetting å bygge et eget bygg ved Semsvannet som vil muliggjøre utvidelse til også å inkludere en småbarnsavdeling fra høsten 2016.

Lær mer om NaKuHel-barnehagen ved å besøke deres nettside, følg dem på Facebook eller ta kontakt direkte med barnehagen.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Artikkeltags