Fra parkeringsplassen på Burud er det kort vei til Burudvann, og vi ser ingen grunn til å passere uten å ta en dukkert. Markavannene holder god temperatur – og er samtidig avkjølende på varme augustdager.

Burudvann var opprinnelig to vann som fløt sammen da de ble demmet opp for å skaffe vann til Bærum Jernverk. Nå er det et populært turmål og et godt utgangspunkt for turer hele året. Det er under én kilometer å gå fra parkeringsplassen til en barnevennlig sandstrand med brygge og toalett.

Det er om lag fire kilometer fra Burud til koselige Vensåsseter og det er flere rutevalg hit. Som alternativ til skogsbilveien langs Burudvann, kan vi følge blåmerket sti fra parkeringsplassen og over Kirkebykollen, Vensåskollen og Pelåsen. Alle rutevalg finner du i Skiforeningens turplanlegger og iMarka-app.

Avstikkere inn i skogen er å anbefale uansett hvilken vei man velger, og da med blåbærspannet i hånden.

Vi velger korteste vei til Vensåsseter og når vi får Haugkollen på vår høyre side, går vei over til sti. Vensåsseter drives av Skiforeningen og har servering i skisesongen. Stedet er verdt et besøk hele året, og vi kan nyte matpakken i de vakre omgivelsene. Her kommer vi heller ikke unna en liten historietime.

Stedet var tidligere seter for gårdene Muserud, Kirkeby, Tasserud og de to nederste Vensåsgårdene i Lommedalen. Det eldste huset på den fine setervollen er Anne-storhuset, oppkalt etter Anne Eriksen Haugen fra Hol i Hallingdal. Anne setret på Vensås i 15 somre frem til 1907. Setringa her tok slutt rundt 1960, som én av de siste i Oslomarka.

Vensåsseter er et fint turmål i seg selv, men vi velger å gå videre til idylliske Hvitsteinvann 350 meter over havet. I multesesongen kan du finne gull i dette området.

Vi nyter vakre og varme sensommerdager i marka. Badetøy og blåbærspann er et must i sekken.

Tur retur Burud er denne turen i underkant av 2 mil. Ønsker du en kortere tur, kan du snu ved Vensåsseter eller Burudvann.