Skip to main content

Bandy-klubb hetset via sosiale medier

Stabæk Bandy har igjen vært det suverent beste bandylaget i Norge. Men det får de også svi for i sosiale medier. På bildet er det Nikolay Rustad Jensen som får seg en runddans – på isen.

Stabæk Bandy har igjen vært det suverent beste bandylaget i Norge. Men det får de også svi for i sosiale medier. På bildet er det Nikolay Rustad Jensen som får seg en runddans – på isen. 

Foto: KARL BRAANAAS

Det holder ikke bare å vinne bandykamper for Stabæk. Vinner de ikke nok, kan det vanke hets og trusler via sosiale medier. 

– Det er ikke så ofte det skjer, men når det først skjer er det tragisk, sier Stabæk Bandy-trener Anders Christensen. 

Han ledet laget til seriemesterskap sammen med spillende trener Björn Buskqvist denne sesongen. De var suverene i grunnserien og vant 16 av de 18 seriekampene. To endte uavgjort. Anders Christensen forteller at han i tillegg til å være trener, også har vært en av klubbens administratorer for klubbens Facebook- og Instagram-konto. Hans sivile jobb er advokat.

«Dø av kreft»

Før jul fikk klubbens Facebook-konto to meldinger fra en konto, som etter det Budstikka erfarer hører hjemme i Tsjekkia. 17. november og 12. desember tikket det inn to meldinger som inneholdt sterk ordbruk.

Skjermdump fra Stabæk Bandys messenger-konto.

Skjermdump fra Stabæk Bandys messenger-konto. 

Foto: Skjermdump Facebook

«For dagens svindel i Sarpsborg får dere alle kreft … Lange uutholdelige år med kreft i sluttfasen. Brenn i helvete, jævel!!» er utdrag Budstikka har sett fra den første meldingen.

En snau måned senere dukket denne meldingen opp:

«For dagens svindel i Solberg vil alle spillere og alle fra klubben få kreft. Hun kommer til å spise deg dritt. … Brenn i helvete shit!!» Dette er også et utdrag, og Budstikka har valgt å ikke skrive hele den støtende meldingen.   

Begge meldingene kom etter to kamper der Stabæk vant. Den første var en bortekamp mot Sarpsborg 17. november, der Stabæk vant 6–3. Den neste meldingen kom 12. desember, etter bortekampen mot Solberg. Den kampen vant Stabæk 8–5.

– Det er jo ikke noe hyggelig å få slike meldinger, men jeg tipper at det er en gambler som har satt penger på kampene og tapt. Enten er det satt penger på at kampen skal gå over et visst antall mål, eller at noen har spilt på at vi skal vinne kampen med flere mål enn handikapet som spilleselskapet har gitt oss.

Både Norsk Tipping og utenlandske spillselskaper tilbyr odds på norsk bandy.

– Jeg skjønner jo at folk kan bli sure hvis de taper mye penger, men slike meldinger viser bare at det er mange idioter rundt om i verden, sier Christensen.

Anders Christensen er trener og coach for Stabæk Bandy. Det var også han som oppdaget at klubben hadde fått lite hyggelige meldinger via klubbens Facebook-konto.

Anders Christensen er trener og coach for Stabæk Bandy. Det var også han som oppdaget at klubben hadde fått lite hyggelige meldinger via klubbens Facebook-konto. 

Foto: KARL BRAANAAS

Han understreker at han ikke blir redd når klubben får slike meldinger. 

– Vi bare ler av det. Det er vel heller ikke noen stor fare for at det kommer noen til Stabekkbanen for å ta oss, sier han. Christensen kjenner ikke til at noen av spillerne har fått personlige meldinger.

Stabæk-treneren sier at Stabæk alltid ønsker å vinne bandykampene med så mange mål som mulig og så ofte de kan. 

– Men av og til har vi en litt dårlig dag. Det er uansett viktig for folk å forstå at vi tar hver eneste kamp på alvor, sier han. Spillerne selv har ikke lov til å spille på kamper der de selv er involvert.

Større enn vi tror

Den tidligere fotballspilleren Erlend Hanstveit er leder av Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO). Det er et norsk fagforbund for idrettsutøvere. Han tror at hets og trakassering på sosiale medier er et stort problem for idrettsutøvere.

– Jeg personlig tror det er store mørketall på dette. Det som skjer i sosiale medier er ofte skjult og treffer hardere. Det er ofte umulig å forsvare seg mot, sier Erlend Hanstveit.

I dette aktuelle tilfellet er det klubben som har fått meldingen, og ikke en enkeltutøver.

– Når det går på enkeltutøvere er det viktig at den enkelte utøveren er klar over at han eller hun ikke er alene, men at dette skjer med flere. Snakk med noen hvis det skjer og få det ut og frem i lyset, sier Hanstveit.

Han skulle ønske at teknologigigantene var flinkere til å gjøre noe med problemet.

– For enkeltutøverne kan dette være umulig å forsvare seg mot, sier han.

Norges Bandyforbund tror det er vanskelig å stoppe hetsen via sosiale medier.

– Jeg tror det dessverre er lite å gjøre noe med. Disse nettrollene er ofte så primitive i tankegangen. Det er vanskelig å snu, sier Tor Audun Sørensen. Han er hovedansvarlig for bandy i Norges Bandyforbund.

Stabæk Bandy spiller den første NM-semifinalekampen mot Mjøndalen på Rud kunstisbane lørdag klokken 13.00. Det spilles best-av-fem-serie. I den andre semifinaleserien møtes Ready og Solberg.   

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.