Det er en del der ute som tenker at en snille hunder er mer enn god nok unnskyldning for å ignorere både båndtvang, dyreliv og andre mennesker.

Det spiller ikke noen rolle om hunden er snill eller om den veier én kilo eller to. Loven om båndtvang gjelder alle. Hvor vanskelig er det å forstå?

Fra 1. april til og 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest, vilt og så videre.

Loven er klar, men tydeligvis vanskelig å etterkomme.

Ubetenksomme mennesker er gjerne på tur med hunden eller hundene svinsende rundt overalt. Hundene er glade, de er frie, og de er nysgjerrige. Hundene lever livet og finner herlige lukter og nye opplevelser for hver stein, tre og menneske som passeres.

Les også

Mange skigåere tror de eier hele skauen

Problemet er at enkelte av hundene skader dyreliv eller mennesker. Enkelte av hundene skaper usikkerhet blant mennesker, og noen blir til og med redde.

De jeg tenker på, har verdens snilleste hund, men ingen kontroll.

Jeg har ikke noe imot hunder, jeg har selv tre snille og herlige Staffordshire bull terriere på 12 år, 4,5 år og 11 måneder. 

Men uansett hvor snille de er, så følger jeg lover og regler. Det som plager meg, er ubetenksomme mennesker på tur med hund.

De jeg tenker på, har verdens snilleste hund, men ingen kontroll. 

Jeg har opplevd følgende situasjon: Mann i mobiltelefon med løs hund på mye brukt tursti. Det er innenfor perioden med båndtvang. 

Vedkommende enser ikke at jeg kommer bak med tre hunder. Vedkommende enser heller ikke at hans firbeinte venn tar av og bestemmer seg for å hilse på meg og hundene.

Der kan det fort skje en alvorlig hendelse. Tre hunder som er i bånd, og én kommer viltert løpende mot dem. Det kan fort oppstå en truende situasjon uansett hvilken rase du har og hvor snill hunden er.

Jeg roper høyt: Vær vennlig å ha kontroll på bikkja di!

Det er nå mann med telefon reagerer, litt forfjamset og sier: Men jøsses meg, hunden min er jo bare snill, hva er problemet?

Les også

Jeg heier på Veronica og hundene

Jeg svarer: Du er sjelden alene, snakk gjerne i telefonen, men følg med. Hold hunden i bånd.

Da får jeg til svar: Hva jeg gjør som hundeeier skal du bare gi blaffen i, tåler du ikke å møte andre med hund, så hold deg hjemme.

Jeg kjenner jeg begynner å bli skikkelig irritert og må svelge et par kameler før jeg svarer: Hold hunden din i bånd, båndtvang gjelder for alle, og mener du det er noe å ikke bry seg om, så tenker jeg du kan heller holde deg hjemme, istedenfor å utsette andre dyr i skogen for fare og at andre unødvendige situasjoner oppstår.

Vedkommende rister på hodet, himler med øynene, løfter hunden opp og går videre. Etter 200 meter slipper han hunden løs igjen. Det irriterer meg.

Lovdata sier følgende om det å ha eller eie hund: «Det er populært å ha hund, men det stiller visse krav til eieren. En hundeholder skal vise aktsomhet for å unngå at hunder volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting og skal dessuten sørge for at hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser.»

Jeg gjentar: Hvorfor er det så vanskelig for enkelte å forstå reglene for båndtvang?