Skip to main content

Konglen på verket

SKOGENS KONGLE: Godseierparet Lise og Carl Otto Løvenskiold er stolte av å har fått Geir Stormoens skulptur «Konglen» inn i samlingen av permanente skulpturer. Kunstneren selv er svært fornøyd. – Jeg fikk det som jeg ville, det er en fabelaktig fin plassering, sier han.

– Vi har et evighetsperspektiv, sa skogseier Carl Otto Løvenskiold da han ønsket velkommen til den 12. åpningen av skulpturparken på Bærums Verk i går ettermiddag.

Lise og Carl Otto Løvenskold er stolte av årets hovedverk «Konglen» som nå blir med i den permanente delen av skulpturparken. Verket er skapt av billedhuggeren Geir Stormoen fra Nes på Hedemarken.

Kunstneren selv forteller at han er glad i skog og natur, og er en ivrig friluftsmann, derav motivet.

– Fortrinnsvis har jeg jobbet jobbet med stein. Nå har jeg kost meg ved kjøkkenbordet og laget modeller i papp og papir og så fått det produsert på verkstedet.  Jeg har sanket kongler i skogen, de har en fascinerende form og har interessert meg  som motiv. Jeg har laget mange varianter tidligere, sier Stormoen.

Han ønsker at Konglen skal frembringe tanker om hva vi gjør med naturen. Plasseringen av skulpturen er han svært fornøyd med.

  – Jeg fikk det som jeg ville, det er en fabelaktig fin plassering. Til og med vinkelen på skulpturen er slik jeg tegnet den, sier han.

Barn velkomne

Ekteparet Løvenskiold ønsker å vise frem en bredde i både materialer og formspråk når de velger ut kunst til skulpturparken på historiske Bærums Verk.

– Først lånte vi, men så ønsket vi å bygge en samling av skulpturer fra vår tid laget av norske kunstnere. Vi har alt fra Nils Aas til Jone Kvie og Kristian Blystad, sier Carl Otto Løvenskiold.

SE BILDENE: Avduket Bærums Verk-konglen

Paret ønsker at stedet skal fungere som et stort galleri, der alle er velkomne, spesielt også barn.

– Uansett hvor du snur deg, skal øynene kunne hvile på et spennende kunstverk som enten fascinerer eller engasjerer. De blir klappet på og noen blir klatret på, sier Carl Otto Løvenskiold.

– Barna skal også lære å respektere kunst, det er ikke alt som skal klatres på, sier Lise Løvenskiold.

Kunstverkene og plasseringen har paret valgt ut i samarbeid med intendant Arve Bringaker i Norsk Billedhoggerforening, som de ikke får fullrost nok.

Musikk og vin

Gjestene fikk servert både vin og musikk under åpningen.  Bærums Verk musikkorps spilte. Norske Talenter-vinner fra 2012, Stine Hole Ulla fra Østerås, sang og Trude Kristin Klæbøe fra Stabekk spilte piano, mens kanalvert i NRK Ingvild Helljesen var konferansier for avdukingen for  femte gang.

– All ære til Løvenskolds for skulpturparken og arrangementet. Bærums Verk er et unikt sted. Når man drar herfra får man noe med seg, om man handler eller ikke, sier Helljesen.

LES OGSÅ: Lokker med pop i sommer

Med franske følelser i Sandvika

Blant de inviterte gjestene befant seg en rekke næringslivstopper og kunstnere. Her var også tidligere statsminister Kåre Willoch og hans kjære Anne-Marie. Oslo-ordfører Fabian Stang og hans kone Catharina Munthe fra Asker, hadde med seg valpen Tøffen (8 md).

– Jeg synes kunstverket var kult. Vi som ikke har ideer selv, synes det ser så lett ut. Men det er det å finne ideen som er kunst. Det er også deilig å være et sted hvor noen private skaper et offentlig rom basert på kultur, historie og handel. Det er viktig å huske på at ingen kunstverk hadde kommet på plass om ikke noen hadde tjent penger først, sier Oslo-ordføreren.

Designerparet Solveig og Fredrik Torsteinsen  har arbeidsplassen sin på Bærums Verk.

– Konglen er et veldig fullendt objekt som passer i dette kulturlandskapet og er forståelig for alle, sier Fredrik.

Solveig gleder seg til å se konglen endre uttrykk gjennom de ulike årstidene.

– Tenk hvor fin den blir dekket med nysnø, eller om høsten, sier hun.

Spennende

Museumsbestyrer på Asker Museum, Fredrikke Hegnar von Ubisch, forteller at Konglen gjør at hun blir mer nysgjerrig på  naturen.

– Den rustne fargen minner meg om en gammel død kongle. Skulpturen gjør meg ydmyk i forhold til at naturen er sårbar, sier hun.

– Jeg er ingeniør, så jeg ser også at det er et nydelig håndverk, sier hennes mann Otto von Ubisch.

Det er første gang næringslivsmann, tv-personlighet og forfatter Arne Hjeltnes fra Snarøya avduket en skulptur, det syntes han var stas.

– Det er alltid spennende å se hva et menneske kan få til, sa Hjeltnes om «Konglen», skulptur nummer 24 i den permanente delen av skulpturparken på Bærums Verk.

Den høytidelige delen av åpningen ble rundet av med invitasjon til privat fest på Bærums verk hovedgård for alle de inviterte gjestene.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.