Skip to main content

Ari Behn kjører fortsatt bil – men blir hentet til egen kunstutstilling

PÅ HJEMMEBANE: Ari Behn med sitt bilde «100 strokes before I go», som han nylig har solgt, men likevel viser ved utstillingen på Bærums Verk. Lørdag klokken 12 åpner han fellesutstillingen med Mikael Persbrandt, Per Heimly og Tor Rafael Raael. Den står til 23. juli. ALLE FOTO: KNUT BJERKE
PÅ HJEMMEBANE: Ari Behn med sitt bilde «100 strokes before I go», som han nylig har solgt, men likevel viser ved utstillingen på Bærums Verk. Lørdag klokken 12 åpner han fellesutstillingen med Mikael Persbrandt, Per Heimly og Tor Rafael Raael. Den står til 23. juli. ALLE FOTO: KNUT BJERKE

Ari Behn (44) er fortsatt merket etter ulykken da bilen hans skrenset utfor asfaltkanten. Bilen ble totalvraket, men han er lykkelig over at ingen ble skadet.

– Jeg har fremdeles førerkort, svarer han, da han kommer ut av bilen og vi spør om hvor mobil han er etter utforkjøringen, som Budstikka skrev om 28. april.

I disse dager får han likevel hjelp til transport til kunstutstillingen han åpner på hjemmebane. Det er gallerist Kenneth Stensholt, som henter Behn hjemme i Goslia i Lommedalen og kjører ham til intervjuet på Bærums Verk.

Hovedpersonen kommer trygt frem i baksetet på suv-en. Galleristen går ut av bilen, mens kunstneren må snakke ferdig i mobiltelefonen, bak sotede bilruter.

Men det varer og rekker. Galleristen sjekker utålmodig. Det er godt, for den tidligere prinsessegemalen sitter nemlig fanget i en barnesikring.

Ballkjole og hårpynt

Vi åpner døren til den grå glassbygningen på Verket, der lyser et fargerikt bilde mot oss:

«100 strokes before I go», skinner i gull, rosa og grønt. I sentrum ser vi en prinsesse i grønn, struttende ballkjole.

– Jeg har sett mange kjoler. Og dette er virkelig en kjole! Jeg har også sett mange sko og mange danser, sier han, og retter oppmerksomheten mot de mange bena, som stikker frem under kjolen.

På en krakk ved kjolekanten kjemmer en liten jente håret.

– Helt konkret, hun drar børsten 100 ganger gjennom håret. Jenter med vått hår, vil gjerne børste håret før de legger seg. Dette handler også om å finne sin plass, om klare symboler, og om å finne sin posisjon. Der er ikke lett, sier Behn, som vil at publikum skal tolke bildene selv.

Fire kunstnere

Kunstverket er hovedbildet ved fellesutstillingen han har sammen med Mikael Persbrandt, Per Heimly og Tor Rafael Raael. Mange kjenner det fra Instagram og fra avisomtaler av utstillingen som har gått fra Drammen, til Ås, Rakkestad, Tønsberg og nå til Bærums Verk. Få vet at Ari Behn malte det for fire år siden på Hankø.

Siden har det hengt hjemme hos familien i Lommedalen, men det ble solgt like før utstillingen ble hengt opp på Bærums Verk.

– Bildet er solgt til en privat samler i Tønsberg for 200.000 kroner, sier Stensholt.

– Familien er så glad i dette bildet. Det var ikke lett å selge det, sier Behn.

Prisen på bildene hans spenner fra et par hundre tusen kroner til 4.900 kroner, som du må gi for trykket som viser kunstnerens kjærlighet til London, med påskriften «My dear swinging London».

Viktig for kunstinteressen

I det lokale kunstmiljøet er Behn foreløpig ikke veldig kjent.

– Jeg har aldri sett bildene til Ari Behn, og kan ikke uttale meg om kunsten hans, sier direktør ved Henie Onstad Kunstsenter Tone Hansen.

– Hvor stor er Ari Behn i kunstlandskapet?

– Det vet jeg ikke. Jeg kjenner ham kun fra avisen, og jeg ser at bildene preges sterke figurative uttrykk. Men jeg har ikke satt meg inn i kunsten hans, sier Hansen.

Hun tror likevel Ari Behns utstilling kan være viktig for kunstinteressen til folk flest:

– Det er veldig hyggelig at han stiller ut lokalt. Det er gøy at han velger Bærum. Jeg tror det åpner for at flere vil interessere seg for bildekunst, sier hun.

Ari Behn 

Fikk sekser

Behn høstet godord og fikk terningkast seks av anmeldere da han debuterte med boken «Trist som faen» i 1999. Som fersk bildekunstner får han også ros.

– Men hva vil han satse på, ord eller bilder?

– Jeg har malt hele tiden, helst på stuegulvet. Jeg henter inspirasjon fra familien. Den siste tiden har malingen tatt mye plass, men jeg skriver også, kombinerer ulike kunstuttrykk. Maling og teater sitter godt sammen, sier han.

Kunstutstillingen åpner i gassbygningen på Bærums Verk lørdag klokken 12.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.