Skip to main content

Sykepleiere på Godthaab i streik: – Rammer oss hardt

SÅRBARE: 8 av 12 sykepleiere ved Godthaab Helse og rehabilitering i Bærum tatt ut i streik. Direktør Lilliana Engzelius er bekymret.

Meklingen på overtid mellom sykepleierne og NHO førte ikke frem. Av 55 sykepleiere er 8 av 12 sykepleiere ved Godthaab Helse og rehabilitering i Bærum tatt ut i streik.

Direktør Lilliana Engzelius ved Godthaab fastslår at streiken vil ramme dem hardt, ikke bare pasienter, men også de ansatte.

–  Vi mister åtte av tolv sykepleiere. Vi er sårbare og dette rammer oss hardt. For det første så er vi en ideell stiftelse som gikk med et betydelig underskudd i fjor. Sykepleierforbundet har uttalt at de vil ramme økonomisk, men det blir feil å sidestille oss med store kommersielle aktører. Dette slår skjevt ut, og vil gi oss lite å gå på under årets lønnsoppgjør. På sikt kan det gå ut over arbeidsplasser. Nå vil vi som er igjen bruke mye tid her, slik at dette ikke rammer pasientene våre, sier Engzelius.

Fylkesleder for NSF Akershus, Ragnhild Hegg, understreker at dette ikke er noen ønsket situasjon for dem heller.

– Nå har vi tatt i bruk et lovelig middel og er nødt til å gjøre det på denne måten. Vårt ønske er at sykepleiere i private institusjoner skal ha like god lønn som sykepleiere i stat og kommune. Det er selvfølgelig uheldig at det rammer pasienter og ansatte på denne måten. Men vi håper jo at arbeidsgiversiden fortsetter å forhandle med oss, slik at dette ikke blir langvarig, sier Hegg til Budstikka.

Mindre enn minstelønn

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund krever blant annet at sykepleiere skal sikres samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber. Og at ingen skal vinne anbud på sykepleieres bekostning.

– Vi har i årets oppgjør blitt enige med alle andre arbeidsgivere. Det er viktig for NSF at NHO ikke blir et sted for arbeidsgivere som tilbyr billigere avtaler enn det som er inngått andre steder, på bekostning av de ansatte og bedrifter som ønsker å tilby sykepleiere gode vilkår, sier By i en pressemelding.

Forbundet hevder de har eksempler på bedrifter i NHO Service og Handel der sykepleierne tjener i snitt – 30.000 kroner – mindre enn garantert minstelønn i KS for tilsvarende ansiennitet og erfaring.

LES OGSÅ: Ila-ansatte streiker 

Krever minimum 500.000

Forbundet krevde blant annet følgende i meklingen:

En lengre lønnsstige med 10– og 16-årstrinn tilsvarende det KS har.

Minimum 500.000 kr etter 10 år gjeldende fra 2019.

– Vi er innstilt på å streike så lenge det er nødvendig. Ingen skal vinne anbud på sykepleiernes bekostning, sier By. 

Godthaab Helse og Rehabilitering på Bekkestua er en stiftelse som ble etablert i 1918 og åpnet sine dører første gang 29. mars 1925 som landets første rekonvalesenthjem.

Dette sa de nei til

– Vi har strukket oss svært langt for å unngå streik. Norsk sykepleierforbund fikk i løpet av meklingen tilbud om et bedre oppgjør enn det privat sektor forøvrig har fått. Til tross for dette velger NSF å gå ut i streik. Dette er vanskelig å forstå, sier direktør for arbeidsliv Sigbjørn Mygland i NHO Service og Handel i en pressemelding.

Dette sa NSF nei til:

  • Sykepleierne fikk tilbud om et like godt økonomisk oppgjør som NHO tidligere i år ble enige med 230.000 medlemmer i LO og YS om i det samordnede oppgjøret.
  • I tillegg fikk de tilbud om at alle sykepleiere i NHO-bedrifter med minst 10 års ansiennitet i lokaloppgjørene skal løftes til samme nivå som sykepleiere det for øvrig er naturlig å sammenligne seg med.
  • På toppen av dette tilbød NHO et nytt trinn på ansiennitetsstigen på 10 år, der satsene skal avtales ved neste hovedoppgjør.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.