Skip to main content

Nytt andelsbruk på Wøyen gård gror frem

AVLEGGER PÅ WØYEN: – Wøyen gård er perfekt for et andelsbruk, sier Mari Zare, som står i spissen for planene om å starte andelslandbruk på Wøyen gård. Her er hun ute på åkerlappen som etter planen skal tas i bruk neste år.

I 2,5 år sto Mari Zare i kø for å dyrke egne grønnsaker på Øverland gård. Neste vår vil hun starte et helt nytt andelslandbruk ved Wøyen gård.

– Den lange ventelisten for å bli del av Øverland gård sier mye om den enorme interessen folk har for å få dyrke økologisk mat selv, sier Mari Zare (29), opprinnelig fra Asker, nå bosatt i Oslo.

I Norge er det registrert drøyt 50 andelslandbruk. I Asker og Bærum er Øverland-bruket foreløpig det eneste. Og der står nå 469 personer på venteliste for å få en av rundt 350 andeler ved gården.

– Det er på høy tid vi får flere, mener Zare.

Hun er med i en kjernegruppe sammen fire andre ildsjeler, noen med utspring fra Øverland gård, som jobber for å få til et nytt andelslandbruk i Bærum: ved Wøyen gård på Rykkinn.

– Wøyen er perfekt. Tanken er at vi skal kunne ta imot et sted mellom 70 og 100 andelshavere om ett år, sier Zare og legger entusiastisk ut om hvor flott Wøyen gård er, om sjarmen, miljøet, at det er lett å komme seg hit og lett å parkere.

30 mål mot sør

Planen er at fellesdyrkingen skal skje på et drøyt 30 mål stort sørvendt jorde på nedsiden av Wøyen-tunet, med god utsikt bort til Kirkerudbakken. Åkeren brukes nå til korn. Jorda eies av Bærum kommune, som leier ut til Bryn gård.

10 år med andelsbruk – Vi har ennå en vei å gå før alt formelt er i orden. Men vi er blitt møtt med positiv innstilling fra alle hold, og jeg ser ikke lenger hva som kan velte planene våre. Vi regner med å være godt i gang før neste vår, sier Zare.

Bærum kommune, som eier hele Wøyen gård, bekrefter at de støtter initiativet.

– Jeg synes det er et spennende prosjekt, jeg tror det kommer til å bli veldig bra, sier Henrik Jean Mette i kommunens eiendomsforvaltning, som gir tommel opp for at Bryn gård kan fremleie den kommunale jorda til dette formålet.

I prinsippet er kommunen også positiv til at det gamle grisehuset, som Wøyen-gründerne ønsker å bruke som samlingssted med lager og toaletter, blir tatt i bruk. Men i så fall må bygningen først rehabiliteres.

 

ROMSLIG: Det tidligere grisehuset på Wøyen står nå nokså tomt. Her er håpet å få til et samlingssted med toalett og lager.

Støtte fra nabobonden

Også bonden på Bryn gård liker ideen om hobbybønder på nabotomten.

– At flere vanlige folk er interessert i å dyrke sin egen mat, er veldig bra, sier Olaf Bryn Røkholt, bonde på Bryn gård, som leier Wøyen-jordene.

Han har vært med på å peke ut det jordet han mener er best egnet for grønnsakproduksjon. Han vil gjerne hjelpe til med å pløye og harve.

Ved Øverland gård dyrkes både økologiske grønnsaker og urter, de har ansatt gartner og organiserte dugnader. De har også en egen gårdsbutikk, der de selger økologisk, kortreist mat. Modellen blir trolig nokså lik ved Wøyen.

– Øverland har holdt på i ti år og har rutinen, det er svært godt å lene seg på dem. Men vi skal ikke bli en blåkopi, vi ser for oss en enda mer sosial og livlig profil her på Wøyen, sier Mari Zare, som har utdannelse innen økonomi og ledelse og jobber med innholdsmarkedsføring.

LES OGSÅ: Askers offentlige kjøkkenhage

Det er en voldsom økning i interessen for andelslandbruk, ifølge Oikos – Økologisk Norge, som har i oppgave å støtte folk som vil komme i gang. I fjor ble 31 nye bruk startet opp her til lands.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.