Skip to main content

Nye leiligheter for utviklingshemmede uegnet for rullestolbrukere

KJENTE TRAKTER: Emma Hjorth med alle sine tilbud er et fint sted å bo for disse ungdommene fra Bærum. Til venstre Stian Berntsen med sin avlaster May Lowery. Til høyre triller Thomas Karlsen rullestolen til venninnen Ingrid Nyeggen.

På Emma Hjorth planlegger ABBL 12 leiligheter til psykisk utviklingshemmede. Men de kan ikke brukes av rullestolbrukere.

Bærum kommune må skaffe 20 boliger årlig til unge psykisk utviklingshemmede, og sliter med å skaffe egnede prosjekter. Samtidig planlegger ABBL å bygge 26 leiligheter i Emma Hjorths vei, hvorav 10 er øremerket gruppen. Så langt har ingen villet ha dem.

– Det er ikke så rart, sier Dag Nyeggen fra Hosle. Han er med i foreldregruppen Mea Domus, som i vinter hadde et møte med Bærum kommune om boligbehovet for ungdommene. Datteren hans Ingrid (18) har cerebral parese og bruker rullestol.

– Vi ble invitert til et møte med ABBL, og tenkte at det kunne være et interessant prosjekt, sier Dag Nyeggen.

Gleden ble kortvarig. Det viste seg nemlig at leilighetene hverken skal finansieres gjennom Husbanken eller tilpasses rullestolbrukere. Med andre ord helt uaktuelle for Ingrid og mange andre i brukergruppen.

– For oss var det akkurat de to tingene som var viktig: Husbankfinansiering og universell utforming, sier Nyeggen.

LES MER:

Foreldre til psykisk funksjonshemmede leter: – Hvor skal Ivar (19) bo?

Fakkeltog mot kutt ved Haug skole

Spesialskolen Haug trues med kutt nok en gang

Tilknytning til stedet

Budstikka møtte Ingrid og vennene hennes Stian Aleksander Berntsen fra Rykkinn og Thomas Torblå Karlsen fra Bekkestua. De er like gamle, og har kjent hverandre siden de gikk på Haug skole. Stian sitter også i rullestol. Når disse ungdommene skal flytte hjemmefra, må boligen være tilrettelagt for rullestol.

Boligtomten som ABBL skal bygge på, ligger øverst i Emma Hjorths vei, like ved steder som ungdommene ofte frekventerer, som Sansehuset, kafeen, Emma Friskhus og Dissimilis.

– Det hadde vært hyggelig å bo i nærheten av hverandre her, sier Ingrid. Hun kan hverken bo eller komme på besøk til ABBLs boliger.

– Dette er sterkt diskriminerende overfor en gruppe som også bruker fasilitetene på Emma Hjorth ofte, sier Dag Nyeggen.

Byggforskrift TEK 10

ABBL: Ikke nødvendig

Siw Wikan (H) satt som kommunens representant i stiftelsen UBB i forrige periode. Hun sier at 10 boliger på Emma Hjorth ble øremerket personer med lettere psykisk utviklingshemming.

– Boligene tilfredsstiller vanlige tilgjengelighetskrav ut fra byggforskriften. Men Husbanken stiller i dag krav utover det for å utbetale lån og tilskudd, og her er det oppstått forvirring om begrepet universell utforming. Leilighetene vil ikke tilfredsstille kravene til Husbanken og vil derfor måtte være privatfinansiert. De er beregnet dem med lettere psykisk utviklingshemming og vil ikke være aktuelle for alle, sier Wikan.

LES MER: Politikere presset til å svare om boliger for psykisk utviklingshemmede

Søren Pedersen i ABBL sier de har et tilsvarende prosjekt på Bondistranda i Asker som fungerer godt.

– Men bør ikke boliger for funksjonshemmede være tilgjengelig for rullestolbrukere?

– Her snakker vi om lettere psykisk utviklingshemmede, og de er ikke rullestolbrukere mer enn andre. Vi har prosjektert etter byggforskriftene i Tek 10, men Husbanken krav går utover det. Vi har ikke brukt Husbanken på mange år. En skulle tro at de hadde som formål å bidra til rimelige boliger, men vi har måttet privatfinansiere for å få det rimeligere, sier Pedersen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.