Skip to main content

Kalvøyabrua lyste opp mot vold – men i feil farge

Janine Schaller-Bøyum (t.v.) og Margrethe Aspen synes det er bra Bærum kommune vil være med å markere at vold mot kvinner er galt. Nå håper de bare på riktig farge på broen – nemlig oransje.

Janine Schaller-Bøyum (t.v.) og Margrethe Aspen synes det er bra Bærum kommune vil være med å markere at vold mot kvinner er galt. Nå håper de bare på riktig farge på broen – nemlig oransje.

FOTO: KNUT BJERKE

Egentlig skulle Kalvøyabrua lyst oransje mandag for å markere avskaffelse av vold mot kvinner. Fargen ble i stedet hvit og lilla. 

– Vi vet ikke helt hvorfor fargen ble vanlig hvit og litt lilla i stedet for oransje, men vil følge opp dette med kommunen, sier Janine Schaller-Bøyum i Bærum soroptimistklubb (en stor internasjonal organisasjon av yrkeskvinner). 

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Dagen er starten på en 16 dager lang aksjonsperiode kalt «Orange the World», som varer til menneskerettighetsdagen den 10. desember. 

Sak og farge 

Bærum soroptimistklubb ønsket egentlig at Bærum rådhus skulle lyses opp i oransje. 

– Kommunen tilbød spontant å lyse opp broen i stedet. Det er vi glade for. Saken er jo det viktige her uansett.   At den ble hvit og lilla først kan vi jo leve med. Kommunen forsøkte jo da med en annen farge – selv om den egentlig ble mest vanlig hvit. Men vi håper likevel fargen kan bli riktig tirsdag, og at den vil lyse oransje i perioden frem til 10. desember, sier Schaller-Bøyum. 

Flere bygg i Norge 

Flere bygg i Norge er blitt lyst opp med fargen oransje.

 I Larvik ble eksempelvis Svarstad kirke og Kulturhuset Bølgen lyst opp med oransje fra mandag av, og i Tønsberg ble Slottsfjelltårnet lyst opp i denne fargen, ifølge Tønsbergs Blad. 

Hver fjerde rammes 

Problemet fargen skal fokusere på er alvorlig.

–Hver fjerde kvinne i Norge har vært utsatt for en eller annen form for vold eller trusler om vold, sier Schaller-Bøyum. 

– Og vold er ikke bare fysisk vold. Psykisk vold er også en del av bildet, sier Margrethe Aspen i Bærum soroptimistklubb. 

– Det moderne samfunnets verktøy så som sosiale medier, gjør også at muligheten for en type overvåking, makt og kontroll over partneren også øker på en negativ måte, sier Schaller-Bøyum. 

I fjor bodde 77 kvinner på Asker og Bærum krisesenter, og 49 barn, ifølge informasjon de to har fått fra senteret.

Bra med markering

Mandag kveld var det ikke folksomt på selve broen, men Alex M (32) fra Høvik kom joggende forbi med hodelykt på da Budstikka var på stedet. 

Lysene fra Sandvika var mer oransje enn fargen på broen. Alex M fra Høvik mener likevel det er bra FN har en dag der avskaffelse av vold mot kvinner settes i fokus.

Lysene fra Sandvika var mer oransje enn fargen på broen. Alex M fra Høvik mener likevel det er bra FN har en dag der avskaffelse av vold mot kvinner settes i fokus. 

FOTO: KNUT BJERKE

– Ja, oransje er jo broen ikke, men det er uansett positivt at man forsøker å markere en slik dag. Selve dagen burde jo dessverre være unødvendig, for vold mot kvinner er virkelig noe som ikke bør forekomme, sier 32-åringen. 

– Det er foreløpig litt uklart hvorfor ikke lyset ble oransje, slik det skulle blitt. Senest torsdag undersøkte vi dette. Men vi skal finne feilen, og få broen oransje tirsdag, sa Ellef Ruud  i Bærum kommunes miljø- og planadministrasjon ti Budstikka sent mandag kveld. 

Mysteriet oppklart

Tirsdag ble lysmysteriet oppklart. 

– Lysene var stilt inn til å skulle gå på klokken 20.00 mandag kveld, hvilket også skjedde. Det er stolpene som blir oransje - ikke vaierne. Det var ikke mulig teknisk å få vaierne oransje, sier Janine Schaller-Bøyum i Bærum soroptimistklubb. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.