Skip to main content

– Internett var hovedinspirasjonskilde

Straffesaken mot draps- og terrorsiktede Philip Manshaus starter i Asker og Bærum tingrett.
Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Philip Manshaus (22) fra Eiksmarka står tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), og angrepet på Al-Noor Islamic Centre på Skui 10. august i fjor.

Her oppdaterer vi fortløpende fra Asker og Bærum tingrett:

  • Av smittevernshensyn følger Budstikka rettsaken via en stream fra Asker og Bærum tingrett. 

15.35: På spørsmål fra dommer Annika Lindström om retten skal fortsette med hovedforhandlingene, svarer forsvarer Unni Fries at det trolig er lurt å ta en pause. Retten er nå hevet til i morgen.

15.25: Manshaus forteller at han eksperimenterte med rusmidler en periode. Han røyket en del cannabis og prøvde ved et tilfelle LSD. Tiltalte har nå forklart seg i flere timer. Han virker stadig opplagt og har flere ganger vært imøtekommende og svart blidt på spørsmål fra medforsvarer, særlig de som omhandler skolegang og hans gode karakterer.

15.15: Manshaus blir spurt om perioden han bodde med en av brødrene sine, i en leilighet i Oslo, og perioden hvor han studerte psykologi på universitetet.

15.10: Medforsvarer Audun Beckstrøm spør Manshaus om forhold han har hatt i ungdomstiden, blant annet forholdet til en navngitt jente sommeren 2017.

– Det var det siste forholdet jeg hadde, mener jeg. Det var vel som de fleste andre. Vi møttes og hadde pikniker. Det var veldig uskyldig. Alle forholdene mine til jenter har vært ganske uskyldige. For det meste dater og middager og sånt. Men jeg har ikke hatt noe problem, sånn sett, sier Manshaus.

15.08: Manshaus blir spurt om tiden på Oslo by steinerskole.

– Der fikk du gode karakterer, så der må du ha trivdes?

– Det var et fint miljø. Mange hyggelige og velmenende mennesker. Jeg har ingen negative erfaring fra den skolen, sier han.

14.58: Manshaus blir spurt om perioden han hang på det såkalte emo-hjørnet ved Jernbanetorget i Oslo.

– Det var et annet miljø jeg dyppet tærne i. De fleste forbinder det med en slags klesstil. Hvor du farger håret og går med et spesielt type antrekk, forklarer han.

Philip Manshaus fra perioden han oppsøkte det såkalte emo-miljøet i Oslo.

Foto: Privat

14.52: Manshaus forteller at han i mange år var med i speiderbevegelsen og spilte mye dataspill.

– Jeg har alltid vært veldig sosial. Funnet på saker og ting med andre. Jeg har ikke hatt så mange venner hjemme i mitt hus. Det har litt å gjøre med at vi hadde hunder, så jeg var avholden med å invitere venner. Men jeg har alltid vært åpen for å dra til andre, sier Manshaus.

Den draps- og terrortiltale 22-åringen sier han likte å gå på skolen og aldri var involvert i skulking. Han skal heller aldri ha blitt mobbet, sier han.

14.45: Philip Manshaus var fire år da hans mor tok sitt eget liv. Beckstrøm spør om han har noen minner om moren.

– Jeg husker henne som en veldig kjærlig person. Men jeg trenger ikke snakke så mye om akkurat det, svarer Manshaus.

– Husker du at moren din døde? Spør medforsvareren videre.

– Ja, jeg har minner knyttet til det. Jeg så ikke selve dødsfallet. Men det første minnet jeg husker er selve dagen det skjedde. Jeg har også minner av moren min hvor hun tok vare på meg og pleiet meg da jeg var syk.

Manshaus sier det «aldri har vært noe dramatisk rundt det» (dødsfallet, red.anm.).

– Du tenker ikke at du har hatt det traumatisk?

– Jeg tror mange mennesker har hatt det mye verre, svarer Manshaus.

14.42: Medforsvarer Audun Beckstrøm spør Philip Manshaus hvordan barndommen hans har vært.

– Jeg har hatt en helt grei oppvekst, jeg altså. Ikke noen store problemer, svarer han.

14.38: Manshaus sier han ikke ønsker å kommentere videoens innhold i retten.

14.35: Fra videoen: Etter de har fått kontroll på Manshaus varsler en av mennene i moskeen politiet. Manshaus ligger på bakken og puster tungt.

«Jeg er trofast mot folket mitt», skriker han.

Mens de venter på politiet, og holder Manshaus nede, forsøker de å binde beina og hendene hans med et tøystykke.

Politiet ankommer stedet klokken 16.28, en snau halvtime etter at de fikk melding fra moskeen om angrepet.

14.25: Videoen viser at Manshaus avfyrer et skudd, i det han blir overmannet.

«Slå ham med noe», sier en av mennene i moskeen. De får tak i et av våpnene hans.

–Au, drittunger, skriker Manshaus, mens han blir liggende nede.

14.20: Videoen viser at Manshaus parkerer bilen på parkeringsplassen utenfor moskeen. «Faen, det er ingen her jo», kommenterer han til seg selv, før han går mot sidedøren. Han tar seg inn i moskeen ved å sparke og skyte seg gjennom glasset i døren.

I det han kommer inn i bønnerommet blir han umiddelbart angrepet av en av de tilstedeværende.

«Dere skal faen meg aldri ta over Norge», skriker Manshaus, samtidig som han blir lagt i bakken.

14.16: Etter en pause som følge av tekniske problemer, spilles videoen av på nytt. Manshaus starter filmen fra bilen, hvor han innledningsvis filmer seg selv i omtrent fem sekunder, med blå genser. Deretter begynner han å synge «På vikingtokt for fremmed land dro menn av nordisk ætt».

14.05: Det har oppstått tekniske problemer med videoen som skulle vært spilt av i retten. Aktørene venter fortsatt på at den skal bli avspilt. Det er nå pause i forhandlingene.

13.45:  Go-pro videoen fra angrepet mot Al-Noor moskeen på Skui blir nå spilt av i retten. Filmen varer i ca. 20 minutter.

13.38: Manshaus hevder han har vært åpen om sine politiske synspunkter overfor sin nærmeste familie, og at de kjente til at han forsøkte å bli tatt opp som medlem i Den Nordiske motstandsbevegelsen.

– Jeg var interessert i å snakke med meningsfeller som delte mine syn. En virkelig person, ikke bare på et forum, sier han.

13.34: Philip Manshaus sier han nektet å svare politiet på spørsmål om flere var med på angrepet.

13.32: Manshaus ble raskt overmannet av to eldre menn, som var tilstede i moskeen på Skui. Han beskriver basketaket med dem «som en kamp på liv og død». 

13.27: Manshaus forklarer seg nå om moskéskytingen. Han sier at han rettet våpenet mot de tilstedeværende i moskeen med ett mål for øyet.

– Jeg forsøkte å drepe dem. Det var hensikten med angrepet, sa Manshaus.

Han beskriver situasjonen som utspilte seg i moskeen som kaotisk.

– Jeg handlet impulsivt og brukte improvisasjon da jeg ikke har mye erfaring med skytevåpen selv.

13.12: Manshaus forklarer seg nå om drapet på stesøsteren. Han forteller at han ladet en salongrifle og gikk inn på stesøsterens soverom. Han gjentar flere ganger at han skjøt Johanne Zhangija Ihle-Hansen med «hensikt om å drepe».

– Hun satt på sengen og brukte pcen. Jeg rettet våpenet mot henne og sa: «Nå er det nok». Så skjøt jeg disse fire skuddene. For å drepe. Fortest mulig, forklarte Manshaus.

Han sier videre at stesøsteren reagerte med «overraskelse og forbauselse» da han kom inn i rommet og rettet våpenet mot henne. Ifølge den draps- og terrortiltalte 22-åringen skal ikke stesøsteren ha sagt noen ting. Han forklarer at han la dynen over henne etter drapet.

– Var du sint på henne? spør etter hvert aktor.

– Henne personlig? Det vet jeg ikke, svarer Manshaus.

13.00: Manshaus sier videre at han anså drapet på Johanne Zhangija Ihle-Hansen som «sekundært».

– Hvis hun hadde vært borte den dagen, hadde jeg trolig aksjonert likevel, forklarer han.

På spørsmål fra aktor bekrefter Manshaus at han skal ha drept stesøsteren for å beskytte faren og stemoren i en kommende rasekrig. 

12.56: Aktor spør Manshaus når han for første gang planla at han skulle skulle begå et drap hjemme i barndomshjemmet i Snaret på Eiksmarka.

– Det var nok i prosessen hvor jeg planla å aksjonere. Jeg hadde egentlig helt andre planer.

– Hva da? Ville aktor vite.

– Jeg hadde planlagt å stifte familie og få barn. Sunne, friske barn, svarer Manshaus.

12.50: Manshaus forteller at familien oppdaget at han hadde bestilt en skuddsikker vest hjem til Eiksmarka i Bærum, og at faren hans etter dette tok en alvorsprat med ham. 

12.46: Retten er satt. Aktor Johan Øverberg begynner med å spørre om hvorvidt Manshaus har tilkjennegitt sine høyreekstreme meninger i huset på Eiksmarka.

– Jeg har vært ganske åpen om mine politiske synspunkter. Jeg har snakket åpent om jøder med min nærmeste familie og bekjente av meg, sier Manshaus.

Videre svarer han bekreftende på spørsmål om familien uttrykte bekymring for holdningene hans.

12.00: Retten tar nå pause til 12.45

11.54: Manshaus sier videre at han ikke vil kommentere noe særlig om forholdet til stesøsteren, Johanne Zhangija Ihle-Hansen (17), som han drepte med fire skudd mens hun lå i sengen.

I politiavhør står det at han virker plaget når han snakker om drapet på stesøsteren.

– Har det vært plagsomt? Spør aktor.

– Nei, jeg vil ikke si det, svarer Manshaus.

Han sier videre at han «åpenbart ikke ble oppdratt til å drepe mennesker» og at drapet var «en annerledes erfaring». Manshaus forteller videre at han vendte et bilde av avdøde, som sto i stuen, nedover.

– Har du tenkt på hvordan drapet ville påvirke din far og din stemor? Spør aktor.

– Klart, svarer Manshaus kort.

– Hva har du tenkt rundt det? Spør aktor Johan Øverberg.

– De har en helt annen virkelighetsoppfatning enn det jeg har. I mitt hode sitter vi i et fly som brenner. Jeg er blant de som ikke er så gjennomgående hjernevasket, og skjønner vi må slukke flammene i flyet, ellers kommer vi til å styrte og dø. Jeg kan ikke ta hensyn til det disse menneskene sier, svarer han.

11.49: Aktor spør Manshaus hva han tenker om hva de fornærmede i moskeen følte under angrepet og hvordan de har hatt det i etterkant?

– Jeg har ingen sympati for dem, svarer han.

11.45: På spørsmål fra aktor svarer Manshaus at han angrep Al Noor Islamic Centre fordi han var inspirert av Christchurch-terroristen Brenton Tarrant. I avhør skal han ha sagt at muslimer «kanskje er den farligste gruppen mennesker i samfunnet».

11.40: Manshaus forklarer at han leste manifestet til Christchurch-terroristen Brenton Tarrant omtrent 12 dager før drapet og moskeangrepet (Manshaus har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld, red.anm.)

11.37: Øverberg spør Manshaus om personer med asiatisk herkomst er «mindreverdige i forhold til europeere»?

– For meg? Definitivt, svarer Manshaus.

På spørsmål om hvor han har fått disse tankene fra, svarer Manshaus:

– Det er alt jeg har lest, på en måte. Den hvite rase er min utvidede familie.

11.33: Aktor Johan Øverberg spør Manshaus hvem som er hans forbilder.

– Det er alle de som tar opp kampen mot multikulturalisme. Jeg har ingen i politikken jeg kan se opp til. Ikke det grann. Det du finner er en ekstremt utvannet versjon av det jeg står for. Da fører det til at terroristene blir forbilder. De er de eneste som tar et tydelig standpunkt til utviklingen vi ser, svarer Manshaus.

11.30: På spørsmål fra aktor bekrefter Manshaus at han har «skolert» seg selv på internett, via Youtube og diskusjonsfora.

Livestreamen pressen følger fra Asker og Bærum tingrett falt ut i om lag tre minutter.

11.20: Aktor leser opp fra et notat Manshaus har skrevet hvor han omtaler «gule, svarte og brune» mennesker som gjørme og undermennesker.

«De er ute av stand til å føle medfølelse selv. De er imidlertid skremmende gode til å late som de gjør det. Jeg vet det fordi jeg vokste opp sammen med en av dem, i huset hvor jeg vokste opp.», skal Manshaus ha skrevet.

– Var det slik du betraktet Johanne (Zhangija Ihle-Hansen, stesøsteren Manshaus drepte 10. august)? spør aktor.

– Ja, jeg ser på det som ønskelige opinioner. Det som står der, svarer Manshaus.

11.16: Aktor viser frem noen håndskrevne notater og tegninger, hvor Manshaus har skrevet bibelverset «Fader vår» under en tegning av et kors med et svastika-symbol.

11.10: På spørsmål fra aktor bekrefter Manshaus at han ønsket å drepe så mange muslimer som mulig. Han sier Brenton Tarrants terrorangrep i Christchurch var «vellykket», og at han ville gjort det samme hvis han hadde hatt muligheten.

– Absolutt. For å verne det europeiske folk, sier Manshaus.

11.06: Aktor Johan Øverberg spør om Manshaus på noe tidspunkt har vurdert å erkjenne straffskyld.

– Absolutt ikke, svarer han og trekker på smilebåndet.

– Du har ikke angret? spør aktor videre.

– Det stemmer det, bekrefter Manshaus.

11.05: Aktor Johan Øverberg spør hvorfor Manshaus påberoper seg nødrett.

– Jeg antar det vil være nødrett når du forsøker å forsvare ditt folk mot stor lidelse, svarer Manshaus.

11.00: Hvem er det du ønsker å formidle dette til? Dette er ikke en talerstol. Du har redegjort for din oppfatning. Jeg vil minne om at du avgir forklaring i retten, sier tingrettsdommeren, før hun igjen gjør Manshaus ordet.

Jeg ønsker å beklage til alle militante nasjonalister og meningsfeller for at jeg ikke fikk utrettet mer skade. Det skammer jeg meg over. Jeg handlet impulsivt og var stresset. Burde brukt mye mer tid på å planlegge angrepet, sier Manshaus.

10.54: Manshaus sier det pågår et folkemord på «den hvite rase».

– Hvite europeere er å anse for å være under angrep. All motstand vi gjør er å regne som selvforsvar, sier han.

10.48: Philip Manshaus har i nær en halvtime lagt sitt tankegods for dagen - enetalen spenner fra holocaustfornektelse til homofobi. Én gang har han så langt blitt avbrutt av tingrettsdommer Annika Lindström.

10.20: Retten er nå tilbake etter en pause. Nå skal tiltalte, Philip Manshaus, forklare seg.

Manshaus setter seg i vitneboksen. Snakker litt med forsvarer Unni Fries.

– Værsågod, sitt, sier dommeren.

Dommer: Som tiltalt i en straffesak plikter man ikke å avgi forklaring, men jeg oppfatter at du ønsker det. Når du først ønsker det vil jeg oppfordre deg til å snakke sant.

– Klart, sier Manshaus.

– Du svarte nei på spørsmål om straffeskyld, men jeg legger til grunn for ubestridt at du har faktisk gjort det som står i tiltalebeslutning. Er det riktig?

– Ja.

10.10: Han forklarer videre hvordan Manshaus havner i et basketak med en av de tilstedeværende, og blir overmannet. Politiet blir varslet om angrepet klokken 16.07. De er på stedet rundt klokken 16.30.

I korte trekk finner politiet en meter innenfor inngangsdøren en jaktrifle som ligger på gulvet. Videre inne på bønnerommet observerer man en person liggende med tiltalte over seg. Dette er en av de fornærmede fra moskeen. Det ligger patroner ut over gulvet. I tillegg hadde tiltalte et ammunisjonsbelte med i alt 22 haglepatroner, redegjør Øverberg.

Han forteller at det ble besluttet å ransake familiens bopel på Eiksmarka og det var mannskap fra Delta-troppen som først gikk inn gjennom huset. De rapporterte at de hadde funnet ammunisjon på et soverom. De hadde også funnet en død jente. Hun ble senere identifisert som tiltaltes stesøster Johanne Ihle-Hansen.

10.06: I forkant av angrepet hadde det vært bønn i moskeen, og flere mennesker hadde vært til stede. Da Manshaus angrep var det tre personer i moskeen, forklarer Øverberg.

Han visert bilder av at Manshaus parkerer utenfor, samt flere bilder fra moskeen tatt etter angrepet.

– Det meste er rasert, konkluderer aktor.

10.02: Øverberg redegjør for hvordan Manshaus kjører mot moskeen mens han filmer. Han parkerer utenfor, og tar med seg en jaktrifle og et haglegevær. På dette tidspunktet skal klokken være cirka 16.00.

-Han går mot sideinngangen til moskeen. Skyter mot døren og sparker den åpen. Han går inn i bønnerommet, hvor det er tre mennesker.

09.59: Klokken 15.56, mens han satt i bilen, skal Manshaus ha publisert et innlegg på nettforumet Endchan, hvor han annonserer angrepet. Her skal han ha skrevet at han er blitt utvalgt av Brenton Tarrant (mannen bak terrorangrepet i Christchurch, red.anm.) og at «Vallhall venter».

Han legger også ut bilder av seg selv fra oppveksten.

09.54: Manshaus skal ha ladet salongriflen og jaktriflen, lagt de i baksetet på bilen, og tatt med seg ammunisjon og en datamaskin. Kjøreturen fra barndomshjemmet på Eiksmarka til moskeen tar om lag 20 minutter.

– Han forsøker å koble kameraet til internett for å strømme angrepet, men lykkes ikke, sier Øverberg.

09.50: Manshaus skal ha forklart at han tok salongriflen og gikk inn på rommet til Johanne, mens hun ligger i sengen.

– Han skyter henne deretter tre ganger i hodet og en gang i brystet, mens hun ligger i sengen. Han går deretter på rommet sitt, og forbereder seg ytterligere, sier Øverberg.

Han skal ha hatt på seg boots, blå NATO-genser, albuebeskytter, knebeskyttere, en skuddsikker vest og susp. Videre skal han ha festet et GoPro-kamera på hjelmen.

09.45: Manshaus’ far skal ha dratt om morgenen lørdag 10. august. 22-åringen fikk også vite at stemoren også skulle bort denne dagen.

Han bestemte seg derfor for at han ville iverksette sin plan denne dagen, da han hadde mulighet. Den eneste i nærheten var hans stesøster, sier Øverberg.

Han kjørte en Nissan Leaf elbil til Kiwi på Eiksmarka senter, og ankommer klokken 11.14. I butikken handler han mel, pasta, makrell i tomat, knekkebrød og andre tørrvarer for litt mer enn 600 kroner.

Han drar fra senteret 11.36, og reiser hjem med varene. Stemor reiser fra huset på Snaret cirka klokken 14.15.

– Hun skal ha sett inn til fornærmede (Johanne Zhangija Ihle-Hansen, red.anm.), som på det tidspunktet skal ha ligget og sovet. Da tiltalte er sikker på stemoren har reist, og ikke kommer tilbake, så åpner han våpenskapet og tar frem våpnene. Det er i alt tre våpen, sier Øverberg.

09.40: Ifølge aktor har Manshaus forklart at han hadde ventet på en anledning hvor faren og stemoren var bortreist, slik at han kunne gjennomføre moskeangrepet. Manshaus skal ha forklart at den opprinnelige planen var å angripe moskeen 11.august (dagen etter, red.anm.), fordi det ville være flere mennesker tilstede i forbindelse med Eid-feiringen.

09.35: Statsadvokaten sier Philip Manshaus var inspirert av Brenton Tarrant (mannen bak terrorangrepet i Christchurch i New Zealand, red.anm.). og hans såkalte manifest, som drepte 50 mennesker og skadet tilsvarende. I likhet med Tarrant forsøkte Manshaus å strømme moskeangrepet på Skui på sosiale medier, men lykkes ikke.

– Slik jeg har forstått det, ønsket tiltalte å følge i Tarrants fotspor. Han gjennomgår en planleggingsfase. Han bestilte et go-pro kamera, et håndholdt lite kamera man kan feste på ting, slik at han kunne strømme sitt eget angrep direkte, sier Øverberg.

09.30: Øverberg sier at Manshaus i en lengre periode har tilbragt tid på ulike høyreekstreme nettfora.

– Tiltalte har selv forklart at internett har vært hans hovedkilde til informasjon, og til de oppfatninger han etterhvert har dannet seg, sier aktor.

Et politivitne vil senere redegjøre for Manshaus’ aktivitet på nett.

09.27: Aktor sier at Philip Manshaus meldte seg inn i en pistolklubb i april 2018, litt under halvannet år før drapet og moskeskytingen.

– Han var på denne skytterklubben innimellom, frem til juli 2019. Han har hatt et luftgevær, som ble funnet på rommet hans. Når det gjelder våpnene som ble brukt 10. august, så tilhørte de hans far. De var i en safe i huset.

09.25: Aktor er i gang med sitt innledningsforedrag. Han redegjør kort for Philip Manshaus’ oppvekst.

Tiltaltes mor døde da han var 4 år. Fra cirka 5 års alder bodde han også sammen med stemor, som er innkalt som vitne i saken, og sin yngre stesøster, som er fornærmet i post en (avdøde Johanne Zhangija Ihle-Hansen (17), red.anm.) Hun var adoptert. På tidspunktet var fornærmede 17 år, leser Øverberg.

Aktor redegjør kort for Manshaus’ skolegang på Eiksmarka skole og psykologistudiene på Blindern.

– Han begynte å studere ved Universitetet i Oslo, psykologi, og hadde deltidsjobb ved siden av. Han sluttet på studiene etter et års tid, leiet ut sin andel av leiligheten, og flyttet inn hos familien på Eiksmarka, sier Øverberg.

09.10: Statsadvokat Johan Øverberg leser opp tiltalebeslutningen. Philip Manshaus (22) svarer at han ikke erkjenner straffskyld for noen av forholdene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.