Skip to main content

– Folk er kjempesjokkerte over at det går an å oppføre seg slik

RESPONS: – Folk er kjempesjokkerte over at folk kan oppføre seg slik. Det handler om normal folkeskikk. Jeg håper og tror at dette har vært en øyeåpner og at folk blir sittende litt med hjertet med halsen, sierCamilla Hovelsrud om responsen hun har fått etter leserinnlegget om opplevelsen hun og sønnen hadde i Bærumsmarka.

Etter at Camilla F. Hovelsrud delte historien om hvordan ubehøvlede skiløpere hetset hennes 9 år gamle sønn, som har Cerebral Parese, har kommentarfeltene kokt på sosiale medier.

I leserinnlegget, «Nei, marka er ikke for alle», beskriver hun skiløpere som kom med tilsnakk og kjeftet på sønnen da han falt. Flere skal også ha pekt og ledd.

Hovelsrud forteller at flere har kontaktet henne etter at innlegget ble publisert på budstikka.no.

– Folk er kjempesjokkerte over at folk kan oppføre seg slik. Det handler om normal folkeskikk. Jeg håper og tror at dette har vært en øyeåpner og at folk blir sittende litt med hjertet med halsen, sier hun.

Hovelsrud forteller at hun blant annet har fått en kommentar fra en rullestolbruker som påpekte at oppførselen ikke bare gjelder skisporet, men samfunnet generelt, og at folk burde ta seg mer i akt (se nederst i saken).

– Det er kjempeflott at folk reagerer, det er viktig at dette blir satt på dagsordenen, sier Hovelsrud.

Gir seg aldri

Moren beretter at hun aldri er ufin tilbake når de får vonde kommentarer slengt etter seg.

– Jeg sier heller høyt: «de vet ikke at du har en funksjonshemning», sier hun.

Men denne gangen følte hun at hun måtte uttale seg på sønnens og andre funksjonshemmedes vegne.

– Det er over 600.000 personer med nedsatt funksjonsevne i landet. Så det er ganske opplagt at de er en del av vårt felles samfunn og tar del i det med alle andre også, sier Hovelsrud.

LES OGSÅ: Har ventet i mer enn syv måneder på løype-svar

Selv om hendelsen preget sønnen, er han langt fra å legge skiene på hylla, forteller moren. Hun legger til at sønnen også er en racer på snowboard.

– Han har som motto: «jeg gir meg aldri!», sier Camilla Hovelsrud.

Mangel på folkeskikk

– Først og fremst ble jeg veldig lei meg da jeg hørte om dette, for slike opplevelser skal ikke noen ha i marka. Det denne gutten ble utsatt for har ikke noe med vanlig folkeskikk å gjøre, sier Espen Jonhaugen, markasjef i Skiforeningen.

Han tror hendelsene skyldes enkeltpersoners sviktende vurderingsevne, og at dette ikke er et stort problem.

– Det er første gang jeg har hørt om at noen skal ha kommet med nedsettende bemerkninger overfor andre i marka, sier Jonhaugen.

Og legger til at grunnen til at Skiforeningen kjører opp skispor er for at alle skal være der ute. Det er plass til alle i marka uansett hvilket ferdighetsnivå de er på.

– Og de som vil trene kan gjøre det uforstyrret bare to-tre kilometer lenger inne i marka fra de store utfartsstedene, sier han.

Og Jonhaugen har en oppfordring til Camilla Fjeldheim Hovelsrud og familien hennes:

– Ikke bli hjemme kom dere ut i marka igjen.

Les flere artikler