Skip to main content

Flertall for lokal garanti – nå kan byggingen av ny E18 starte

Med lokal garanti fra Viken fylke er det ingenting som kan stoppe byggingen av ny E18.

Med lokal garanti fra Viken fylke er det ingenting som kan stoppe byggingen av ny E18. 

Foto: KARL BRAANAAS

I Fylkestinget torsdag ble det flertall for å stille lokal garanti til E18. Det var siste hinder for Statens vegvesen.

E18 Vestkorridoren var første sak da fylkestinget i Viken møttes torsdag – og etter en flere timer lang debatt stemte 61 av 85 stemmeberettigede for innstillingen fra komité for samferdsel om å garantere for det nye veiprosjektet.

Med dette vedtaket skal alt være klart for bygging av ny E18 Vestkorridoren fra Lysaker til Ramstadsletta. Utbyggingen skal delfinansieres med bompenger, og med fylkestingets vedtak er bompengeselskapet sikret garanti for et låneopptak på 15,1 milliarder kroner. Garantien skal fordeles med 11,92 milliarder på Viken fylkeskommune og 3,18 milliarder på Bærum kommune. Det er en forutsetning for Viken fylkeskommunes vedtak at Bærum kommune fatter forpliktende vedtak i tråd med denne fordelingen.

Varslet lovlighetskontroll

MDGs Hanne Lisa Matt varslet at partiet vil be om lovlighetskontroll av vedtaket fordi de mener det mangler tilstrekkelig utredning av konsekvenser og trafikktellinger.

Det var i august at Arbeiderpartiet og Senterpartiet i fylkesrådet gjorde det klart at de ville støtte en lokal garanti for første etappe av ny E18 Vestkorridoren med en prislapp på 13,1 milliarder kroner.

– «Point-of-no-return»

I august sa Svein Røed i Statens vegvesen, daværende konstituert leder av E18 Vestkorridoren, at dersom dette vedtaket kommer, så vil de oppbemanne og legge en helhetlig plan for veibyggingen.

– Da er det point-of-no-return, sa Røed den gang. 

– Vi som er folkevalgt i Viken, må sørge for at Viken blir best mulig, sa fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) på torsdagens Fylkestingsmøte over video. Bildet ble tatt da Tonje Brenna på en pressekonferanse opplyste at Viken Arbeiderparti gikk inn for å gi lokal garanti.

– Vi som er folkevalgt i Viken, må sørge for at Viken blir best mulig, sa fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) på torsdagens Fylkestingsmøte over video. Bildet ble tatt da Tonje Brenna på en pressekonferanse opplyste at Viken Arbeiderparti gikk inn for å gi lokal garanti. 

Foto: KARL BRAANAAS

Fornyet prosjekt

På fylkestingsmøtet som gikk over video sa fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) at prosjektet er bedret etter at de trakk garantien.

– Vi fikk det som vi ville. Vi fikk et bedre kollektivfelt og reduserte kostnadene med 800 millioner kroner. E18 må fornyes for at vi skal få Fornebubanen, Vestre Lenke og en helhetlig løsning. Da er det naturlig at vi stiller en ny garanti, sa fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) under møtet. 

– Det er verdifullt i seg selv å holde avtaler, ikke minst kompromisser, tilføyde Anette Solli (H). 

Skrøt av kollega

Brenna fikk skryt av partikollega Bjørn Tore Ødegården, leder av samferdselskomiteen i Viken fylkeskommune:

– Fylkesrådet fortjener honnør for innsatsen. De trakk garantien, og åpnet da for en ny runde på Stortinget som ga mulighet for forbedring, sa han.

MDGs Signe Sølberg ga uttrykk for stor skuffelse over Arbeiderpartiets håndtering av E18-saken:

– Det er trist og overraskende at Ap går med på premisset om at man må bygge et veldig konfliktfylt veiprosjekt for å få realisert den miljøvennlige Fornebubanen, sa hun.

Fylkesråd for finans og administrasjon, Halvard Ingebrigtsen (Ap), avsluttet debatten med å oppsummere følgende om årets Oslopakke 3-forhandlinger:

– Vi har sittet i 20–25 møter, det har vært et maraton uten målgang. Nå har vi endelig fattet et vedtak som blir en god løsning både for Bærum kommune og hele Viken-samfunnet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.