Skip to main content

Bærum står fortsatt alene i kommunesammenslåingen

STÅR ALENE: Ordfører Lisbeth Hammer Krog har holdt vinduet åpent mot Asker, men så langt ser det ut til at Bærum blir stående alene.

Bærum får ikke være med de andre kommunene i vest, men Lisbeth Hammer Krog har ikke gitt opp.

Bærums ordfører hadde ønsket at Asker, Bærum, Røyken og Hurum kunne stått sammen og løst flere oppgaver innen areal, samferdsel og skole.

Men de tre andre kommunene har Asker vil sprenge kommunegrenser i sør . Også Asker har snudd ryggen til sin nære nabo. Gjør det Hammer Krog litt sår?

– Jeg registrerer det som skjer, og tenker: Det er ennå mange uker igjen, og ingenting skal vedtas før i slutten av juni. Derfor ønsker jeg å vise at vi holder dører åpne.

LES OGSÅ: Bærum skvist ut av det gode selskap

– Bærum er jo så stor og kan vel klare seg på egen hånd?

– De tradisjonelle velferdstjenestene klarer vi på egen hånd. Men de store spørsmålene som klima, miljø og samferdsel er utfordringer vi ikke kan løse alene, sier Høyre-ordføreren.

– Hvis kommunene forblir som i dag, er jeg redd for at oppgaver sentraliseres. Det er jo stikk i strid med det som er intensjonen i reformen, nemlig et sterkere lokalt selvstyre. Et eksempel er videregående skole. Vi ser det gode i å ha ansvar for et helhetlig skoleløp. Oslo har det, og berømmer det. Vi fire kommunene sammen kunne tatt et slikt ansvar, mener Hammer Krog.

– Burde Asker vendt seg til Bærum i stedet for de to Buskerud-kommunene?

– Det må du nesten spørre Asker om. Veldig mange opplever Asker og Bærum som en helhet. Det er to ganske like kommuner som ofte finner hverandre i et tett og godt samarbeid. Man kan spørre seg om det er fruktbart å ha to av alt når parametrene er så like. Næringslivet ser ikke kommunegrenser.

Bæringene fornøyd

– Føler du at Asker svikter Bærum?

– Jeg tar til etterretning at de tre går videre. Men jeg tror at ting kommer til å endre seg veldig raskt, slik at kommunene vest for Oslo har nytte av å se fremover sammen, sier Bærums ordfører.

– Kommunesammenslåing handler om mer enn å levere gode og bærekraftige kommunale tjenester. Det handler om helhetlig og samordnet samfunnsutvikling. Kommunegrensene må tilpasses naturlige bo- og arbeidsmarkedsregioner, fortsetter hun.

BÆRUM HØYRE-POLITIKERE MENER: Bør fortsette selvstendig

– Har du inntrykk av at bæringene bryr seg?

– Tilbakemeldingene er at bæringene er fornøyd som det er. Og jeg hører engstelsen for det store. Men jeg tror vi skaper en bedre fremtid for barna våre om vi evner å se kommunene i vest i sammenheng. Hvis vi skal få ned CO-utslippene, er det veldig leit at det går en grense på Slependen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.