Skip to main content

Kulturhus har tapt 8,5 millioner: – Voldsomt og dramatisk

Morten Walderhaug i Bærum Kulturhus håper tiltakspakkene treffer, så kulturaktørene ikke tvinges til å legge opp.

Morten Walderhaug i Bærum Kulturhus håper tiltakspakkene treffer, så kulturaktørene ikke tvinges til å legge opp. 

Foto: EVA GROVEN

– Vi har ikke hatt inntekter mellom 12. mars og 20. august. Det sier seg selv at dette er dramatisk, sier Morten Walderhaug, sjef for Bærum Kulturhus.

I dag åpner han dørene for høstens første forestilling, men kan kun ha 200 publikummere i salen. Koronakrisen har påført kulturhuset et tap første halvår på 8. 5 millioner kroner.

– 2020 blir et voldsomt unntaksår, det er dramatisk for mange, spesielt for kunstnerne og apparatet rundt, sier Morten Walderhaug. 

Mesteparten av salgsinntektene er blåst vekk. I andre kvartal er innkjøp av varer og tjenester ned fra 8.5 millioner i 2019 til 1.8 millioner i 2020 for Bærum Kulturhus, det vil si betaling til kunstnere, honorarer og kjøp av teknikertjenester tilknyttet arrangementer. 

– Nå er det viktig at tiltakspakkene treffer, så kunstnere, kompanier og band ikke legger ned under koronakrisen. Når vi gjenåpner må vi ha folk som faktisk driver med dette, sier Walderhaug.

Dansefots forestilling har urpremiere 28. september. Åtte av de 15 dansetalentene kommer fra Asker og Bærum. De er elever ved Kirsti Skulleruds Ballett- og Dansestudio, KGB Dans og Ballett, Den Norske Ballettskole og Asker Dans og Ballett.

Dansefots forestilling har urpremiere 28. september. Åtte av de 15 dansetalentene kommer fra Asker og Bærum. De er elever ved Kirsti Skulleruds Ballett- og Dansestudio, KGB Dans og Ballett, Den Norske Ballettskole og Asker Dans og Ballett.

Foto: Antero Hein

I kveld har Dansefot/Nagelhus Schia Productions premiere på tre stykker: «The logical song», «As it is/as it turns out» og «jegmegduvi».

– Vi er glad for å kunne oppfylle vår samfunnsrolle som et levende kulturhus, og ikke bare være stengt. Det har vært mye armer og bein, vi har omprogrammert innhold mange ganger for å møte de ulike skiftene. Også smitteverntiltakene er krevende. Vi må ha høyere bemanning, det er dyrere enn normalt og vi tjener mindre. Men publikum kan føle seg trygge, sier Walderhaug.

Fortsatt er det rundt 170 planlagte arrangementer på plakaten i Bærum Kulturhus. En del er avlyst, som show med Pernille Sørensen, konserten med Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland.

– En del er avhengig av å ha flere enn 200 publikummere for å lykkes. Mange avventer også hva som skjer med myndighetenes tiltakspakker. Det kan få flere til å gjennomføre likevel.

De faste lønnsutgiftene er forholdsvis stabile i både Asker og Bærum Kulturhus, men inntektene har rast. I andre kvartal 2020, altså april, mai og juni ble underskuddet for Bærum Kulturhus nær 2.7 millioner, mot 696.000 i minus i 2019.

 Underskuddet ble dermed fire ganger så stort som året før. For Asker kulturhus er underskuddet for andre kvartal gått fra 2.1 millioner til 2.8 millioner i 2020. Siden kulturhusene er kommunale tjenestesteder, er det kommunene som må bære underskudd og bortfall av inntekter. 

Kultursjef i Asker, Jan Erik Lindøe, tror kulturhusets underskudd vil havne på mellom én og to millioner kroner i år. 

– Selv om vi taper en god del inntekter, sparer vi også mye på driften. Samtidig gjør det at mange aktører sliter, som lys- og lydteknikere og selvfølgelig artister. Koronasituasjonen har vært krevende og litt trist. Samtidig har vi vært proaktive med streamingarrangementer og vi har forsøkt å nå ut til barn og unge. 

Jan Erik Lindøe tror underskuddet for 2020 blir på mellom én og to millioner.

Jan Erik Lindøe tror underskuddet for 2020 blir på mellom én og to millioner. 

Foto: Knut Bjerke

Lite å gjøre

Erik Borchenius (51) er selvstendig næringsdrivende og jobber hovedsakelig som lysmann og tekniker i Asker kulturhus. Nå har det vært stopp i de fleste oppdrag siden nedstengningen. 

– Det er ganske kjedelig å ikke ha noe å gjøre. Nå får jeg heldigvis hjelp fra Nav, det kom ganske raskt også. Jeg har ikke gjeld, så det er nok mange som sliter mye mer enn meg. Jeg hadde håpet at alt ble som normalt i høst, men nå er det mange som frykter en ny smittebølge. 

Det er én-metersregelen som er hovedproblemet, mener Borchenius, som forsøker å holde seg i aktivitet. 

– Jeg har fått et lite filmoppdrag og er leder for amatørteatergruppen Rykte på Rykkinn. Vi har jobbet med en forestilling som etter planen skal settes opp i høst, men nå får vi se hva vi gjør. Til uken skal jeg være vaktmester i Kulturhuset et par dager.

I begynnelsen av september vil regjeringen gjøre en ny vurdering på bakgrunn av smittesituasjonen i Norge. Både når det gjelder én-metersregelen og om det kan være flere enn 200 personer på arrangementer. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.