Skip to main content

Har 500 seter i kulturhuset - får bare bruke 100

Etter dagens regler kan Bærum Kulturhus kun selge 100 seter i en sal med plass til 500. Det håper Morten Walderhaug endres før gjenåpningen 21. august.

Etter dagens regler kan Bærum Kulturhus kun selge 100 seter i en sal med plass til 500. Det håper Morten Walderhaug endres før gjenåpningen 21. august.

FOTO: KARL BRAANAAS

Når Bærum kulturhus gjenåpner i august må fire av fem seter stå tomme. Nå håper kulturhussjefen på en oppmykning av metersregelen.

Sist fredag presenterte Kulturrådet en ny rapport gjennomført av Menon Economics. Rapporten viste at kultursektoren forventer å tape 45 prosent av inntektene sine i 2020. Verdiskapningen til kultursektoren, utenom film og dataspill, forventer en nedgang på om lag 7 milliarder.

Direktør i Kulturrådet, Kristin Danielsen, mener rapporten viser et dystert bilde over situasjonen i kultursektoren. Hun mener regjeringen nå bør åpne opp for kulturarrangementer med over 200 publikummere.    

– Nye tiltak bør stimulere til gjenåpning og bidra til gjenoppbygging av sektoren, skriver Danielsen i en pressemelding.

Støtter opp

Kulturhussjef ved Bærum Kulturhus, Morten Walderhaug, støtter opp om Danielsens ønske.  Kulturhuset har ikke hatt inntekter siden 12. mars.

– Det er jo bare å se på samfunnet ellers. Tar man en titt på Sandvika Storsenter eller Kadettangen, så ser man jo hvor rart det er at vi må ha en begrensning på 200 publikummere, sier Walderhaug.

Etter planen skal regjeringen komme med en ny vurdering rundt åpning for arrangement med over 200 publikummere 1. september. 

På spørsmål om det vil være aktuelt å øke maksgrensen på 200 publikummere før 1. september svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på e-post:

– Maksgrensen på 200 reguleres av covid-19-forskriften. Denne skal regjeringen gjøre en ny vurdering av nå, basert på faglige vurderinger fra oss.

Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, forteller at regjeringen nå gjør en vurdering rundt makstallet ved store kulturarrangement.

Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, forteller at regjeringen nå gjør en vurdering rundt makstallet ved store kulturarrangement.

Foto: Jan Richard Kjelstrup, ASD

Bærum Kulturhus planlegger åpning 21. august, etter å ha vært stengt siden 12. mars.

Vil bruke flere seter

Walderhaug håper kulturhuset først og fremst vil få lov til å bruke flere av setene sine ved gjenåpningen. Etter dagens tolkning av meter-regelen vil kulturhuset være nødt til å ha to ledige seter mellom hver publikummer.

– Vi mener et sete mellom hver er tilstrekkelig. Slik som det er nå kan vi bare selge 100 seter i en sal med plass til 500, sier Walderhaug, som understreker at de alltid vil forholde seg til helsemyndighetenes bestemmelser og anbefalinger.

Onsdag 15. juli møtte kulturdepartementet flere bransjeorganisasjoner angående praktisering av meter-regelen. Organisasjonene har fremdeles ikke mottatt et svar fra regjeringen etter møtet, men Kommunikasjonsenheten i Kulturdepartementet opplyser om at målet er å komme med et svar før 1. august.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.