Skip to main content

Flytter Sandvika stasjon innendørs til Bærum Kulturhus

UTTRYKK: Med dans, musikk og billedkunst skal de unge talentene fange Sandvika stasjons uttrykk.

Unge kulturtalenter setter opp egen forestilling i Bærum Kulturhus 26. mars.

Sandvika stasjon, et knutepunkt for kollektivtrafikk – og nå også inspirasjonen til unge kulturtalenter. Med dans, musikk og billedkunst skal de fange kollektivknutepunktets uttrykk og flytte stasjonen til Bærum Kulturhus i sin egen forestilling.

– Jeg tenkte først, det er bare et sted som man bruker til å komme seg videre, men når vi begynte å snakke om det så kom det frem at det er mye mer som skjer på stasjonen – mye mer enn det man kanskje tenker over, forteller danseren Johanne Annesdotter Skogstad (17).

 

TALENTER: Sammen lærer de unge danserne og aktørene hva som skal til i bransjen.

Sammen med andre unge danserne og musikerne øver hun til forestillingen «Sandvika stasjon» – som skal settes opp på Bærum Kulturhus 26. mars.

– Den neste generasjonen

Forestillingen er et samarbeid mellom BiLyd, DanseFOT vg1 og Follopiloten, og har som mål å gi unge talenter muligheten til å uttrykke seg på den store scenen. Med god hjelp fra erfarne instruktører har ungdommene også mye ansvar for koreografien og musikken.

 

INNTRYKK: Ungdommene utrykker sine inntrykk fra Sandvika stasjon med dans og musikk.

– Men det er også mye improvisasjon, forteller Lina Englund (16).

– Ansvaret gir også økt forståelse for faget, og hjelper de unge aktørene med å utvikle seg, sier Linalba Sandnes (16).

De forteller at oppsetningen vil kunne gi et helt annet uttrykk enn om en voksen sto bak koreografi, musikk og regi.

– Det er også viktig, for vi er den neste generasjonen – de som etter hvert skal overta denne bransjen. Da er det viktig å lære i tidlig alder, så vi er klare når det er vår tur til å ta det store steget ut, sier Sonja Hovik Brendås (16).

Essensielt at ungdommen får styre

Instruktørene og de andre medvikrende forteller at det er essensielt at det er ungdommen som får lov til å styre showet – det er slik de får muligheten til å utvikle utrykket sitt og tilegne seg nye erfaringer. For dem er det også helt klart hvorfor de store scenene bør være tigjengelig for dem.

– Det er først i møte med publikum at kunsten skapes. Det er veldig viktig å ha en visningsarena for de unge, så de kan utvikle sitt eget kunstneriske utrykk, sier Julie Finckenhagen, koordinator for DanseFOT.

DANS: Selv med mye improvisasjon under forestillingen har de unge talentene hatt en intensiv tid med forestillingen.

– Spørsmål er vel egentlig; hvorfor ikke? Det hadde vært veldig rart om unge talenter ikke skulle være på de største arenaene. De har like mye å by på og gi til publikum, sier rektor for Bærum kulturskole, Kirsten Fuglseth.

Sammen med ungdommene forteller de at, selv om forestillingen tar for seg et miljø som er kjent for et høyt og hektisk tempo, mye bråk og en del stress, så blir det en bra opplevelse.

– Togstasjonen har også en lyrisk side, og det er også mye stillhet, sier produsent Grete Helle Rasmussen.

– Dette er et konsept folk ikke har sett før. Historien, dansen og musikken vil overraske, men det må en nesten oppleve selv, sier musiker Luka Kalentics.

Klart at de fortjener en arena

Kulturhussjef Morten Walderhaug sier det er viktig å gi dem tilgang til kulturhuset da det kan løfte opplevelsen for dem og publikum, og gi de unge aktørene noe å strekke seg etter.

– Det er klart at unge talenter, som legger mye tid og krefter i å utvikle seg selv, fortjener en arena, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.