Skip to main content

Ber om statsstøtte til babydans

Danseforestilling: «Spurv» for barn fra 0 til 3 år, tar utgangspunkt i kroppens og musikkens språk. I Bærum Kulturhus blir barna med på scenen, Jonas (1) t.v. og Kristiane (2) t.h.
Danseforestilling: «Spurv» for barn fra 0 til 3 år, tar utgangspunkt i kroppens og musikkens språk. I Bærum Kulturhus blir barna med på scenen, Jonas (1) t.v. og Kristiane (2) t.h.

Forestillinger er positivt for de minste. I Bærum er babydans så viktig at kommunen inviterer til seminar. I kjølvannet følger ønsker om statsstøtte.

– Kunst for de aller minste vil aldri lønne seg økonomisk, sier Lise Hovik (54), som er oppvokst på Stabekk.

Fredag innledet hun på seminar i Bærum Kulturhus om scenekunst for de minste. Samtidig vises forestillingen hennes «Spurv» fire ganger.

Spurv er del av en trilogi om fuglenes sang og lek, med utgangspunkt i kroppsspråk og musikk, som barna kan ta del i. Hovik forteller om småtasser som kommer opp på scenen, forsyner seg av rekvisitter, beundrer trommeslageren eller prøver sko. Hun forklarer hvorfor slike forestillinger er viktig for de minste:

– Dans og teater er et språk de forstår, som ikke er verbalt. Barna reagerer spontant. Mange hopper opp på scenen når de får rytme i kroppen. Det har de stor glede av, men utøverne må fange øyeblikket og gi rom til barna, sier Hovik, som også har forsket på scenekunst for barn.

90 forestillinger på 4 år

Hun har vist forestillingen 90 ganger siden premieren i 2012, og da for maks 40 barn. Billettprisen i Bærum er fra 100 til 140 kroner, men er gratis for barnehagene via Den kulturelle skolesekken (DKS). Fuglesangtrilogien har fått 1,08 millioner kroner i offentlig støtte, og har tilsvarende i produksjonsutgifter.

Engasjert: Barna blir invitert inn i forestillingen. Ett år gamle Jonas vil krabbe opp på scenen.
Engasjert: Barna blir invitert inn i forestillingen. Ett år gamle Jonas vil krabbe opp på scenen.

– Siden vi har ordninger med statsstøtte, bør vi bruke den her. Dette handler om å verdsette at barn også har rett til kunst og kultur, fremholder Hovik, og er ikke fornøyd med at øremerket støtt fra Norsk kulturråd er lagt ned.

Lav billettpris

– Billettprisen bør holdes lav, for at den ikke skal bli en sosial barriere, sier hun. Rikskonsertenes Scott Rogers har ansvaret for DKS, og mener satsing på scenekunsts for førskolebarn er aller viktigst:

– Utviklingen de seks første årene er rivende, da er kunst og kultur en naturlig del av utviklingen, sier han. I dag har DKS kun tilbud til barn fra grunnskole til videregående.

 

Fuglene: Forestillingen «Spurv» ble vist fire ganger i Sandvika denne uken.
Fuglene: Forestillingen «Spurv» ble vist fire ganger i Sandvika denne uken.

LES OGSÅ:Bærum «peprer» Kulturrådet med søknader

Involverer barna

Marit Ulvund har doktorgrad og underviser i temaet ved Høgskolen i Volda. I Sandvika deler hun erfaringer fra 30 babyproduksjoner:

Scenekunst for de minste

– Det viktigste er å involvere målgruppen under arbeide. Jeg inviterer dem, fordi jeg vil vite hva de blir glade i. Det er kjempeviktig å få glimt inn i deres lykke. Jeg håper departementet kan sette av penger, slik at vi kan skape slike produksjoner, sier hun.

Bredd tilbud til barn

I tillegg til Spurv viser kulturhussjef Morten Walderhaug ytterligere en babyforestilling i høst, og tilbyr fem oppsetninger for barn over tre år.

– Vi mottar ikke øremerket støtte for scenekunst for barn. Vår satsing er en del av vårt totaltilbud til publikum. Kunstopplevelser er viktig i seg selv. Det er et mål å både gi barn og familier gode opplevelser, og å være med på å utvikle deres nysgjerrighet og glede, sier han og har denne kommentaren til seminaret:

Er med: Ettåringen fra Stabekk aktivitetsbarnehage så første baby- forestilling fredag.
Er med: Ettåringen fra Stabekk aktivitetsbarnehage så første baby- forestilling fredag.

– Etter flere år med satsing på barn, samler vi erfaringer fra de beste aktører og utøvere på fagfeltet, for å kunne utvikle oss og bli bedre. Karstein Solli, Siri Dybwik og Lise Hovik er ansett som landets fremste kapasiteter innen fagfeltet scenekunst for barn. De er mesterlige på å dra barna inn i det som skjer på scenen.

LES MER:Venter på neste dans etter avslag

Fine opplevelser

Hans Petter Kjernåsen er far til Josefine (2) i Tanum barnehage, som så Spurv fredag. Han bekrefter at forestillingen gir datteren fine opplevelser:

– Det er positivt at barna kan gå inn i fortellingen. De føler seg hjemme, og skaper sine egne fortellinger, sier han.

Bærum Kulturhus vil vise disse barneforestillingene frem til jul: For liten og for stor, 12. november. Mini Afrika 19. november. Babytriller 25. og 26. november. Julekuppet 17. desember.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.