Skip to main content

Mobbeombud: – Dette er alvorlig for kommunen

MOBBEOMBUD: Bodil J. Houg er mobbeombud i Buskerud. Hun bor på Bærums Verk og har fulgt saken om 13-åringen.

Mobbeombud Bodil J. Houg mener rapporten er overfladisk i forhold til hvordan den døde jenta egentlig hadde det.

– Denne rapporten ser på den formelle saksbehandlingen og om skolene har fulgt regelverket. Derfor kan aldri en slik rapport gi det hele bildet av en sak, sier Bodil J. Houg fra Bærums Verk.

LES OGSÅ: Fylkesmannen: Enkelte lovbrudd, men jenta ble fulgt godt opp 

Houg er mobbeombud i Buskerud og hun har fulgt saken om den 13 år gamle jenta fra Lommedalen. Hun har selv barn på Mølladammen skole og har ved flere anledninger vært i kontakt med moren til 13-åringen som døde i Valdres. Mølladammen skole har også brukt mobbeombudet som fagperson på foreldremøte på skolen etter dødsfallet.

– Rapporten sier at skolene ikke har gjort et godt nok papirarbeid. Dette er likt med veldig mange av de sakene jeg er inne i, dokumentasjonen er ikke god nok. Men jeg mener at dokumentasjonen rundt saker som handler om elevens psykososiale miljø er svært viktig. Det er slik håndering kan etterprøves og dermed sikre barnas rettigheter. Dokumentasjon og skriftlighet forplikter skolen til å følge opp tiltakene i større grad enn når det ikke foreligger skriftlighet. Terskelen for å fatte enkeltvedtak skal være lav og det er bedre å skrive et vedtak for mye enn å vente. Det er denne rapporten et bevis på.

LES OGSÅ: – Mange ansatte på våre skoler er takknemlige nå

LES OGSÅ: Bærums skolesjef bøyer hodet dypt 

Mobbeombudet mener det er spesielt alvorlig når en stor og profesjonell kommune som Bærum ikke er gode nok på dette.

– Når det er sagt så sier rapporten at oppfølgingen av jenta har vært god nok og det er dessverre ikke alltid det er slik. Mangel på vedtak viser ofte at det er mangel på tiltak også, og det er ikke tilfelle her.

– Er det mulig ut ifra denne rapporten å si om 13-åringen er blitt mobbet og i hvilken grad?

– Det er det vanskelig å si noe om, jenta er død og vi har ikke hennes vurdering her. Men hun har underveis gitt mange signaler om at hun ikke har hatt det bra. Ut ifra rapporten ser det ut til at skolene har strukket seg langt for å legge forholdene til rette for henne, men det ser ikke ut til at hun fikk det bedre. Dette er en veldig sammensatt problemstilling, vi har sett rapport over barnevern og helse som viser langt mer graverende mangel på oppfølging enn jeg tolker denne rapporten over skolen. Vi må snu hver sten i en slik sak. Selv om vi hadde gjort alt i henhold til regelverket har det jo likevel gått galt. Derfor må vi se på alle rutiner nå. En 13-åring skal ikke gå bort på denne måten, sier Bodil J. Houg.

LES OGSÅ: – Mors bekymringer ble tatt på stort alvor 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.