Skip to main content

Meglere reagerer på gebyrsjokk fra Bærum kommune

Dyrere boligsaLG: Vegard Antonsen i Privatmegleren reagerer kraftig på at kommunen har mer enn tredoblet prisen på megleropplysninger. – Dette fordyrer selgers kostnader ved salg, sier Antonsen.

På kort tid har Bærum kommune økt prisen på megleropplysninger med ca. 350 prosent. – Dette fordyrer selgers kostnader ved salg, sier Vegard Antonsen i Privatmegleren.

Før 1. august i år måtte meglere i Bærum betale kommunen ca. 800 kroner for nødvendige opplysninger om eiendommer ved boligsalg. Etter 1. august steg prisen til 1.875 kroner. Nå er prisen nærmere 2.900 kroner, etter at kommunen flyttet tjenesten ut til en ekstern leverandør.

– Det har vært en kraftig økning som selger da må betale. Dette fordyrer selgers kostnader ved salg, sier seniorpartner og megler Vegard Antonsen i Privatmegleren Thøgersen og Partnere.

Antonsen forteller at de tidligere har fått informasjon om kommunale avgifter og eventuelle oljetanker på eiendommene. Nå er dette utelatt fra megleropplysningene.

LES OGSÅ: Har solgt boliger for 252 millioner: – Vi merker ikke dårlige tider her på Bekkestua

– Dyrere og dårligere

– Tjenesten har blitt dårligere og vesentlig dyrere. Med en slik kraftig prisøkning burde man i hvert fall kunne forvente å få de opplysningene man fikk før, fastslår han.

Privatmegleren i Sandvika er imidlertid ikke de eneste som reagerer på kommunens prishopp.

– Vi i Krogsveen er tilsvarende overrasket over det ekstreme prispåslaget som er kommet. Kommunale kostnader skal reflektere de reelle utgiftene som kommunen har, så det hadde vært spennende å høre hvordan de forsvarer dette, sier daglig leder Håkon Dybvad i Krogsveen Bekkestua.

LES OGSÅ: Eierne tegner huset selv – gikk én million over takst

– Har ligget veldig lavt

– Det har ligget veldig lavt og mer eller mindre uforandret i mange år. Nå har vi økt prisen for å komme opp på tilsvarende nivå som andre kommuner, og det er det som er hovedgrunnen, sier geodatasjef Kjell Berge i Bærum kommune.

LES OGSÅ: Arkitekttegnet enebolig på Høvik gikk én million kroner over takst

Den siste tusenlappen ble puttet på da kommunen valgte å benytte seg av et eksternt formidlerforetak.

– Det er fordi dette innebærer en del praktisk arbeid, og vi finner det derfor hensiktsmessig å bruke sånne foretak. Dette er helt vanlig for kommuner, sier Berge, og fortsetter:

– Det produktet som leveres i dag er lik det som ble levert tidligere bortsett fra at opplysninger om kommunale avgifter ikke følger med. Det er en beslutning som ansvarlig instans i kommunen står bak, avslutter han.

Fra annet hold i kommunen får Budstikka opplyst at informasjonen om kommunale avgifter er å finne på huseiers siste faktura. Det er en av grunnene til at informasjonen ikke er tatt med.

– Kort fortalt er svaret på spørsmålet at informasjonen er tilgjengelig for selger. Når det gjelder informasjon om oljetanker så er kommunens register begrenset, og er derfor ikke kvalitetssikret informasjon, sier avdelingsleder Øystein Nyborg for myndighet og service i Bærum kommune.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.