Skip to main content

Klarer ikke skaffe sykehjems-beboere tv-signal som lovet

SAMVÆR: Elise Solli (t.h.) synes det er mye hyggeligere når flere samlet i stuen på Lønnås. Her sammen med Frode Follvar og hans kone Aase som er på besøk. I fellesstuen er det tv, mens de som har tv på rommet, har svart skjermer frem til 1. november.

Sykehjems-beboerne i Bærum får likevel ikke tilbake tv-signal på rommet innen søndag.

– 1. oktober skulle alle beboere på kommunens sykehjem hatt tv-dekning. Vi klarer dessverre ikke å sørge for TV-signaler for alle beboere før 1. november. 670 av rundt 1.000 beboere rammes av denne forsinkelsen.

– Kommunen forsøkte å få på plass en midlertidig tv-løsning, men nettverket tålte ikke belastningen, forklarer kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune.

LES OGSÅ: Svarte TV-skjermer på sykehjemmene

LES OGSÅ: TV-opplevelser på sykehjem

Det har lenge vært kjent at de analoge tv-signalene skulle slukkes 18. september. Prosessen med anskaffelsen ble startet i mars. En anbudskonkurranse i tråd med kommunens regler for anskaffelser ble kunngjort i juni i år.

– Det er ikke bare negativt, sier aktivitør Grethe Overskeid ved Lønnås bo- og rehabiliteringssenter. Der opplever de at flere beboere i stedet for å sitte inne på eget rom å se på tv søker sammen i felles stue. Blant dem er Elise Sollie.

– Jeg ser så dårlig at jeg ikke har tv uansett. Jeg vil heller sitte sammen med andre her. Og vi er blitt flere nå som ingen har tv på rommet, sier hun.

Kom i gang altfor sent

– Anskaffelsesprosessen på digitale dekoderløsninger kom i gang altfor sent. Denne kontrakten burde vært på plass for flere måneder siden.

– I tillegg måtte konkurransen avlyses fordi kommunen mottok en berettiget klage fra en av leverandørene. Dette har dessverre rammet sykehjemmene våre, sier anskaffelsessjef Heidi E. Rygg.

– Vi har utlyst en ny anbudskonkurranse for å sikre tv-dekning til alle beboere innen 1. november. Den nye anbudskonkurransen fører til at berørte beboere blir uten tv-dekning på rommene sine i inntil fire ekstra uker.

– Dette beklager jeg på det sterkeste, sier anskaffelsessjefen.

Dekning i fellesrom

Fellesrom og stuer ved sykehjemmene i Bærum har tv-dekning. I tillegg er det plassert ut midlertidige løsninger for de beboere som har størst behov for tv på eget rom.

– Det er nok noen som savner å ha tv på rommet, men vi prøver å skape noe positivt ut av situasjonen ved å samle beboerne i stuen i stedet. Mange er ensomme selv om de bor sammen med andre på sykehjem. Når de ser på dagsrevyen sammen, opplever de et fellesskap. Kanskje får de et glass portvin også, sier aktivitøren på Lønnås.

– Hva tror du skjer når signalene på rommene kommer 1. november?

– Kanskje de finner ut at de foretrekker fellesskapet likevel. Det håper jeg. For mange trenger den sosiale stimulansen fra hverandre.

Elise vil gjerne ha noen å snakke med, men det er ikke alltid så lett i et miljø hvor mange ikke har ord lenger.

– Likevel, når vi er fire-fem stykker her, så har vi en følelse av å være sammen, sier hun.

– Vi har stor forståelse for at dette fremstår unødvendig byråkratisk og uryddig. Målet vårt er å sikre beboerne som nå mangler tv-signaler en god løsning, sier anskaffelsessjef Heidi E. Rygg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.