Skip to main content

Ikke trygg is riktig ennå

Måler: Isoppsynets Michael Langballe (t.v.) har boret hull i isen utenfor Sandvika. Hans kollega Jan Bjerke måler den til 12 cm. Men det øverste laget er porøst og vått, og det er ennå mange «hull» med tynn is. Det tar ennå noe tid før de vil erklære isen som trygg for allmennheten.BEGGE FOTO: KNUT BJERKE

Vi må vente enda en stund før fjordisen blir erklært trygg.

Hver dag drar folkene i isoppsynet ut med snøscooter fra Sandvika, Sarbuvollen og Storøyodden på Fornebu. Med seg har de utstyr for å sjekke hvor tykk isen er blitt, og hva slags kvalitet den har.

I et lager på Rud ligger en stor haug med avdanka juletrær og venter på gjenbruk. For når isoppsynet er fornøyd med isens tykkelse og kvalitet, stikker de trærne nedi isen og markerer at her kan du gå.

– Trærne er klare, men det er ikke isen, sier Harald Bøysen, som er leder for kommunens ambulerende drift, herunder isoppsynet. Det er han som leser inn meldingen på kommunens istelefon, og ennå kan han ikke gi klarsignal.

– Men isen har bygget seg i riktig retning og blir hardere og hardere, sier Bøysen.

LES OGSÅ: Bruker fjordisen selv om den ikke er sikker

Snø isolerer

– Hvor lang tid kan det ta med det kalde, stabile været vi har nå?

– Det er vanskelig å si, for det avhenger ikke bare av temperaturen. Det har kommet et lag snø oppå, som isolerer og forsinker noe. Men kanskje kan vi merke isen mot slutten av neste uke. Og det bruker vi et par dager på. Først avgrenser vi området vi har målt med pinner. Det betyr at utenfor der har vi sjekket, og at der kan det være utrygt.

– Hvor tykk må isen være for at dere er helt trygge?

– Vi sier vi vil ha minimum 15 cm med solid is. Det har imidlertid hendt at vi har hatt 25 cm is og vi ikke har turt å stole på, fordi den har vært for porøs. Hvis vi er usikre, skjærer vi ut med motorsag og analyserer isen, om den er porøs eller ikke.

UNDER ISEN: Reagerer på fiskeforbud i vinter

På eget ansvar

– Men så er det alltid noen som går ut lenge før dere har erklært isen som trygg?

– Det er gjerne folk som har kunnskap og utstyr, og de går på eget ansvar. Men de som ikke har den samme kunnskapen bør vente til vi anbefaler å gå der. Og da skal vi være helt sikre, sier Bøysen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.