Skip to main content

Mike (25) reiser jorden rundt på ettårskontrakter: – Jeg er alltid én skade unna arbeidsledighet

SESONGARBEID: Amerikanske Mike Bruesewitz (25) har blant annet spilt i Malta og Slovenia. Nå skal han prøve seg i Bærum i én sesong.FOTO: TRINE JØDAL

Han stortrives med å reise jorden rundt på ettårskontrakter, men Bærum Baskets nye spiller vet godt hvilke utfordringer han kan møte på ukjente steder.

Bærum Basket serieåpner mot Eidsvoll lørdag klokken 12.00. Du kan se kampen direkte her (ekstern side)

Mike Bruesewitz sitter på rommet han har fått av sin nye klubb, slovenske Grosuplje, i utkanten av hovedstaden Ljubljana. Den to meter høye mannen får så vidt plass, mellom de spygrønne veggene.

Oppholdet i slovensk basketball blir ingen suksess, og Bruesewitz må se seg om etter en ny jobb. Han ender opp i Malta, og forelsker seg i landet.

Livet blir snudd på hodet i løpet av kort tid.

– De negative opplevelsene kommer, men det skremmer meg ikke fra å dra videre. Det er en unik mulighet, det å kunne reise rundt uten mye bindinger, og det er ikke mange som er så heldig å få leve et slikt liv, sier 25-åringen, som kastet seg ut i en karriere mange amerikanske basketballspillere velger – en karriere som sesongspiller ute i den store verden.

Må bidra mer

Denne sesongen har karrieren bragt ham til Norge, som én av ni utenlandske utøvere med sesongkontrakt i Asker og Bærums eliteklubber (se faktaboks).

Disse utlendingene har korttidskontrakter i eliteklubbene

– Usikkerheten er det verste. Etter en sesong vet man aldri hvor man har jobb neste år. Det er mange om beinet, og jeg er klar over at jeg alltid bare er en skade unna arbeidsledighet, og presterer man ikke er man den første treneren kaster ut døren, sier Bruesewitz.

I Bærum blir han neppe kastet ut av klubben dersom han ikke presterer, men trener Lars Gunnar Sønsteby forteller at utenlandske spillere må gi mer av seg selv utenfor banen.

– For å få det økonomiske til å gå opp, er vi avhengig av at de bidrar også utenfor seniorlaget. Stille opp som trener for de yngre lagene, og bidra opp mot våre sponsorer, sier Sønsteby, som er fornøyd med sin nye signering.

Ekstra ansvar på banen

En av de lokale eliteklubbene som benytter seg av flere utenlandske korttidskontrakter, er Frisk Asker. Denne sesongen har de fire nordamerikanere på sesongkontrakt.

– Det er en sikkerhet for oss. Selv om vi gjør et grundig forarbeid før vi henter spillere, så er det alltid en usikkerhet man må gardere seg mot, sier sportslig leder Sami-Ville Salomaa, som selv kom til Frisk Asker på en ettårskontrakt.

– Både klubben og jeg var fornøyd etter det, og valgte å forlenge, fortsetter han.

Spillerne i Frisk Asker har ingen kontraktfestet oppgave om å stille opp på utenomsportslig aktivitet.

– Samtidig er det naturlig at våre heltidsspillere stiller opp for samfunnsnyttige oppgaver, sponsortreff og lignende. Det viktigste er likevel å sørge for at de har fullt fokus på ansvaret de har på isen, sier Salomaa.

Kan slå seg til ro

Ansvaret på basketbanen er amerikanske Bruesewitz fullt klar over, og han er fornøyd med at han denne sesongen har fått mulighet til å spille med laget i god tid før sesongstart.

Selv om han liker reisingen, utelukker han ikke at han en dag slår seg til ro.

– Jeg er en person som er avhengig av at det sosiale livet er bra. Forhåpentligvis trives jeg så godt at jeg blir i lang tid, det er det man aldri vet, sier Bruesewitz.

Hele åpningshelgen i BLNO sendes direkte på basket.no (ekstern side). Søndag kan du se disse kampene:

- Gimle BBK-Asker Aliens klokken 12.00 i Haukelandshallen

- Frøya-Bærum Basket klokken 16.00 i Haukelandshallen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.