Skip to main content

Bethina Beilegaard (46) er eneste kvinne på laget: – Eldre kvinner trener mer enn menn

Basketmoro: – Hun løper hele tiden og vi andre må gi alt for å henge med, sier Åsmund Berge. FOTO: TRINE JØDAL
Basketmoro: – Hun løper hele tiden og vi andre må gi alt for å henge med, sier Åsmund Berge. FOTO: TRINE JØDAL

RINGSTABEKK SKOLE: Under Bærum Baskets veteranlags treninger møtes tidligere NM-vinnere, forhenværende utenlandsproffer og eks-landslagsspillere. Og én kvinne.

En gjeng tenåringer er i ferd med å avslutte kveldens trening i gymsalen på Ringstabekk skole.

Fløyta går, klokken er litt over ni, og sidelinjen fylles opp av voksne som skal hente barna sine. Når de kommende stjernene har forlatt hallen, kan de gamle stjernene skinne. Og blant grått hår, utvaskede t-skjorter og knirkende knær; en rosa topp.

Bethina Beilegaard (46) er eneste kvinne på laget.

– Jeg spilte veteran-NM for Hønefoss for et par år siden, så møtte jeg denne gjengen, forteller hun.

– Da de hørte at jeg bare fikk spilt kamper fordi Hønefoss er så langt unna, inviterte de meg med hit, og siden har jeg vært med, sier Beilegaard.

En hellig stund

Hun spilte i eliteserien til hun var 41 og har vært innom klubber som Asker, Ammerud, Centrum og Oppsal. Nå er det veteranbasket som gjelder.

– Det er flere solide spillere her, disse guttene har en fantastisk spilleforståelse, sier Beilegaard.

– Dessuten viser de veldig respekt både for hverandre og for meg, så jeg vil fortsette så lenge jeg får lov til å være med, sier hun.

Laget består av veteraner fra de lokale basketklubbene, flere av dem har landskamper, og de fleste er i 40-50-årene. Nå trener de sammen et par ganger i uken.

– Disse treningene er en hellig stund for oss, det er ingen av oss som lager andre avtaler på onsdager, forklarer Åsmund Berge (62).

– Og det er Bethina som er trekkplasteret vårt. Hun er fremragende. Løper hele tiden, og vi andre må gi alt for å henge med, fortsetter han.

 

MORO: Bethina Beilegaard trener med tidligere NM-vinnere, utenlandsproffer og landslagsprofiler.
MORO: Bethina Beilegaard trener med tidligere NM-vinnere, utenlandsproffer og landslagsprofiler.

Kvinner trener mer enn menn

At eldre trener mer enn før, er den klare tendensen ifølge professor ved seksjon for kultur og samfunn ved Norges idrettshøgskole, Ørnulf Seippel.

– Det finnes ingen forskning som sier at gamle ryttere blir ryttere igjen, smiler han og fortsetter:

– Men vi vet at eldre trener mer enn før. Sannsynligheten for at man driver med noe man har gjort før er nærliggende.

– Når man snakker om fedme på grunn av stillesitting er det fordi aktiviteten ikke er bakt inn i hverdagslivet, forteller professoren ved Idrettshøgskolen.

En annen tendens er at kvinner trener mer enn menn.

– Generelt trener damer mer enn menn. Det skyldes delvis treningssenterne, som er mer en damearena enn mannearena. Kvinner har fått bedre tid og det er mer likestilling.

– Er kvinner flinkere til å ta vare på egen helse – eller mer forfengelige – enn menn?

– Kanskje begge deler. Det henger gjerne sammen, påpeker Ørnulf Seippel.

FORNØYD: – Guttene viser veldig respekt både for hverandre og for meg, så jeg vil fortsette så lenge jeg får lov til å være med, sier Bethina Beilegaard. Her med Geir Hammer.
FORNØYD: – Guttene viser veldig respekt både for hverandre og for meg, så jeg vil fortsette så lenge jeg får lov til å være med, sier Bethina Beilegaard. Her med Geir Hammer.

Møtes på Facebook

I overkant av ti spillere har snørt på seg basketskoene denne onsdagskvelden.

– Planleggingen av treningene foregår over Facebook. Vi er rundt 70 medlemmer, og det er nesten alltid nok til å spille fem mot fem, sier Chris Bjelke (53), som er takknemlig for de fine fasilitetene kommunen har bygget.

– Nå som vi spiller her, kommer vi aldri på gamlehjem. Å investere i nye haller er billig for kommunen på lang sikt, humrer han.

– Det er en utrolig god ånd i laget og veldig hyggelig på trening. Idrettsgleden står i fokus. De er kanskje treige, men de har basket i kroppen. Vi prøver å få til mest mulig spill, smiler Beilegaard.

For henne betyr overgangen til veterantreningene på Ringstabekk at hun ikke lenger spiller seriekamper.

– Det er godt med fri i helgene, det er bare utrolig deilig å heller konsentrere seg om å komme hit for å spille god basket, sier hun.

– Da er det ikke så nøye at folk får «den samme strekken» hver gang. Det viktigste er at gamlinger som oss kommer seg ut, smiler hun.

Klokken nærmer seg ti. Flere spillere halter i returløpene, og siste kamp skal avsluttes. En innbytter er i ferd med å ta av seg skoene da en pesende spiller kommer mot ham og gir tegn til at han vil bytte.

– Det er sånn det er mot slutten hver gang, sukker spilleren som må utpå en siste gang.

Tilsynsvakten, som kunne vært barnebarnet til et par av spillerne, kommer inn i hallen. Økten er over for denne gang.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.