Skip to main content

Bærum-treneren blir landslagssjef i Kongo

Mathias Eckhoff er som landslagstrener i Kongo. Trenerjobben vil foregå på siden av hans trenerjobb i Bærum Basket.

Mathias Eckhoff er som landslagstrener i Kongo. Trenerjobben vil foregå på siden av hans trenerjobb i Bærum Basket. 

Foto: KARL BRAANAAS

Mathias Eckhoff er klar for et nytt eventyr i Afrika. Men ikke alt går på skinner før avreise til sitt tredje afrikanske landslag. 

– Norge er ikke basketballens mekka, så det er litt rart at jeg skal ned til Kongo å lære vekk min kunnskap om basketball, forteller Bærum baskets trener Mathias Eckhoff.

Allerede mandag reiser treneren ned til Rwanda, for å lede Kongo i første runde av Afroball-kvalifiseringen. 

Dette er tredje gang Eckhoff skal trene et afrikansk lag. Han var assistenttrener i Nigeria og vant Afrika-mesterskapet i 2015. Året etter var han med under OL i Rio de Janeiro. I tillegg trente han Angola da de tok seg til VM i 2017.

– Det er et stort uforløst potensial i dette laget, som de vil at jeg skal få ut. Det tiltrakk meg til denne muligheten, sier treneren. 

Han vil fremdeles være trener for Bærum basket, til tross jobben for Kongo. 

– Nødlandslags-preg

Forbundet i Kongo og Eckhoff har vært i dialog i nærmere tre uker, for å finne en løsning på dette.

Til slutt aksepterte bærums-treneren tilbudet, men like før avreise har det oppstått det han kaller «klassisk kaos».

– Det er mye koronarestriksjoner og vanskelig for spillere å reise. I tillegg er klubber restriktive med å slippe spillere. Det er også mye passproblemer, forteller han. 

Det fører til at flere av landets beste spillere ikke får deltatt i kvalifiseringen, i tillegg blir det lite treninger med laget før kampene braker løs. 

– Det blir litt nødlandslags-preg på det hele, konstaterer han. 

På sikt har treneren tro på at han kan ta Kongo til et mesterskap. 

– Det er mye bra spillere her, så når vi er fullt lag kan vi skape trøbbel for andre i et mesterskap. 

Uten Bærum-spiller

Eckhoff håpet å få med seg Bærums nye stjernespiller Yannick Anzuluni, men på grunn av passtrøbbel må kongoleseren bli igjen i Norge. 

– Da hadde jeg allerede takket ja til jobben. Han var en av grunnene til at jeg gjerne ville dra. Yannick kunne fungert som et fint bindeledd mellom meg og spillerne, forklarer han. 

Anita Holan, styreleder i Bærum basket, skjønner godt at Kongo ønsket Eckhoff.

– Mathias er en profil. Vi verdsetter selvfølgelig at han får muligheten. Så har vi stor tro på vår assistenttrener i kampene Mathias mister her hjemme, sier hun. 

Må i karantene

I Rwanda, hvor kvalifiseringen foregår, må trenere og spillere bo isolert på hotell og testes både før avreise, ved ankomst og underveis i oppholdet.

– Vi lever helt isolert, og FIBA er veldig strenge på testing. Jeg har ingen bekymringer for smittesituasjonen, forklarer han. 

Når han returnerer i starten av desember, må Eckhoff trolig i ti dagers karantene. Dermed vil han ikke lede Bærum før i desember, avhengig av når han kommer hjem. 

– Jeg er også opptatt av det som skjer når jeg kommer hjem og bidra til fellesskapet. Hadde vi ikke hatt en dyktig assisterende trener i Bærum, ville jeg vært mer i tvil, forklarer treneren. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.