Skip to main content

Bærum Baskets Stian Mjøs ble historisk – første nordmann til å score 50 poeng i en kamp

POENGKONGENE: Duoen Stian Mjøs (nummer 11) og Mike Bruesewitz (nummer 15) har scoret 60 prosent av Bærums poeng denne sesongen.

RYKKINNHALLEN: (Bærum Basket – Centrum Tigers 106–98) Stian Mjøs ble tirsdag første nordmann til å score 50 poeng i en BLNO-kamp, da han og Mike Bruesewitz sørget for 92 av Bærums 106 poeng.

«Da er stillingen Stian Mjøs 8 – Centrum 0.»

Ett minutt ut i første periode av tirsdagens BLNO-oppgjør mellom Bærum og Centrum Tigers hadde Stian Mjøs (26) vist hvor viktig han er for laget. Før noen av de ni andre spillerne på parketten hadde rukket å summe seg hadde han satt to trepoengere og én topoenger, og speakeren var tydelig imponert.

Sammen med importspilleren Mike Bruesewitz (26) fra USA har han så langt scoret over 60 prosent av Bærums poeng denne sesongen. I tirsdagens seier sørget Mjøs og Bruesewitz for 92 av lagets 106 poeng.

– Mike hadde 42 og Stian hadde 50. Jeg har ikke sett på makan. Jeg var også en god spiller, men de gutta der er helt rå, sier Bærum-trener Lars Gunnar Sønsteby.

Heller ingen andre har noensinne sett maken fra en norsk spiller. Mjøs' 50 poeng mot Centrum var tangering av rekorden for antall poeng i én kamp scoret av samme spiller. Tromsø Storms importspillere Scott English og Chimwuba Ayba gjorde samme bragd i 2001, men Mjøs er første norske spiller som har greid det.

LES OGSÅ: Toppscorer Espen Leween Stien satser nytt på Holmen

Femten kamper ut i sesongen har Mjøs 388 poeng og Bruesewitz 378. Bærum som lag har til sammen 1257 poeng.

– Det sier seg selv hvor viktige de er. De hadde sammen 92 av 106 poeng. På en måte er det ikke bra, for vi ønsker ikke å ri på dem hele veien. Men det er klart at når de stepper opp som de gjør i dag er det fantastisk, sier treneren.

Selv om Bærums M&M, Mike og Mjøs, er svært viktige for laget offensivt, trekker både Sønsteby og Mjøs selv frem de andre lagkameratenes defensive innsats.

– Ungguttene spiller ekstremt bra forsvar mot motstanderen. Det er veldig bra forsvarsmessig etter hvert, sier 50-poengsmannen Mjøs.

Saken fortsetter under grafikken.

 

Mjøs ble historisk

Stian Mjøs har «alltid» vært Sønstebys viktigste mann på banen, men i år har han overgått seg selv i poengsankingen. I 2011-2012-sesongen scoret han i snitt 23 poeng per kamp. Denne sesongen har han 25,87.

– Det er første gang i hele min karriere, så for all del. Av og til treffer man. Jeg fikk jo ganske mange lette straffepoeng etter hvert også, sier en kledelig beskjeden storscorer.

Selv om Mjøs ga Bærum momentun, slapp de raskt Centrum foran. Tre og et halvt minutt etter at han hadde satt 8-0, var Centrum i føringen. Etter første periode sto det 19-23 i favør gjestene, og i andre periode økte de ledelsen.

Saken fortsetter under grafikken.

 

Bruesewitz snudde kampen

Den amerikanske tometersmannen Bruesewitz er ikke langt bak kaptein Mjøs på scoringstabellen. I sin første sesong i Norge har han så langt 25,2 poeng i snitt hver kamp, og mot Centrum viste også han sin betydning for laget.

– Det var ganske tøft i første halvdel. Jeg bommet på mange enkle skudd, men heldigvis løftet lagkameratene meg opp. Stian holdt oss i kampen, sier Bruesewitz.

Saken fortsetter under bildet.

 

TREFFSIKKER: Den amerikanske importspilleren Mike Bruesewitz scorer i snitt over 25 poeng per kamp. Han treffer på litt under halvparten av trepoengsskuddene, og litt over halvparten av topoengerne han forsøker.

Tre minutter ut i tredje periode var gjestene elleve poeng foran, men da fant Bruesewitz riktig knepp på siktet. På litt under tre minutter satte han fem topoengsskudd og én trepoenger, og lett som bare det var Bærum foran igjen for første gang siden innledningen av kampen. Centrum kjempet seg tilbake til 66-67 rett før pausesignalet lød, men Bærum var tilbake i kampen.

– Jeg startet ikke tredje bra heller, men endelig fikk jeg satt et hoppskudd etter hvert. Da fikk jeg litt selvtillitt og fant rytmen, og de andre fortsatte å finne meg i posisjoner. Jeg var «out there» og greide ikke å finne rytmen, men så gikk en ned, og så gikk en til ned. Da kom jeg meg inn i kampen, sier amerikaneren.

Saken fortsetter under grafikken.

 

Brusewitz og Mjøs er med sine 25 og 26 år veteranene på årets Bærum-lag. Bruesewitz mener det derfor er naturlig at de også har litt mer ansvar.

– Vi er gamlekarene, så vi må lede vei ved å sette et godt eksempel, sier han.

Mjøs trekker også frem deres rolle som veteraner som viktige for hvorfor de scorer så mange av Bærums poeng. Kampfakta

– Det er både og at det er slik, for de andre guttene blir jo ikke like vant til å få så mye ansvar. Men i en annen liga enn i den norske ville ikke de yngste fårr like amnge muligheter som Norge, sier ha.

Mike (25) reiser jorden rundt på ettårskontrakter: – Jeg er alltid én skade unna arbeidsledighet

Viktig seier

I fjerde periode vippet kampen begge veier og lagene byttet på å være i føringen. Men anført av en god Bruesewitz, som var langt mer treffsikker da det gjaldt som mest i andre halvdel av kampen enn han var i første, greide de å ro i land en svært viktig seier.

– Hver seier for oss nå er en kjempebonus. Vi må opp på to seiere til, så føler jeg meg ganske sikker på at vi er inne blant de åtte, sier trener Sønsteby.

Tirsdagens seier var Bærums første mot Centrum på lenge, etter at Oslo-laget har vunnet de syv foregående oppgjørene mellom lagene.

De åtte beste lagene får plass i sluttspillet. Bærum har fem kamper igjen, og allerede neste uke spiller de nok en viktig kamp mot naboen Asker Aliens.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.