Nytt tilfelle av alvorlig Vibrioinfeksjon

Advarer: Franz Leonard Nilsen advarer folk med åpne sår om å bade i saltvann.

Advarer: Franz Leonard Nilsen advarer folk med åpne sår om å bade i saltvann. Foto:

Bærum kommune bekrefter nytt tilfelle av Vibrioinfeksjon ved bading i sjøen.

DEL

I en pressemelding sendt fra Bærum kommune bekrefter de at det er rapportert om et nytt tilfelle av Vibrioinfeksjon. Bakterien trives godt i varmt saltvann. De høye sjøtemperaturene som har vært i Oslofjorden denne sommeren har ført til en økt risiko for infeksjonen.

Kommuneoverlege i Bærum, Franz Leonard Nilsen, advarer mot å bade med åpne sår, spesielt i saltvann. Han skriver i pressemeldingen at spesielt personer med immunsvikt og eldre bør være ekstra påpasselige før de begir seg ut på svømmetur. Bading i ferskvann vil ikke resultere i infeksjon med vibriobakterier

Smittet tidligere i sommer

Tirsdag 19. juli ble en kvinne innlagt på sykehus med Vibrioinfeksjon etter å ha badet ved Holtekilen. Bærum kommune opplyste om at kvinnen ble infisert gjennom et leggsår hun hadde.

I 2016 måtte en dame amputere beinet etter å ha badet ved Høvik. Hun hadde et skrubbsår, som i ettertid ikke ville leges.

Kommuneoverlegens tips:

  • Personer med sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster.  Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt (for eksempel personer som bruker immundempende medisiner) og eldre.
  • Personer med immunsvikt og eldre bør bade med stor forsiktighet og det anbefales å bruke badesko for å hindre at man pådrar seg et sår under bading.
  • Skylling med rent springvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt og eldre.
  • Risikoen reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.
  • Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuelt forverring av såret og ta raskt kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand. Gi da beskjed til legen at du har badet. En eventuell infeksjon vil vise seg i løpet av ett til to døgn.


Artikkeltags