Skip to main content

Slik vil Redningsselskapet unngå nytt rekordår på sjøen

Det er mye båtfører kan gjøre av forberedelser for å unngå uhell på sjøen, mener Redningsselskapet.

Det er mye båtfører kan gjøre av forberedelser for å unngå uhell på sjøen, mener Redningsselskapet.

Foto: KNUT BJERKE

Etter to rekordår med antall redningsoppdrag, håper Redningsselskapet at årets båtsesong vil gå roligere for seg. Her er deres tips til en trygg ferd på sjøen.

Til tross for at vi nylig legger både påsken og helgen bak oss med strålende sol, har årets båtsesong hittil gått rolig for seg, ifølge Redningsselskapet.

– Det har ikke vært så mange oppdrag som vi hadde forventet, med tanke på det været vi har hatt, sier skipsfører Runar Ørbog Iversen ved redningsskøyta «Ivar Formoe», som er stasjonert på Oscarsborg.

Redningsselskapet har også base på Lysaker brygge.

Redningsselskapet har også base på Lysaker brygge. 

Foto: Joakim S. Enger

Fredag var det ifølge Iversen helt stille. Lørdag rykket de ut på et par mindre oppdrag, men ingen alvorlige hendelser.

– Det var en som fikk motorstans, og en som fikk tau i propellen, opplyser skipsføreren.

Rolig start

Redningsselskapet har to faste stasjoner i Oslofjorden, en av dem på Oscarsborg. I tillegg er det frivillig mannskap utplassert på blant annet Lysaker. 

De to redningsskøytene i Indre Oslofjord har til sammen hatt 31 oppdrag i april 2022. I april 2021 hadde de til sammenligning 65.

Småbåthavner rundt om i Oslofjorden er helt fulle. Når sesongen starter dukker ledige plasser opp, i korte stunder.

Småbåthavner rundt om i Oslofjorden er helt fulle. Når sesongen starter dukker ledige plasser opp, i korte stunder.

Foto: KARL BRAANAAS

Til sammen i år har Redningsselskapet hatt 55 oppdrag, hvorav 38 av disse var bistand til fritidsfartøy. Størstedelen av disse ble utført i Viken med 37 oppdrag, og Oslo med 18. Den aller største årsaken til oppdrag har vært fremdriftshavari med 26 oppdrag.

Rekordsesonger

Selv om det er lov å håpe på at resten av sesongen forblir like rolig, forbereder Redningsselskapet seg på nok en sesong med oppdrag. 

– Vi hadde rekordmange oppdrag i 2020 og 2021, sier kommunikasjonsrådgiver Eirin Heddeland.

Eirin Heddeland i Redningsselskapet oppfordrer båtfolket til å ta en ekstra sjekk om bord før turen.

Eirin Heddeland i Redningsselskapet oppfordrer båtfolket til å ta en ekstra sjekk om bord før turen.

Foto: RS

Ifølge Heddeland er det som regel fremdriftshaveri som gjør at Redningsselskapet rykker ut.

– Det er en del som går på grunn, kjører på skjær eller setter seg fast på en sandbanke. Eller så kan en ha gått tom for strøm. Mange av oppdragene handler bare om å få folk tilbake til å nyte finværet. Selvfølgelig er det noen litt mer dramatiske, men vi satser på at det blir færre av dem og mer av de rutinemessige, sier Heddeland.

Tips til båtfører

For å unngå problemer på sjøen, anbefaler Redningsselskapet båtfolket å sette seg godt inn i regler, vær og ikke minst båten, før de legger ut på sjøen.

– Det er lurt å ta en god forhåndssjekk, og bli godt kjent med båten, før du drar ut. Har du nok drivstoff? Hvordan ser batteriene og det elektriske ut? Det er også viktig å være klar over hvor du skal. Bruk kart og finn ut hvor er det skjær og grunne.

– Også løft blikket, pleier vi å si. Nå som vi har så mye hjelpemidler er det lett å bli seende ned i skjermen. Men nå begynner det å bli flere og flere på sjøen, så løft blikket og vær observant. Og selvfølgelig vær trygg – bruk redningsvest, sier Heddeland.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.