Like viktig med ljuging som båtpuss
Innspurten for å få båten sjøklar er det sosiale høydepunktet i havna. Og dager med gode historier.
– Jeg har holdt på til og fra hele påsken. For meg er uka før sjøsetting også en del av båtsesongen, sier Morten Krøgenes, som har hatt båt i 16 år på Blakstadtangen i Asker.
Innimellom polish, bunnstoff og pussegarn tar han og båtnabo Kjell Almås seg tid til en muntlig oppdatering fra hver sin kant.
– Det handler om å gjøre dette til noe sosialt og koselig, mener Almås – som har første pussedag 1. påskedag.
– Rart med det, men det blir ofte til at man venter helt til slutt, sier han og trekker på smilebåndet.
** HØYTRYKKSSPYLING OG VASK
- Det er helt avgjørende at båten blir høytrykksspylt straks den kommer på land. Om grønske og slim får tid til å tørke, er det betydelig mer krevende å få det bort. Sørg også for å få bort eventuelt rur på skrog, propell og ror. Bruk saltsyre.
- Det er viktig å vaske skroget grundig før du begynner med polering. Bruk et kraftig vaskemiddel. Husholdningsvaskemidler som Ajax og Zalo fungerer også godt. Men disse må ikke brukes når båten er polert.
- Dersom du har tid, er det en fordel å vaske overbygg og dekk før du polerer skroget. Bruker du kraftvask siden, kan det ødelegge poleringen.
** SKROGET
- Sjekk skrog for skader i gelcoaten. Skrogskader under vannlinjen bør repareres før bunnsmøring og polering.
- Sjekk propell, drev, flaps, ror etc. for skader. Utfør generelt vårvedlikehold. Propellen(e) rengjøres og pusses med helt fint vannslipepapir. Bruk eventuelt midler for å hindre groe.
- Sjekk at bunnventilene er i orden. Sjekk og rengjør givere for fart, ekkolodd osv.
- Husk å sjekke/bytte sinkanoder på ror, drev og så videre. Husk at du aldri skal ha bunnstoff på sinken.
** BUNNSMØRING
- Mange bruker for mye bunnstoff og bunnsmører for ofte. Det fører til at det blir et tykt lag med bunnstoff, som etter hvert begynner å flasse. Det pleier å holde å påføre bunnstoff hvert annet år. Bunnen spyles og rengjøres hvert år.
- Uansett om man skal bunnsmøre eller ikke, bør man gå over hele bunnen med vannslipepapir. Bruk et slipeskaft til arbeidet for å få bunnen glattest mulig.
- Når du setter vannlinje, er det viktig å ikke teipe for korte stykker om gangen. Ikke stirr på det punktet du skal teipe, men et stykke fremover. Strekk teipen ut med den ene hånden og legg den forsiktig inntil skrogsiden med den andre.
- Når du skal bunnsmøre, bør du bruke en finhåret rulle av god kvalitet, gjerne både bred og smal rulle. Grov struktur i bunnstoffet er ikke pent og vil gi redusert fart. Arbeid systematisk og legg et jevnt lag under hele båten.
** POLERING
- Bruk alltid hansker under arbeid med Nano-stoffer. Husk at du ikke skal vaske et polert skrog med sterke vaskemidler. Bruk en mild båtsjampo.
- Ved håndpolering, bruk rikelig med rene filler eller poleringsduker.
- Jobb systematisk på små områder om gangen. Det beste er om man er to om arbeidet. Da kan én legge på poleringsmidler, mens den andre går over med tørre poleringsduker.
- Polering av overbygg og dekk kan godt vente til båten er sjøsatt.
** MOTOR
- Start med en visuell sjekk av motor og motorrom, se etter skader, lekkasjer eller andre ting som kan være galt.
- Bytt olje og oljefilter. Eventuelt også olje på drev/gir.
- Bytt drivstoffiltre og gjør ren eventuell vannutskiller.
- Sjekk drivstofftank og drivstoffsystem.
- Rengjør sjøvannsfilter og sjekk kjølevannssystemet (slangeklemmer, slanger osv.).
- Sjekk impeller og bytt eventuelt denne. Husk at du alltid skal ha reserveimpeller i båten.
- Sjekk for lekkasjer av olje, drivstoff og kjølevann før start og etter at du har kjørt motoren en stund. Sjekk også oljenivå.
Kos og konkurranse
Og latter, glis og humor er på ingen måte mangelvare blant alle båtene som gjøres klare for sesongen.
– Dette er kos, matpakke og kaffe. Og ljuging oss imellom. Det er sånn det skal være. Vi koser oss fælt. Det sosiale er nesten like viktig som pussen, mener Tommy Bergmann mens han gir masta til seilbåten «Luringen» kosmetisk pleie.
Navnet på den 35 år gamle farkosten har en forklaring.
– Det er fordi vi har seilt litt lurt noen ganger i regatta, smiler Bergmann.
For ham er båtsesongen en kombinasjon av kos og konkurranse.
– Vi er en gjeng som seiler onsdagsregattaer. Selv etter så mange år klarer jeg ikke å gi slipp på de konkurransegreiene, sier Bergmann.
I løpet av neste helg avslutter både han og «Luringen», Morten Krøgenes med sin Accent 26-seilbåt og Kjell Almås med sin Draco 26 TC båtsesongen på land og kommer seg ut på bøljan blå.
Ship o'hoi!