– Jeg kaller det massivt hærverk, sier Kristin Hesland Noren (21) - som har tatt flere av bildene i denne saken.

Innerst i blindveien på Haslum ligger den store, røde bygningen godt skjermet. Her har gresset og ugresset fått vokse fritt de siste årene - og det er mange år siden uteområdene bar preg av vedlikehold eller barnlig lek, for den saks skyld.

Og innvendig ser det enda verre ut.

Bildeserie

Se bildene fra den nedlagte barnehagen

Orker ikke gå forbi

– Barnehagen ble bygget i 1972 og lagt ned i 2010, forteller tidligere styrer Renate Evjen Hansen.

Hun jobbet i barnehagen siden 1988, og synes det er leit å se bildene fra sin gamle arbeidsplass.

– Vi hadde det så fint! Jeg orker ikke en gang å gå forbi der lenger, for jeg syns det er så fryktelig trist å se at det ikke har blitt ivaretatt og sikret skikkelig, sier Evjen Hansen.

Hun forteller at barnehagen på sitt største hadde fem avdelinger. I 2010 var det to avdelinger og 27 barn som var igjen.

– Når jeg ser på disse bildene tenker jeg på barna som lekte i gangene, som løp ute og som hadde det så fint. Det er veldig trist at det blir avsluttet på denne måten, sier Evjen Hansen.

Trist syn

I november 2013 solgte Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) på Solberg barnehagen til helseeiendomsforetaket Norsk Helsehus. De vil etterhvert bygge 18 private omsorgsboliger for personer over 67 år med behov for egnet og tilrettelagt bolig på eiendommen.

Budstikka skrev om planene for første gang i november i fjor, men siden da har det ikke skjedd noe synlig på den flere mål store tomten.

Kristin Hesland Noren fra Gjettum bodde tidligere i nærheten av barnehagen. På en sykkeltur til gamle trakter oppdaget hun at bygningsmassen innerst i blindveien på Haslum var mer enn forfallen.

– Vi pleide å leke her da jeg var mindre, men både lekeplass og området rundt er avstengt og ubrukelig, sier hun.

DETTE IRRITERER OGSÅ: Gamle russebusser okkuperer skolevei: – Bussene må fjernes

Store ødeleggelser

Da Kristin var forbi i forrige uke sto en av dørene på vid gap og flere vindusruter var knust.

– Jeg gikk inn i barnehagen for å ta en titt og ble sjokkert over det jeg fant, sier hun.

Inni huset ligger leker, møbler, kosedyr og glasskår strødd utover gulvet. Takplater henger på halv tolv i flere av rommene og gamle bilde-collager av barn i barnehagen ligger slengt på et bord. Flere av veggene er tagget ned med tusj og maling.

– Her ser det ut som noen har fått herje fritt, sier Noren.

MER HÆRVERK: Tre vogntog tilgriset med maling

Alt klart for seniorboliger

Når Budstikka tar kontakt med helseeiendomsforetaket Norske helsehus er hærverket nye opplysninger for dem.

– Det er ukjent for meg, men slik skal det ikke være. Nå vil vi ta umiddelbare grep, sier Tore Borthen i helseeiendomsforetaket.

Og mindre enn 24 timer etter at Borthen lovet å ta grep var to snekkere i full gang med å spikre igjen knuste vinduer og boltre dørene til barnehagen.

– Bygningsmassen skal rives, men vi gjør dette nå slik at huset, slik det står, ikke utgjør en risiko for noen, sier Borthen.

Ifølge ham vil helseeiendomsforetaket Norske helsehus søke om rivingtillatelse til høsten.

– Reguleringsplanen for eiendommen ble vedtatt i kommunen 12. mai så vi har fått klarsignal til å gjennomføre dette. Neste fase er rammesøknad og detaljering av prosjektet. Vårt mål er å sende det inn i slutten av august, sier Borthen.

LES OGSÅ: Tregt salg av seniorboliger på «Slottet»

Positive, men bekymrede naboer

Når alle godkjenninger foreligger, anslår Borthen at det vil ta omlag atten måneder å ferdigstille seniorboligene.

– Vi håper på innflytting våren 2018, sier han.

 

Kristin Hesland Noren er positivt overrasket over den raske repsonsen til helseeiendomsforetaket.

– Det er et utrolig fint sted, og bør ikke bli mer ødelagt enn det allerede er. Når det bygges nytt kommer det til å bli veldig bra her, sier hun.

Avløs vel har ikke mottatt meldinger eller klager på at uvedkommende har brukt den nedlagte barnehagen som tilholdssted, men styremedlem Marika Stojcevska sier vellet nå er positive til at det blir bygget nytt på eiendommen.

– Vi trenger seniorboliger i vårt område. Det eneste vi har å innvende er at vi er bekymret for trafikkbelastningen på småveiene mens byggingen pågår. Det er skolevei for mange barn og vi er redd for deres sikkerhet, sier Stojcevska.