– Forespørselen kom uventet på meg og det var noe jeg ikke hadde tenkt på. Det eneste er at jeg hele tiden har sagt at jeg ønsker å bidra til idretten, sier Havnelid til Budstikka.

Torsdag kom nyheten om at Åsne Havnelid blir ny styreleder i ski-VM 2025 i Trondheim. Hun forteller at den siste uken har vært vanskelig, etter at hun ble aktuell for akkurat den jobben.

Samtidig hadde hun nemlig takket ja til å være kandidat til presidentvervet i Norges idrettsforbund, det som Berit Kjøll har nå.

– Og jeg kunne ikke si noe, forklarer hun.

Dermed er hun heller ikke lenger aktuell til å bli president i Norges største frivillige organisasjon.

Havnelid ledet ski-VM i Holmenkollen i 2011, et arrangement som ble en stor suksess. Derfor vet hun godt hva hun går til. Og hun takker for at hun fikk oppveksten i Asker, og god kjennskap til idretten fra bunnen av.

Ble lært opp på grasrota

Havnelid, oppvokst på Bleiker, var svært aktiv som ung. Friidrett, langrenn og basket, og ikke minst skøytegåing, var populært. Det siste skjedde ofte på Einedammen ved Langenga, der sykkelvelodromen bygges nå.

På Vettre barneskole hendte det at elevene satt med skøyter med kalosjene på i timene. På den måten kom unge Åsne og klassekameratene raskt ut til isen i skolegården i frikvarterene.

Fotball og alpint kom til å stå hennes hjerte nærmest. Sammen med en venninne ble det trening og kamper på guttelaget i Asker. Da måtte de to jentene skifte i dommergarderoben.

Dette er Åsne Havnelid

  • Født: 28. mars 1961
  • Bosatt: Vollen
  • Klubb: Asker Skiklubb
  • Sivilstand: Gift, ett barn, to barnebarn og to bonusbarnebarn
  • Utdannelse: Asker Gymnas, naturfaglinjen, diplomøkonom fra Handelsakademiet, nå BI.
  • Erfaring: Rektor Norges Toppidrettsgymnas, daglig leder Toppidrettsenteret, assisterende Toppidrettssjef, der hun blant annet ledet den norske troppen i 5 OL, visepresident i SAS/Braathens, administrerende direktør i Ski-VM 2011, generalsekretær Norges Røde Kors, administrerende direktør Norsk Tipping.
  • Styreverv i dag: Styreleder Vinmonopolet, nestleder i NRK-styret, styremedlem Spekter.
  • Aktuell: Ble torsdag styreleder i ski-VM 2025. Med seg i styret får hun Kjell Bjarne Helland (56) som nestleder, mens Eldar Rønning (40) og Knut-Eirik Dybdal (47) er nye styremedlemmer.

– Jeg var med på å starte kvinnefotballen i Asker, opplyser Havnelid.

Hun spilte en uoffisiell NM-finale på Ullevaal, der noen av medspillerne den gangen var de senere landslagsspillerne Kari Nielsen og Gunn Nyborg.

Likevel, etter å ha pådratt seg benbrudd i en takling, ble alpint viktigere.

Tidlig ute som trener

I alpint het klubben Frisk i starten, før den slo seg sammen med Asker Skiklubb, der Havnelid fortsatt er medlem.

– Jeg tror jeg var grei i begge idretter, og var også med i NM i alpint. Men jeg fikk ikke toppresultater, ler hun.

Da Havnelid brakk et ben også i alpint, fant hun ut at hun heller ville bli trener. Det var ikke vanlig å være kvinnelig trener den gangen, men en rekke kurs styrket selvtilliten.

Den senere OL-vinner Tom Stiansen fikk hjelp av Havnelid og råd om å starte på Skigymnaset i Bærum.

Uansett - disse årene skulle gi Havnelid det verdisettet hun senere har bygget all sin ledelse på.

– Idretten i Asker har formet meg, sier hun og legger til:

– Det å involvere seg i idretten, som aktiv, trener, leder og frivillig, har gitt meg så mye. Derfor vil jeg at barn og unge i dag skal få oppleve det samme, tilhørighet, samspill og utvikling av sosiale ferdigheter.

Skal ikke flytte

Åsne Havnelid har i årenes løp fått god erfaring med ledelse. Hennes CV er som et ekstremmaraton det er lett å miste pusten av: Lærer og rektor ved Norges Toppidrettsgymnas, ulike roller i Olympiatoppen, løypesjef i Hafjell under OL på Lillehammer, leder av ski-VM i Norge i 2011, seks år som administrerende direktør i Norsk Tipping. Det var den forrige jobben.

Da pendlet hun til Hamar, men hun bedyrer at det ikke blir noe flytting til Trøndelag.

– Jeg kommer selvsagt til å være der mye, men der har de administrasjonen som et fast holdepunkt.

Liker idrettens mange muligheter

Når Havnelid spenner på seg skiene, og det gjør hun ofte på Heggedalsjordene, får hun tid til å lufte hodet.

– Langrenn har alltid stått mitt hjerte nær, kommer det kjapt.

Og nettopp langrenn kan, som i Holmenkollen, bli en av de store norske øvelsene i VM om to år. Norge har dessuten sterke utøvere i kombinert og hopp, som trolig vil farge VM i gull.

Havnelid har vært ettertraktet. Hun ble spurt om å bli NIF-president allerede foran siste valg. Da takket hun nei.

– Den gangen hadde jeg bare vært ansatt i to år i Norsk Tipping og vi var midt i omorganisering. Enerettsmodellen sto under press. Min vurdering var at det var viktigere å sikre rammebetingelsene til idretten og kulturen.

Nå var hun forespurt av idrettskretsen Viken om å være kandidat og hadde sagt ja.

– Hjertet banker for idretten i mye av det jeg gjør. Min intensjon, hvis jeg hadde blitt valgt, var blant annet at barn skal få oppleve det jeg var så heldig å få være en del av i Asker, en kommune som har vært og er flinke med aktivitetstilbud for barn og unge. Likevel vet vi at det er mange utfordringer i dag, at barn faller utenfor. Det kan være på grunn av familiens økonomi eller ha andre årsaker. Idretten og samfunnet står overfor store utfordringer fordi forskjellene blir større. Skal idrettsaktivitet bare være for de som har god råd? Jeg er bekymret for det.

VM betyr mye for mange

Nå kan ski-VM bli en arena som påvirker barn og unge til aktivitet, for den vil komme til å prege nasjonen i 2025 og tiden inn mot mesterskapet. Kanskje kan frafallet av ungdom mellom 12-19 år reduseres og gode trenere utvikles når man ser idrettsgleden hos dem som er med i et slikt mesterskap på hjemmebane? Det er mange unger som blir inspirert og får rollemodeller i slike sammenhenger.

Selv fikk hun sjansen til å blomstre i idretten fordi noen så henne.

– Jeg fikk tillit av Roger Elstad, som etablerte Norges Skigymnas og Thorleif «Toffa» Gunhildrud, som ga meg mulighet som ung kvinne til å bli rektor 28 år gammel. De var tøffe og turte å slippe meg til. I ettertid har jeg tenkt at takket være deres holdninger, fikk jeg jobben i Olympiatoppen der Bjørge Stensbøl ga meg nye muligheter. Senere har jeg vært mentor og coach overfor dyktige, unge kvinner.

Statusen må økes

Frivillighet går som en rød tråd gjennom det Havnelid har jobbet med. Som å få unge til å engasjere seg under ski-VM i Holmenkollen for 12 år siden.

– Dette med å synliggjøre viktigheten av frivillighet, at det har en egenverdi, er jeg opptatt av og det må styrkes. Det må gi status å være frivillig. Under VM på ski fikk de unge frivillige kompetansebevis. Det å ha løst slike oppgaver er supert å ha på CV-en når man senere søker jobb.

Nå håper hun at mange frivillige søker seg til ski-VM, for et så stort mesterskap er avhengig av det.