Skip to main content

Slik vil Asker løse presset i boligmarkedet

BILLIGTOMT: Her i Åmotåsen sør for Heggedal sentrum forsøkte Asker kommune å selge tre boligtomter i 2011. Prosjektet ble skrinlagt på grunn av lave bud. Nå har kommunen pekt ut området som mulig tomt for billigboliger for unge og andre som sliter med boligprisene i Asker, sier rådgiver Kristine Andenæs i Asker kommune.

Asker kommune vil hvert år bygge 50 rimelige boliger for ungdom i Heggedal.

– Fra Åmotåsen er det gangavstand til Heggedal stasjon, så det er ikke usentralt. Dessuten er Heggedal i en rivende utvikling, sier Kristine Andenæs, rådgiver for strategi og samfunn i Asker kommune.

På Åmotåsen – omtrent så langt sør man kommer i Asker, helt inn mot grensen til Røyken – vil Asker kommunene løse utfordringene til unge boligkjøpere.

Boligbehovet til unge i etableringsfasen er ett av problemene kommunen ønsker å løse gjennom forslaget til en såkalt «boligpolitisk strategi». Nå ber kommunen om befolkningens syn å vurderingene som er gjort med utgangspunkt i Askers kommuneplan.

80 prosent småhus

Asker har i dag 24.500 boliger. Av disse er 80 prosent familieboliger i småhus. Boligene ligger spredt, noe som gir store utfordringer når det gjelder transport. Samtidig har det de siste årene blitt bygget flere blokker og mindre rekkehus, mens antall nye eneboliger har vært ganske stabilt.

Boligstrategi 

I perioden frem til 2026 satser kommunen på å bygge 350 boliger i året. Leiligheter og rekkehus skal utgjøre 75 prosent. Det er også et mål at 95 prosent av de nye boligene skal ha gåavstand til kollektivtilbud.

– En del av strategien er å bygge leiligheter for seniorer for å frigjøre eneboliger og rekkehus for nye barnefamilier, sier Andenæs.

Kommunal eiendom

Boligprisene er en stor utfordring i kommunen. Derfor har politikerne vedtatt at det skal bygges 50 rimelige boliger hvert år – det vil si boliger som ligger 10 prosent eller mer under markedspris i samme område. Målgruppen er førstegangsetablere og andre som har problemer med å komme seg inn på boligmarkedet.

På den kommunale eiendommen i Åmotåsen i Heggedal er nesten 30 mål allerede regulert til boliger.

– Å bruke kommunal eiendom er ett viktig virkemiddel for å nå målet. Da har kommunen større mulighet til å styre både konseptet og prisen. Og ved et betinget salg kan vi sette krav til hva boligene skal koste, sier Andenæs.

– Offensivt av politikerne

– Vi skal nå lage en egen sak på dette prosjektet som vi legger frem for politikerne. Jeg må si det er offensivt av politikerne å satse på dette, sier Kristine Andenæs.

På lengre sikt er det flere aktuelle eiendommer for rimelige boliger, blant annet Føyka, Fusdal, Høn, Gullhella og Liahagen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.