Skip to main content

Setter foten ned mot mer fortetting på Båstad

NYBYGG: Nedre Båstad sett fra Bispestien, hvor den verneverdige vegetasjonen er delvis fjernet ved fortetting av eiendommene. Nå har kommunen fått tre nye søknader om fradeling, blant annet på den grønne kollen til venstre bakgrunnen.

Villaområdet på Båstad er i ferd med å miste sin karakter. Nå vil rådmannen sette foten ned for mer fortetting.

Det gamle villastrøket på Båstad er preget av store tomter og mange trær. Gjennom området går den verneverdige Bispestien på toppen av et høydedrag. I de senere årene har det skjedd en stadig fortetting, også helt inn mot Bispestien.

Nå frykter kommunen at området kan miste sin karakter. Siden i sommer har tre grunneiere søkt om å få bygge på sine eiendommer i henholdsvis Nedre Båstad vei og Båstadryggen. Ingen av disse er forutsatt delt i reguleringsplanen for området, så da må kommunen endre reguleringen eller gi dispensasjon.

Rådmannen har valgt å legge frem alle de tre søknadene samtidig for bygningsrådet denne uken, fordi de kan være av «prinsipiell betydning for hvilke føringer som gis for en videre utvikling i området».

LES OGSÅ: Vil stoppe eplehage-fortetting

Sårbart

Rådmannen mener at mer fortetting vil redusere det grønne preget, ved at hager erstattes av kjøreveier og asfalt. Vegetasjonen mot Bispestien er også sårbar, og rådmannen mener det er uheldig å bygge helt inntil den. Det har allerede skjedd på noen eiendommer.

I sin innstilling anbefaler rådmannen å si nei til alle tre.

Det synes Helge Woldbeck (80) er bra. Han har bodd i Nedre Båstad vei siden 1970, og i det siste har han sett flere eiendommer bli fortettet.

– Området er allerede nå totalt endret i mitt nærmeste nabolag, og det vil helt sikkert komme flere søknader. Det handler om hvordan Båstad skal se ut i fremtiden, sier Woldbeck.

LES MER: Bekymret for fortettingen - naturverdier går tapt

Utbygger reagerer

Basalt eiendom står bak én av de tre søknadene, i Nedre Båstad vei 19. De reagerer sterkt på rådmannens fremstilling av saken.

– Innstillingen om avslag virker motivert av at tilfeldighetenes spill gjorde at kommunen mottok tre fradelingssøknader fra tre ulike tiltakshavere på omtrent samme tid.

Vi mener at vår søknad ikke har fått en reell individuell saksbehandling. Søknaden har derimot blitt gjenstand for et generelt spørsmål om en eventuell videre fortetting i området. I denne prosessen virker helt sentrale faktiske forhold ikke å være vurdert på en tilfredsstillende måte, skriver Basalt eiendom i sitt svar til kommunen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.