Skip to main content

Populær nattevandring med vardetenning for nye Asker

VARDETENNING: Ordførerne i Hurum Røyken og Asker, Monica Vee Bratlie, Eva Norén Eriksen og Lene Conradi tok på symbolsk vis og tente varden sammen.

Flere busslass var samlet for nattevandring og vardetenning for en bærekraftig fremtid i nye Asker.

Stemningen er til å føle på når ordførerne fra Asker, Hurum og Røyken kommune gjør seg klare til å kutte båndet for å starte nattevandringen opp Vardåsbakken. Sammen kutter de båndet som sperrer løypa og de oppmøtte løper oppover slalåmbakken. Selv om man skulle tro dét er ikke dette et kappløp.

– Det er kombinert for å ønske velkommen som en ny kommune og markering av FN-dagen, forteller prosjektleder Hilde Wahl etter arrangementet som fant sted onsdag kveld.

Hun er en av flere fra Asker, Hurum og Røyken som har jobbet for å få til arrangementet.

– Dette er det første store arrangementet vi gjør med alle tre kommunene. I tillegg er det også med klima i fokus. Det er FN-dagen i dag med følgende ungdomskonferanse, sier hun.

Med en slik dag var det naturlig at temaet for dagens arrangement ble klima og bærekraft. Og med dagens nattevandring ønsker kommunene og sette lys på FNs bærekraftsmål.

Nattevandring

LES OGSÅ: Asker-elever imponerte statsministeren

En bærekraftig kommune

Med bidrag fra alle tre kommunene symboliserer nattevandringen fremtiden for Asker, Hurum og Røyken som én kommune.

– Slike arrangementer er med på å skape identitet, dette er kultur og fellesskap på tvers av kommunene, forteller ordfører i Asker, Lene Conradi, ordførerne i Hurum og Røyken, Monica Vee Bratlie og Eva Norén Eriksen nikker enig.

– Med arrangementet ønsker vi også å markere FN-dagen og å bevisstgjøre folk rund bærekraftsmålene, for vi snakker jo om at den nye kommunen skal være tuftet på disse fortsetter Eriksen.

LES OGSÅ: Skoleelever markerte FN-dagen med forestilling

Enda viktigere nå

FNs bærekraftsmål er de Forente Nasjoner sin handlingsplan for hvordan verden skal hamle opp med verdens mest pressende problemer som fattigdom, ulikheter og klimaendringene, som er oppsummert i 17 forskjellige delmål. Disse var tydelig representert under nattens vandring. Opp hele bakken og langt inne i skogen kunne tilskuerne se fargerike bokser dekorert med fakta om bærekraftsmålene.

I tillegg var det flere lokale kunstnere som deltok, blant annet den lokale aksjonsgruppa Guerilla Plastic Movement, som kjemper mot plastforsøpling i naturen ved hjelp av kunst. Ett av aksjonsmedlemmene Pippip Ferner som var oppkledd i trafikkjegler og plastsøppel forteller at hun er positiv til den nye storkommunen og at fokus på klima og bærekraft vil bli enda viktigere etter sammenslåingen.

– Vi får den kommunen i Norge med nesten lengst kystlinje, derfor er det ekstra viktig med bærekraftsmålene, med tanke på holde kloden ren og ta vare på marint mangfold, sier hun.

I tillegg til Guerilla Plastic Movement var kommunene representert av blant annet bandet When Mary, dansegruppa Hard2Hate crew, flammeblåsere og flere musikalske innslag fra flere skoler.

LES OGSÅ: Forebygge flomskader

Fokus på fremtiden

Som avslutning på arrangementet tente de tre ordførerne en stor varde sammen. De forteller at de ønsker at den nye kommunen skal bli en foregangskommune og ta bærekraftsmålene ordentlig på alvor.

– Vandringen er et eksempel på at vi tar det på alvor og at det er noe vi ønsker, sier Bratlie.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.